Klaus Iohannis şi-a prezentat programul prezidenţial. „Viziunea pe care eu o propun românilor este aceea de a construi împreună România normală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Călin
FOTO Inquam Photos / George Călin

Preşedintele Klaus Iohannis a publicat pe site-ul de campanie programul prezidenţial „Împreună pentru România normală”, un document de peste 80 de pagini în care vorbeşte despre recâştigarea încrederii în instituţiile statului, despre respectarea statului de drept, despre educaţie, sănătate şi solidaritate socială, despre susţinerea antreprenorilor, dar şi despre dezvoltarea infrastructurii şi a digitalizării.

„După trei ani marcaţi de criza statului de drept în care PSD a aruncat România, după o guvernare care a eşuat în toate domeniile esenţiale – economic, social, politic şi instituţional – este timpul să aducem împreună normalitatea în România”, a scris, miercuri, Iohannis pe Facebook.

Acesta susţine că doar uniţi românii vor depăşi „în sfârşit, toate etapele de tranziţie ale perioadei post-decembriste şi vom începe dezvoltarea autentică a României”.

„Prin votul vostru, România normală poate deveni proiectul întregii noastre generaţii de a ne îndeplini cel mai frumos vis, acela ca România din inimile noastre să devină realitate! Ştiu care sunt paşii de urmat şi voi aduce alături de mine toate partidele şi pe toţi oamenii oneşti pentru a construi România normală! Viziunea pe care eu o propun românilor este aceea de a construi împreună România normală. Acest document strategic oferă răspunsuri la întrebări esenţiale, precum ce ne defineşte ca naţiune, cu ce ne identificăm în lume şi în Europa, care sunt obiectivele naţionale prioritare şi ce avem de făcut pentru a le atinge”, a mai scris Iohannis.

Într-un document de 88 de pagini intitulat „Împreună pentru România normală”, Klaus Iohannis arată că îşi propune să pună „statul în slujba cetăţeanului” şi îşi structurează pilonii priorităţilor sale în şapte direcţii: România legii – garantăm statul de drept; România sustenabilă – promovăm educaţia, sănătatea şi solidaritatea socială; România prosperă şi predictibilă – consolidăm România antreprenorială; România competitivă – remediem decalajele prin strategii şi politici inteligente; România conectată – dezvoltăm infrastructura şi digitalizarea; România europeană – sporim beneficiile integrării europene; şi România puternică – promovăm parteneriate durabile.

Principalele puncte ale programului lui Klaus Iohannis:

  • România normală este o Românie competitivă într-o Europă a valorilor democratice, o Românie care asigură prosperitatea şi apărarea tuturor cetăţenilor săi.
  • România normală este România puternică în Europa şi în lume, un partener de nădejde pentru aliaţii noştri euro-atlantici şi un pilon de securitate regională.
  • România normală este ţara de unde nu mai suntem nevoiţi să emigrăm pentru a putea avea un parcurs profesional şi personal în acord cu aspiraţiile noastre şi ţara în care cei plecaţi se pot întoarce cu încrederea că sunt respectaţi şi încurajaţi.
  • În România normală, politica este apropiată de cetăţean, iar decidenţii înţeleg pe deplin responsabilitatea pe care o au faţă de români.
  • România normală îşi protejează identitatea, valorile, patrimoniul şi resursele, fiind un stat în care domneşte legea, nu arbitrarul.
  • România normală înseamnă o ţară sigură, care le oferă cetăţenilor toate condiţiile necesare pentru a duce un trai bun, ştiindu-şi copiii în siguranţă.
  • PRINCIPIUL FUNDAMENTAL de la care trebuie să plecăm în procesul de reconstrucţie a statului este acela că prin tot ceea ce face, prin instituţiile sale, statul se află în slujba cetăţeanului, pe care îl serveşte şi îl respectă. Demnitatea, libertatea individuală, egalitatea în faţa legii, cinstea, încrederea, toleranţa sunt coordonatele pe care vrem să clădim România normală. Avem urgentă nevoie de refacerea credibilităţii autorităţilor publice, de o evaluare serioasă care să reprezinte baza modernizării statului român şi reaşezarea, pe fundamente corecte, a administraţiei publice.
  • Un audit al situaţiei actuale a instituţiilor nefuncţionale ale statului este primul pas către îndeplinirea acestor obiective aşteptate de către toţi românii.
  • CA PREŞEDINTE AL ROMÂNIEI voi acţiona pentru ca cetăţenii să-şi consolideze încrederea în statul de drept şi voi susţine în continuare fără rezerve lupta anticorupţie. O justiţie independentă este garanţia funcţionării democraţiei, a respectului pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, fiind un obstacol împotriva derapajelor autoritare. Revizuirea legilor din domeniul justiţiei este obligatorie pentru a se elimina intervenţiile nocive din ultimii trei ani. Totodată, actuala legislaţie a României trebuie supusă unui amplu proces de revizuire sub aspectul calităţii sale, în vederea simplificării şi creării unui cadru legislativ predictibil.
  • ÎNTR-O ROMÂNIE NORMALĂ, prosperă şi europeană, solidaritatea este o valoare asumată şi vizibilă la nivel social. Cetăţenii au şanse egale, sunt trataţi echitabil şi beneficiază de măsuri eficiente de susţinere şi integrare în societate. Mobilizarea întregului potenţial al forţei de muncă din România înseamnă investiţii în educaţie şi sănătate, în condiţii bune de trai şi în incluziunea socială a tuturor cetăţenilor. Românii îşi doresc să trăiască mai bine, iar prosperitatea unei naţiuni depinde de modul în care ne îngrijim de viitorul nostru comun, de şansele copiilor şi tinerilor noştri.
  • ROMÂNIA PROSPERĂ este România unei economii mature şi competitive, ancorată în stabilitate şi predictibilitate, a cărei creştere economică durabilă şi calitativă este bazată pe investiţii, exporturi, inovare şi spirit antreprenorial. România prosperă înseamnă dezvoltare economică sănătoasă şi durabilă, bazată pe stabilitate, politici responsabile şi predictibile, investiţii semnificative, echilibre consolidate, finanţe publice sustenabile, şi mai ales pe libertate antreprenorială. O astfel de Românie nu permite ca oamenii să fie expuşi minciunii economice şi iluziilor statistice, prin care se rostogoleşte către generaţiile viitoare nota de plată a unor politici populiste.
  • ABORDAREA STRATEGICĂ a sectoarelor economiei pe baza avantajelor competitive este esenţială pentru prezenţa la nivel global a economiei naţionale. România are nevoie de o paradigmă industrială şi tehnologică stimulativă, prin care pârghiile politicilor publice să încurajeze schimbări structurale la nivelul industriilor competitive. Conceptul de „Industrializare 4.0” trebuie implementat din perspectiva unor noi strategii industriale, ţinând cont de provocările economiei viitorului. Recuperarea decalajelor faţă de performanţele europene necesită tehnologii noi, dar mature, cu impact major în productivitate.
  • ÎNTR-O ROMÂNIE MODERNĂ ŞI EUROPEANĂ, cetăţenii sunt trataţi cu respect şi demnitate, problemele le sunt rezolvate rapid şi eficient, iar calitatea vieţii constituie un argument puternic pentru a trăi aici. Relaţia stat-cetăţean, domeniul TIC, infrastructura şi securitatea energetică sunt domenii prioritare în care România are nevoie să îşi extindă perspectiva şi să îşi crească ambiţiile. România poate şi trebuie să devină un actor important în plan regional. Viitorul aparţine mobilităţii şi reţelelor inteligente, iar ţara noastră trebuie să-şi valorifice potenţialul şi avantajele competitive: poziţia geostrategică, resursele, capitalul uman şi capacitatea de inovare. Investiţiile în cercetare-dezvoltare-inovare trebuie dublate de susţinere din partea statului pentru a accelera trecerea la o economie şi o societate digitale. Avem nevoie de o strategie integrată de dezvoltare a infrastructurii şi de eforturi susţinute pentru securitate energetică pe termen lung.
  • VIZIUNEA MEA EUROPEANĂ ESTE UNA AMBIŢIOASĂ, bazată pe consolidarea fundaţiei viitorului unei Uniuni mai puternice, mai unite, mai coezive şi mai democratice, care să aducă în continuare progres şi o viaţă mai bună pentru cetăţeni. Voi acţiona în direcţia integrării depline a ţării noastre în Uniunea Europeană, în beneficiul tuturor românilor şi a creşterii importanţei şi a rolului României în procesul decizional la nivel european. Voi sprijini acţiunile de eficientizare a utilizării fondurilor europene şi de creştere a ratei de absorbţie a acestora, astfel încât România şi cetăţenii săi să poată beneficia pe deplin de avantajele statutului de stat membru UE.
  • OBIECTIVUL FUNDAMENTAL al politicii noastre externe va fi creşterea influenţei pe plan extern şi a profilului internaţional al României. Este un obiectiv pe care îl putem atinge prin consolidarea capacităţii noastre de a proiecta în vecinătate şi dincolo de aceasta, valorile democratice ale statului de drept şi stabilitate, precum şi de a furniza securitate, în scopul creşterii siguranţei şi prosperităţii cetăţenilor români. Cei trei piloni care stau la baza politicii externe a ţării noastre rămân întărirea şi extinderea în continuare a Parteneriatului Strategic cu SUA, creşterea rolului şi efortului României în UE, respectiv în NATO. Siguranţa şi securitatea reprezintă chiar expresia practică a normalităţii pe care mi-o doresc pentru România, ţara în care fiecare cetăţean trăieşte într-un mediu sigur şi are încredere că instituţiile îl apără şi îl protejează. Politicile publice din domeniul securităţii naţionale vor fi concepute şi implementate având ca beneficiar final cetăţeanul, iar Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020-2025 va orienta şi direcţiona activitatea tuturor instituţiilor publice cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii şi apărării ţării.
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite