Guvernul a adoptat normele de aplicare a Legii votului prin corespondenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Normele privind aplicarea legii votului prin corespondenţă au fost adoptate joi de Guvern, care a stabilit modelele, dimensiunile şi condiţiile de realizare a documentelor necesare exercitării dreptului de vot pentru românii din afara graniţelor, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

„Sunt câteva clarificări pentru votul prin corespondenţă, legea care a fost votată anul trecut. Sunt clarificări metodologice, organizatorice pe care le aduce AEP şi care, evident, sunt aprobate prin hotărâre de guvern“, a declarat Dan Suciu, după şedinţa de Guvern.

Românii din străinătate, care vor să voteze prin corespondenţă, vor primi un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior şi certificatul de alegător. Plicul interior, în care va fi introdusă opţiunea alegătorului, va conţine un autocolant cu menţiunea „VOTAT“. Purtătorul de cuvânt a punctat şi faptul că membrii birourilor permanente vor primi 65 de lei pe zi, iar preşedinţii birourilor 85 de lei pe zi.

În hotărârea aprobată în şedinţa a fost stabilit şi rolul Poştei Române. „De asemenea, se clarifică modul prin care ordonatorul de credite stabileşte serviciile şi cheltuielile care rezultă din aceste servicii“, a mai spus Suciuu, fără a da detalii precise.

Potrivit agenţiei Mediafax, impactul financiar referitor la aplicarea legii nu poate fi estimat în acest moment deoarece depinde de numărul de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care îşi vor exprima opţiunea de a vota prin corespondenţă şi vor depune cereri de înscriere în Registrul electoral, în acest scop.

Proiectul de hotărâre a fost lansat joia trecută în dezbatere publică de către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). 

Citeşte şi:

AEP a stabilit documentele necesare exercitării votului prin corespondenţă ce trebuie transmise alegătorilor. Cum se desfăşoară votul

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a lansat, joi, în dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Guvern prin care sunt stabilite documentele necesare exercitării votului prin corespondenţă ce trebuie transmise alegătorilor.

PSD cântă prohodul votului prin corespondenţă

După ce premierul Victor Ponta a spus foarte clar că PSD nu susţine urgentarea proiectului privind votul prin corepondenţă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a reunoscut faptul că proiectul dedicat românilor din Diaspora nu are nicio şansă să fie adoptat până în noiembrie, data limită până la care trebuie adoptat pentru a putea fi aplicat la alegerile parlamentare din 2016.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite