Iohannis şi Dăncilă se războiesc şi prin neprezentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele şi premierul au început o nouă formă de război politic: sfidarea celuilalt prin neprezentare. După ce Viorica Dăncilă a anunţat că nu merge la Palatul Cotroceni să se vadă cu Klaus Iohannis joi dimineaţă, şeful statului nu s-a prezentat la întâlnirea cu înlocuitorii lui Dăncilă: Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader.

Cum a început totul? Klaus Iohannis i-a convocat joi dimineaţă la Palatul Cotroceni pe premierul Dăncilă şi o parte dintre miniştri, pentru a vorbi de rectifiarea bugetară. Însă, în şedinţa de miercuri a Guvernului, Dăncilă a anunţat că bugetul va fi aprobat oricum, chiar şi fără avizul CSAT, precum şi că nu merge la Cotroceni, deoarece pleacă în Spania, pentru o vizită oficială. Mandataţi pentru întrevederea cu şeful statului au fost miniştrii Eugen Teodorovici şi Tudorel Toader.

Aşadar, joi dimineaţă s-au prezentat la Palatul Cotroceni ministrul de Finanţe şi cel al Justiţiei. Dar aici a venit surpriza. Iohannis nu a venit la întrevederea cu aceştia, ci a trimis doi consilieri, Mihaela Ciochină şi Cosmin Marinescu, adică un specialist pe parte juridică şi unul pe economie. Iohannis n-a mers deloc să-i vadă pe cei doi emisari ai Vioricăi Dăncilă, ci a ales să trimită un comunicat de presă. „Preşedintele României îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu situaţia creată, care evidenţiază un precedent periculos, prin depăşirea unor linii de predictibilitate în raporturile instituţionale, aşa cum sunt ele stabilite în arhitectura statului. Un dialog care să conducă la o soluţie reală ar fi putut avea loc în condiţiile în care Guvernul ar fi aşteptat să aibă loc consultările de la Palatul Cotroceni, înainte să adopte rectificarea bugetară“, se arată în comunicat.

„Lipsă de respect“     

Dintre cei doi miniştri, mai vocal a fost Eugen Teodorovici, demnitar care i-a bătut obrazul lui Iohannis. „Din partea noastră, ca şi Guvern, a fost toată deschiderea. Încă o dată vedem o lipsă de respect pentru membrii Cabinetului. Menţine o stare conflictuală. Noi avem deschidere pentru dialog şi comunicare“, a declarat ministrul de Finanţe într-o intervenţie la Digi24.  

Întrebat dacă a simţit o supărare în comportamentul lui Iohannis, ministrul a precizat: „Sincer, nu înţeleg. Rugămintea mea a fost ca cei doi consilieri să-l invite pe domnul preşedinte la masă. Dacă tot eram acolo, ca şi Guvern. Nu conta că doamna nu era acolo. Însă, domnul preşedinte nefiind de faţă, discuţia era caducă“, a mai afirmat Teodorovici.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite