Legea prin care Iohannis e eliminat din procedura de numire a şefilor DNA, ÎCCJ, DIICOT, adoptată tacit de Camera Deputaţilor

Legea prin care Iohannis e eliminat din procedura de numire a şefilor DNA, ÎCCJ, DIICOT, adoptată tacit de Camera Deputaţilor

Călin Popescu Tăriceanu vrea să-i taie din atribuţii lui Iohannis. FOTO Inquam Photos

Proiectul de modificare a Statutului judecătorilor şi procurorilor potrivit căruia se modifică procedurile de numire a procurorilor şefi şi a conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iniţiat de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptat tacit, miercuri, de către plenul Camerei Deputaţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul depus în Parlament de copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit căruia Preşedintele României nu mai numeşte conducerea ÎCCJ şi nici şefii DNA şi DIICOT,  a fost adoptat tacit de Camera Deputaţilor. Iniţiativa va merge automat la Senat în calitate de cameră decizională. 
 
Tăriceanu susţine în expunerea de motive că a depus acest proiect de lege pentru „a scoate actul de justiţie de sub influenţa prea mare a factorului politic“. În momentul de faţă, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor prevede că preşedintele, vicepreşedinţii şi preşedinţii de secţii ai ÎCCJ sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea CSM. 
 
În iniţiativa legislativă Tăriceanu vrea ca şefii ÎCCJ sunt numiţi doar de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi numeşte, dintre judecătorii care au funcţionat la această instanţă cel puţin doi ani, preşedintele, vicepreşedintele, preşedinţii de secţii“, prevede proiectul liderului ALDE..
 
De asemenea, legea elimină ministrul Justiţiei şi preşedintele României din numirea Procurorului General şi al şefilor DNA şi DIICOT. Procurorii-şefi sunt numiţi acum de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul CSM. Tăriceanu vrea ca aceştia să fie numiţi numai de CSM. „Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul general al Parchetului Naţional Anticorupţie, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi adjuncţii acestora sunt numiţi de Consiliul Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror, pe o perioadă de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată“, mai prevede proiectul de lege.
 
Guvernul şi CSM nu susţin modificările aduse de Tăriceanu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările