Klaus Iohannis, mesaj la împlinirea a şase luni de mandat: În privinţa încuviinţării cererilor justiţiei lucrurile nu stau mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO Mediafax

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a primelor şase luni petrecute la Palatul Cotroceni. Şeful statului se arată nemulţumit de lipsa adoptării unei legi de asigurare a votului pentru toţi cetăţenii de către Parlament şi respingerea cererilor Justiţiei.

Mesajul lui Klaus Iohannis postat pe pagina sa de Facebook:

S-au împlinit 6 luni de la preluarea mandatului de Preşedinte. La momentul preluării mandatului, dar şi la începutul acestei sesiuni, am propus Parlamentului un parteneriat care să redea încrederea cetăţenilor în această instituţie şi să aducă un alt mod de lucru în politică. În cadrul acestui parteneriat sunt proiecte care au fost duse la bun sfârşit şi reprezintă paşi înainte în raport cu aşteptările cetăţenilor, fapt ce se cuvine apreciat.

Nu sunt foarte mulţumit de toate rezultatele, dar sunt conştient de faptul că, politic vorbind, s-a găsit un minim numitor comun. Nu acelaşi lucru, din păcate, îl pot spune despre soluţia pentru asigurarea dreptului de vot al românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. În ciuda angajamentului public făcut, nu constat o voinţă politică reală a majorităţii de a promova un asemenea proiect. Nici în privinţa încuviinţării cererilor justiţiei lucrurile nu stau mai bine. Dimpotrivă.

O Românie puternică este aceea în care nimeni nu e mai presus de lege, iar corupţia la vârf nu mai reprezintă o vulnerabilitate la adresa funcţionării statului. Am spus la început că România îşi va găsi treptat acea stare în care e normal să respecţi legea, în care e normal să ai un minimum de decenţă în politică şi să faci un pas în spate atunci când afectezi imaginea propriei ţări, în care e normal să separi instituţiile de persoane particulare. Indiferent cât de mult îi rezistă unii acum, suntem deja pe acest drum, iar acest moment nu va întârzia să vină. Pentru că asta îşi doresc oamenii de la noi şi asta înseamnă să fim o ţară puternică în Europa şi în lume.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi-a preluat mandatul pe 21 decembrie 2014, după tradiţionalul discurs susţinut în faţa Parlamentului.Printre obiectivele de pe agenda sa, preşedintele a enumerat reconstrucuţia partidelor, independenţa justiţiei, creşterea bugetului apărării în contextul geopolitic actual, consolidarea Parteneriatului Strategic cu SUA, evoluţia admiterii în spaţiul Schengen şi reconfirmarea acţiunilor ferme la nivelul Alianţei Nord – Atlantice.

„Adevărul“ a prezentat, duminică, în ce măsură a reuşit Iohannis, după şase luni petrecute la Palatul Cotroceni, să-şi îndeplinească promisiunile făcute la începutul mandatului.

În ceea ce priveşte politica internă, primele şase luni ale preşedintelui Klaus Iohannis au fost marcate de cinci runde de consultări cu partidele parlamentare şi de răfuieli avute cu premierul Victor Ponta, dar şi cu Parlamentul. Colaborarea cu premierul Victor Ponta a fost lăudată de ambele părţi la începutul mandatului, însă s-a deteriorat, ulterior, odată cu vizitele externe ale şefului Executivului, fără informarea preşedintelui, dar mai ales cu punerea sub urmărire penală a lui Victor Ponta, fapt ce l-a determinat pe Iohannis să-i ceară demisia din fruntea Guvernului.

Relaţia cu Parlamentul a decurs în mod asemănător. Mai întâi, Legislativul a ascultat de îndemnurile preşedintelui de a nu bloca acţiunile Justiţiei, însă a schimbat foaia imediat ce în Parlament a ajuns cazul senatorului PSD Dan Şova, salvat de la încătuşare de către colegii lui senatori. Pe lista celor protejaţi de Parlament în faţa Justiţiei s-au succedat apoi senatorul PNL Varujan Vosganian, deputatul UDMR Laszlo Borbely, deputatul PSD Ion Ochi şi deputatul PSD, premierul Victor Ponta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite