Ion Iliescu sare în apărarea lui Dragnea: Ca lider al partidului, a militat pentru a mobiliza electoratul la referendum. I se poate reproşa aşa ceva?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte Ion Iliescu a preluat argumentele lui Victor Ponta şi ale lui Liviu Dragnea în ceea ce priveşte sentinţa de condamnare primită de cel din urmă în dosarul „Referendumul“, spunând că fostul ministru al Dezvoltării doar a mobilizat electoratul să iasă la vot.

„Eu nu cred că i se pot reproşa foarte multe. De ce există partide şi care este rolul şi misiunea partidului în orice competiţie electorală: să mobilizeze electoratul. Ce a făcut el? Ca reprezentant şi lider al partidului a militat pentru a mobiliza electoratul la referendumul respectiv. I se poate reproşa aşa ceva unui lider politic? Aceasta este stupizenia acestei decizii“, a afirmat Iliescu.

Întrebat dacă a fost un dosar politic cel al lui Liviu Dragnea, Iliescu a răspuns: „Cred că este stupid să dezaprobi un lider politic pentru că militează pentru mobilizarea electoratului“.

Condamnarea lui Liviu Dragnea la un an de închisoare cu suspendare, în dosarul fraudării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, i-a pus pe jar pe liderii PSD. Aceştia i-au luat apărarea lui Dragnea, ignorând faptele de care a fost acuzat preşedintele executiv al social-democraţilor.

Primul care a luat atitudine după anunţarea verdictului a fost premierul Victor Ponta, care a afirmat că toate scrutinele de vot de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific dacă şi în viitor se va considera că este comisă o faptă penală prin îndemnarea oamenilor să vină la vot.

“Decizia Curţii Supreme este una simbolică, de condamnare din punct de vedere juridic a unei acţiuni politice - suspendarea preşedintelui Băsescu şi referendumul - practic a celor 7,4 milioane de români care au votat şi a liderilor. Dragnea are ghinionul de a fi singur în dosar, dar decizia de suspendare a preşedintelui Băsescu, referendumul, a fost luată de toţi liderii PSD şi toţi liderii PNL, de un număr important de parlamentari, şi nu regret nicio secundă că am făcut campanie. Important este că, de acum încolo, cu siguranţă, dacă se aplică regula din acest dosar, şi anume că îndemnând oamenii să vină la vot comiţi o faptă penală, cu siguranţă toate scrutinele de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific”, a spus Ponta.

Liviu Dragnea nu a fost condamnat pentru că a îndemnat românii să iasă la vot, ci pentru că a contribuit la fraudarea referendumului, alături de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare, care au falsificat documentele de la birourile electorale şi au introdus în urnă un număr suplimentar de buletine de vot decât cele votate de alegători.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite