Legea Roşia Montană, modificată masiv de parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiectul de lege privind exploatarea aurului din Apuseni a fost ajustat de parlamentari
Proiectul de lege privind exploatarea aurului din Apuseni a fost ajustat de parlamentari

Parlamentarii din Comisia specială care se ocupă cu proiectul de lege privind Roşia Montană au intervenit masiv pe textul de lege trimis de Guvern, care permite exploatarea aurului din Apuseni.

Darius Vâlcov, preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, a anunţat că parlamentarii au scos din proiectul de lege chiar şi articolul referitor la „Acordul“ dintre Guvern şi compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), care stabilea clauzele contractuale dintre statul român şi firma canadiană. „S-au adopt opt amendamente, de la titlul legii, care a fost modificat, şi primele opt articole, care au schimbat total legea. În primul rând «Acordul»  a fost scos. La articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un Acord. Nu putem noi, prin lege, să avizăm un  «Acord», până la urmă. Nu trebuie să ne impună nimeni “, a spus Vâlcov.

Cel care a propus această modificare a fost deputatul PSD Florin Iordache, unul dintre juriştii social-democraţilor.

Darius Vâlcov a precizat că, odată cu modificarea legii, proiectul nu se mai referă explicit la Roşia Montană, ci la exploatări auro-argintifere de pe teritoriul României în general. „Nu este o nouă Lege a minelor. Nu modificăm Legea minelor. Este mai degrabă o completare. Dar mai sunt şi alte discuţii, pentru că redevenţa s-a dus la 6%. În Legea minelor nu era 6%. Noi avem un proiect pentru toate exploatările de acest fel, va fi 6%“, a motivat Vâlcov.

În acest moment, legea minelor prevede o redevenţă de 4%, iar negocierea finală dintre Guvern şi RMGC a adus statului român o redevenţă de 6%, care va putea fi încasată numai prin modificarea legii minelor.

RMGC: Aşteptăm noul proiect
Dragoş Tănase, directorul RMGC România nu a putut anticipa cât de mult va cântări decizia parlamentarilor de a elimina „Acordul“ dintre stat şi RMGC din textul legislativ. „Aşteptăm să vedem toate modificările, pentru că între lege şi Acord era lucruri strâns legate. Să vedem ce va rămâne şi din clauzele speciale, care erau, multe din ele, în favoarea statului român“, a spus Tănase pentru „Adevărul“.

Problema licenţei

Comisia Roşia Montană a mai adoptat un amendament la proiectul de lege transmis de către Guvern prin care se prevede că titularul unei licenţe de exploatare a aurului şi argintului nu poate exploata alte elemente în afară de acestea decât după obţinerea unei noi licenţe.

„În situaţia în care cantităţile de minereu conţin elemente chimice altele decât aur şi argint şi se justifică exploatarea acestora pentru scopuri comerciale, titularul licenţei de exploatare a minereurilor auro-argintifere din cadrul proiectelor miniere de interes public deosebit nu poate proceda la exploatarea respectivului minereu decât după obţinerea, în condiţiile legii, a unei noi licenţe sau a unui nou permis în acest sens", se prevede în proiectul de lege amendat de către Comisia pentru Roşia Montană.

Întrebat dacă RMGC va avea nevoie, în condiţiile acestei modificări a proiectului, de o nouă licenţă, preşedintele Comisiei pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov, a precizat că RMGC are licenţă pentru exploatarea aurului şi argintului, având nevoie de o n ouă licenţă doar în cazul altor elemente.

"Au nevoie de obţinerea unei noi licenţe pentru alte elemente. Au licenţă pe aur şi argint", a spus Vâlcov.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite