Guvernul marchează 30 de ani de la Revoluţie. Orban: Revoluţia face parte din noi înşine. Numai vinovaţii vor să ascundă astfel de crime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul României marchează, duminică, printr-un eveniment organizat la Ateneul Român, împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis. Premierul Ludovic Orban a spus că este „modesta” contribuţie a Guvernului la rememorarea acelor evenimente care au dus la căderea comunismului.

”Revoluţia face parte din noi înşine”, a spus Orban, precizând că doar vinovaţii vor să ascundă astfel de crime şi să nu se afle adevărul.

„În aceste zile, am văzut că amintirea Revoluţiei a rămas vie şi în memoria Europei care cere alături de noi adevăr şi dreptate”, a mai spus Orban.

Şi preşedintele Academiei Române s-a adresat participanţilor, dar şi preşedintele Klaus Iohannis.

”Eroii au transformat un vis în realitate. Suntem aici pentru a deplânge împreună pierderea celor care nu au cunoscut libertatea, dar au murit pentru ea. (...) Aerul cald de afară aduce cu aerul libertăţii respirat acum 30 de ani”, a spus Klaus Iohannis, rememorând ziua de 22 decembrie 1989, din Piaţa Revoluţiei.

”După şase zile de lupte la Timişoara, miracolul s-a desăvârşit la Bucureşti”, a mai spus Iohannis, care a afirmat că se înclină cu ”recunoştinţă şi respect, în numele statului român”, în faţa tuturor celor care au murit pentru libertate.

Iohannis a cerut aflarea adevărului şi dreptate pentrucei care au murit. 

Evenimentul are tematica ”30 de ani de libertate” şi constă în vernisajul unei expoziţii foto-documentare, dedicată eroilor Revoluţiei Române din 1989, urmat de un concert vocal-simfonic Requiem de Mozart, susţinut de Orchestra şi Corul Filarmonicii ”George Enescu”.

La eveniment au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari, ai instituţiilor publice, societăţii civile, mediului de afaceri, personalităţi din domeniile culturii, sportului,  parlamentari şi europarlamentari, membri ai misiunilor diplomatice acreditate la Bucureşti, reprezentanţi ai cultelor religioase, membri ai Guvernului.

Tot duminică, 22 decembrie, în jurul orei 18.30, în memoria martirilor Revoluţiei Române, va fi realizată o proiecţie de imagini pe clădirea sediului Ministerului Afacerilor Interne, din Piaţa Revoluţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite