Lecţia de democraţie a domnului Frans Timmermans

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un duş rece pentru coaliţia de guvernare prezenţa la Bucureşti a prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene. Prin ideile susţinute, prin replica dură dată şefilor coaliţiei, Timmermans a adus un balon de oxigen celor care înţeleg şi susţin democraţia reală. Şi care se opun din răsputeri realităţii paralele pe care încearcă s-o creeze PSD-ALDE, sprijinite de două trusturi de presă.

Cu pragmatismul şi discursul rece, echilibrat, specific olandezilor, dl Timmermans le-a spus partenerilor de dialog din România exact ce trebuia şi ce aceştia nu voiau să audă.

Lăsaţi justiţia în pace!

Multe discuţii pe marginea independenţei justiţiei. Dl Timmermans este mulţumit de nivelul de independenţă al justiţiei, dar speră să nu existe paşi înapoi: „Aţi obţinut multe lucruri în ultimii 11 ani, de la aderare. Ca şi cum aţi fi alergat un maraton şi sunteţi pe ultima 100 de metri. Alergaţi în continuare, dar nu în direcţia greşită. Nu vă opriţi, nu staţi pe loc şi nu alergaţi în direcţia opusă!

Separaţia puterilor în stat înseamnă: „verificarea magistraţilor trebuie făcută de magistraţi. Toţi oamenii greşesc, la fel se întâmplă şi în sistemul judiciar, trebuie verificat, dar nu de politicieni sau Executiv. E un principiu important, ţine de separarea puterilor în stat. Cred că sistemul judiciar trebuie verificat de sistemul judiciar”.

Aici ajungem la eterna noastră problemă, care şi cât să fie amestecul ministrului justiţiei, membru al executivului, în sistemul judiciar.

Art 132 Constituţie(1) „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”. Controlul ierarhic este al superiorilor din parchete, şi nu al ministrului Justiţiei. Iar autoritatea ministrului Justiţiei nu înseamnă nicidecum „subordonare”, ci aşa cum se spune în lege în „coordonarea” ministrului justiţiei. Cât despre controlul ministrului asupra procurorilor, legea vorbeşte despre „verificarea eficienţei manageriale”, adică despre resurse, umane şi materiale, logistică, infrastructura, şi nu despre dosare, probe, soluţii din dosare, sau chestiuni apărute în rechizitoriul lui Toader la adresa şefei DNA.

Asta a vrut să spună dl Timmermans. Nu extrapolaţi prevederi legale după cum vă convine vouă, politicienilor, nu inventaţi atribuţii care nu există în lege. „Nu mai faceţi legi pentru voi şi nu mai creaţi o agendă paralelă modificând legile justiţiei. Sunt convins că oamenii din România şi din alte ţări vor ca politicienii să discute despre locuri de muncă, asigurări sociale, educaţie, sănătate, nu doar despre reforma justiţiei, mai ales dacă impresia creată este că reforma justiţiei este făcută pentru binele propriu, nu al societăţii. Sunt destul de bine informat, mai ales în privinţa ţării dumneavoastră“.

„Dezinformarea” oficialilor CE

Tema preferată a dlor Dragnea şi Tăriceanu. Că România stă foarte bine la independenţa justiţiei, dar duşmanii poporului dezinformează şefii de la UE ca să facă rău poporului român. Replica dlui Timmermans: „Suntem foarte bine informaţi, nu vă faceţi griji, nu am avut impresia că am fi fost dezinformaţi. Angela Cristea face o treabă foarte bună, sunt mândru de ea”. (Angela Cristea, şefa reprezentanţei UE în România, a fost acuzată de Liviu Dragnea că i-a minţit pe oficialii europeni când a prezentat situaţia justiţiei din România).

Timmermans a propus autorităţilor române să se adreseze direct şefilor UE, dacă au impresia că aceştia nu sunt corect informaţi.

Banii europeni vor fi condiţionaţi de respectarea statului de drept

Răspunzând unei întrebări a unui ziarist, Timmermans a precizat: „Propunerea se va face în mai, vrem să ne asigurăm că fondurile europene sunt cheltuite în conformitate cu principiile statului de drept. Ne gândim la un mecanism ca toate fondurile să poată fi verificate, astfel încât să ne asigurăm că nu sunt cheltuite prost.Banii europenilor trebuie să fie cheltuiţi bine. Toate ţările ar trebui să fie de acord cu Biroul procurorului european, aşa putem vedea dacă sunt probleme. Susţin acest proiect.

Este clar acum, confirmare venită de la ce mai înalt nivel, că în următorul exerciţiu financiar banii europeni vor merge doar în ţările care respectă statul de drept şi sub controlul Biroului procurorului european. Venită după votarea în Parlamentul European a activării art. 7 din Tratatul de la Lisabona împotriva Poloniei, nu mai există dubii asupra determinării UE de a aplică cu stricteţe tratatele semnate.

Ridicarea MCV

Contrar celor declarate de către premierul Dăncilă, dl Timmermans susţine că ridicarea MCV în 2019 este o ambiţie, nu o ţintă. „Ambiţia noastră este să putem spune în 2019 că putem să îl oprim. Această ambiţie nu poate fi în aplicare decât dacă ne intensificăm eforturile de a implementa ultimele recomandări”.

Concluzie

Este clar că la întâlnirile nepublice mesajele transmise de oficialul european au fost şi mai tranşante. Nu putem avea o UE unitară, solidară şi prosperă, dacă nu este susţinută de aceleaşi principii şi valori în toate ţările Uniunii. Şi dacă ţări precum Ungaria, Polonia, România, nu înţeleg acest lucru elementar, n-au decât să-şi ia „jucăriile” şi să plece acasă. Ele sunt beneficiare nete ale bugetului UE, adică primesc mai mulţi bani decât contribuie.

Dacă actuala putere politică va continua să promoveze legi în propriul interes, atunci România îşi poate lua adio de la UE şi de la toate avantajele care au decurs din această apartenenţă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite