GALERIE FOTO Agitatul an politic 2012, în imagini

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul 2012 a debutat în forţă cu protestele din Piaţa Universităţii, care ulterior s-au extins în toată ţara. Aceasta a fost scânteia care a aprins bătălia pe scena politică. Anul 2012 a stat sub semnul războiului dintre USL şi Traian Băsescu. Trei premieri, o suspendare a preşedintelui şi două tururi de scrutin au făcut din 2012 cel mai agitat an al politicii postdecembriste.

Totul a pornit pe 12 ianuarie 2012. Demiterea lui Raed Arafat, în urma unei intervenţii televizate a preşedintelui Traian Băsescu a declanşat un val amplu de prosteste. Dacă la început demonstranţii cereau doar revenirea lui Arafat, în câteva zile s-a ajuns la solicitarea demisiei lui Traian Băsescu şi a premierului Emil Boc.

Piaţa Universităţii a devenit teatru de război între protestatari şi jandarmi, iar cota de popularitate a preşedintelui Traian Băsescu ajunsese la cote de avarie.


Consecinţa directă a protestelor a fost demisia premierului Emil Boc, la data de 6 februarie. Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, care a fost votat de Parlament, la 9 februarie,  pe baza aceleiaşi majorităţi care l-a sprijinit pe Boc: PDL-UNPR-UDMR-Minorităţi.

După un mandat de doar 78 de zile, Guvernul Ungureanu a căzut pe 27 aprilie în urma unei moţiuni de cenzură iniţiate de PSD şi PNL, care au primit sprijinul Minorităţilor, dar au profitat şi de unele dezertări din PDL.

Conducerea Guvernului i-a fost încredinţată liderului PSD, Victor Ponta. Guvernul USL a primit votul de învestitură al Parlamentului pe 7 mai, în condiţiile în care UNPR a semnat un protocol cu PSD şi s-a alăturat noii majorităţi.

USL câştigă de o manieră categorică alegerile locale, dar neînţelegerile dintre preşedinte şi premier ascuţeau lupta politică. USL a trecut la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Operaţiunea a durat doar o săptămână, timp în care USL a forţat reglementările legale şi constituţionale. Preşedinţii celor două Camere, democrat-liberalii Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost înlocuiţi în regim de viteză cu Crin Antonescu (PNL) şi Valeriu Zgonea (PSD).

După ce terenul a fost pregătit, majoritatea parlamentară USL-UNPR-UDMR l-a suspendat la 6 iulie pe preşedintele Traian Băsescu. Curtea Constituţională îi dă însă o mână de ajutor preşedintelui Traian Băsescu şi cere cvorum la referendum. În aceste condiţii, referendumul din 29 iulie pentru demiterea lui Traian Băsescu nu a fost valabil din lipsă de cvorum. La vot s-au prezentat 46,24% din români, dar votul a fost unul covârşitor în defavoarea preşedintelui, 87,52% din cei prezenţi au votat în favoarea suspendării lui Traian Băsescu.

După revenirea la Cotroceni, Traian Băsescu a evitat ieşirile publice, dar atitudinea preşedintelui s-a schimbat în noiembrie, odată cu începutul campaniei electorale.

Rezultatul alegerilor nu avea să îi lase lui Traian Băsescu nicio marjă de manevră. USL a obţinut 60% din voturi şi două treimi din mandatele parlamentare. Traian Băsescu l-a desemnat, din nou, premier, pe Victor Ponta după ce a semnat cu acesta un pact de coabitare.

Pe 21 decembrie, premierul şi noul Cabinet au obţinut votul de învestitură al Parlamentului cu 402 voturi pentru şi 120 împotrivă.

După un an plin de atacuri, preşedintele şi premierul au decis să îngoape securea războiului şi au semnat un acord de coabitare.


 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite