Noile măsuri de relaxare. Se elimină masca în spaţiul liber şi se renunţă la carantina de noapte DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul României FOTO Guvernul României / Facebook
Guvernul României FOTO Guvernul României / Facebook

Guvernul are vineri şedinţă, de la ora 20.30, pentru a aproba noi măsuri de relaxare, începând cu data de 15 mai. În prealabil va avea loc o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU). Întrucât starea de alertă tocmai a fost prelungită pentru 30 de zile, iar premierul Florin Cîţu a anunţat că nu se va renunţa deocamdată la ea, orice măsură de relaxare va trebui să fie prevăzută într-o nouă hotărâre de Guvern.

UPDATE: Se elimină obligativitatea măştii în spaţii deschise şi se renunţă la restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii.

 „Se stabileşte programul restaurantelor în intervalul orar 5-24”, a anunţat premierul. 

Acesta a mai precizat că se creează posibilitatea ca în spaţiile deschise competiţiile să se desfăşoare cu prezenţa spectatorilor, cu ocuparea a 25% din locuri.

La aceste evenimente vor participa doar persoane vaccinate sau persoane care prezintă un test negativ pentru coronavirus. 

„Spectacole de tip drive in sunt permise numai dacă ocupanţii maşinii sunt membri ai aceleiasi familii sau a cel mult 4 persoane din alte familii”, a mai transmis premierul. 

Premierul  a anunţat de asemenea că se permite şi organizarea de evenimente de tip workshop, dar cu respectarea anumitor măsuri.

„Se permite organizarea de cursuri de instruire şi workshop-uri pentru adulţi, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanţate din fonduri europene cu un număr de participanţi de maxim 50 de persoane în interior şi de maxim 20 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafeţe de treii metri pătraţi pentru fiecare persoană, cu respectarea normelor stabilite, dacă incidenţa cumulată din localitate este mai mică sau egală cu trei la mia de locuitori”, a mai explicat premierul. 

De asemenea, sălile de sport vor funcţiona şi în interior cu măsuri diferite, în funcţie de persoanele care le vor frecventa. Respectiv, diferenţa este că dacă la sală vin persoane nevaccinate, atunci sala va funcţiona la 50% din capacitate, asigurând câte şapte metri pentru fiecare persoană, iar dacă la sală vin doar persoane vaccinate (şi au trecut 10 zile de la rapel), aceasta va funcţiona la 70% din capacitate şi asigurând câte patru metri pentru fiecare persoană.

„Se permite activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoara activitatea în spaţii închise, în domeniul sălilor de sport şi fitness, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele unde incidenţa cumulată este mai mică sau egală cu trei, cu asigurarea unei suprafeţe de minim şapte metri pătraţi pentru fiecare persoană”, a mai spus Cîţu, precizând că activitatea va fi permisă fără a depăşi 70% din capacitatea maximă, cu distanţă de minim patru metri pentru fiecare persoană dacă toate persoanele sunt vaccinate anti-COVID, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare.

Guvernul a avut, vineri, de la ora 20.30, o şedinţă pentru a aproba noi măsuri de relaxare, începând cu data de 15 mai.

Ştirea Iniţială:

„Astăzi (vineri - n.r.), după ce mă întorc de la Suceava, o să avem o şedinţă de Guvern prin care trebuie adoptate câteva măsuri care să intre în vigoare de mâine, cele anunţate. Este vorba de a elimina restricţiile pe timp de noapte, restricţiile pentru magazine, portul măştii în spaţiile deschise şi aşa mai departe. Pe rând le vom lua pe toate şi le vom explica în hotărâre de Guvern, dar, deocamdată, astăzi decidem pentru 15, pentru ziua de mâine. După aceea urmează cealaltă bornă importantă, la 1 iunie, şi care se va întâmpla dacă avem, ca şi până acum, o rată de vaccinare foarte bună, mai bună decât ne aşteptăm. Pentru că noi am luat această decizie de a lua unele măsuri mai repede de 1 iunie, pentru că am avut succes şi în ceea ce priveşte şi rata de vaccinare şi rata de pozitivare, pentru a arăta românilor că merită să te vaccinezi”, a afirmat premierul Florin Cîţu care efectuează vineri o vizită de lucru în judeţul Suceava.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite