George Maior, critici voalate la adresa PSD: „Naţionalismul românesc nu a inventat duşmani şi nu a vândut iluzii“. Ce este naţionalismul românesc frumos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ambasadorul României la Washington, George Maior, a publicat un editorial în Revista Cultura în care vorbeşte despre „naţionalismul românesc frumos“, acesta criticând acele forme de naţionalism care inventează duşmani, aceasta fiind o aluzie şi la discursul folosit în ultimele luni de PSD.

„Naţionalismul românesc a fost, încă de la început, unul democratic, fixat în curentele europene ale vremii. Programul politic desprins din curentul naţionalismului ce a schimbat faţa Europei secolului al XIX-lea a tins spre realizarea idealului unităţii naţionale în contextul unui stat democratic. Declaraţia de la Alba Iulia este elocventă în acest sens, fiind expresia unui constituţionalism modern, armonizat cu principiile naţionalismului şi ale liberalismului. Naţionalismul românesc nu a inventat duşmani, ci s-a luptat cu fenomene devenite perimate în organizarea politică şi socială a lumii de atunci, precum imperii incapabile să se definească într-o istorie care progresa şi care încerca să recupereze dreptul popoarelor la autodeterminare. O forţă nouă, virilă, pe care începea să se reaşeze Europa, în sens strategic, politic, diplomatic, cultural“, a scris George Maior în editorialul publicat în Revista Cultura. 

De asemenea, Maior a subliniat că „naţionalismul românesc a ştiut să-şi facă repede prieteni puternici, care au ajutat la îndeplinirea obiectivelor sale, precum America, forţa nouă care începea să devină semnificativă în lume“.  „Naţionalismul românesc a fost unul de esenţă patriotică pentru că a ştiut să impună imediat conceptul românesc al patriei şi al ţării în relaţie cu Europa şi cu lumea, prin diplomaţie, acţiune politică şi o viziune modernă a intereselor naţionale. El nu s-a lăsat pradă extremismului, populismului, protecţionismului sau exceselor ideologice ce puneau rasa şi etnia înainte de individ şi cetăţean. Nu a fost acaparat nici de geopolitică, aşa cum s-a întâmplat în tragedia europeană şi mondială a celui de-al Doilea Război Mondial“, a mai punctat ambasadorul României în Statele Unite ale Americii. 

Mai mult, Maior a precizat că naţionalismul românesc a fost unul progresiv şi a urmărit îndeplinirea unor obiective pentru binele societăţii româneşti: „Naţionalismul românesc a ştiut să discearnă între cine dorea cu adevărat să colonizeze ţara (un termen la modă astăzi, în gura şi scrisul unor semidocţi, politicieni sau analişti) şi cine erau aliaţi naturali, care puteau să ajute la apărarea ţării şi la progresul său economic şi social. El a rezistat bine imensei presiuni comuniste şi socialiste, ca forţe profund antinaţionale şi cu potenţial real colonizator (e hazliu astfel să vezi cum foştii sau noii comunişti au devenit astăzi mari naţionalişti)“.

La finalul editorialului, George Maior subliniază că naţionalismul românesc nu a fost unul cu narative patetice şi că ar fi bine să nu ajungă aşa, deşi premisele sunt îngrijorătoare. „În sfârşit, naţionalismul românesc nu a fost unul retoric, desfăşurat în narative patetice şi puerile, ci unul acţional, bazat pe fapte, decizii şi adesea sacrificii. El nu a vândut iluzii. A ştiut să-şi înfrunte trădătorii chiar şi atunci când părea că nimeni nu îi poate clinti din puterea temporară, la care au ajuns cumva. Naţionalismul românesc a fost aşadar unul frumos. Ar fi bine să rămână aşa, deşi semnele de acum nu sunt deloc încurajatoare“, a conchis Maior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite