Formularul de localizare a pasagerilor se va aplica începând cu 20 decembrie. Guvernul a aprobat OUG-ul. Rafila: Toţi călătorii trebuie să-l completeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a aprobat formularul de localizare a pasagerilor, urmând ca măsura să se aplice începând cu 20 decembrie tuturor celor care intră în ţară. Toţi călătorii vor trebui să-l completeze cu 24 de ore înainte sau după ce ajung în ţară, în caz contrar riscând amenzi.

UPDATE „Este vorba despre adoptarea unui act normativ care practic se înscrie în preocuparea care există la nivelul UE privind limitarea transmiterii noii tulpini emergente Omicron despre care ştiţi foarte bine avem şi în România deja 11 cazuri. În acest sens, România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene 1212/2021 în ceea ce priveşte instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare timpurie şi răspuns instituit în legătură cu ameninţările transfrontaliere. Nu este un document care împiedică în vreun fel circulaţia. Dimpotrivă este un document care ne ajută să putem să localizăm rapid contacţii unei persoane infectate şi direcţiile de sănătate publică să poată să facă rapid anchetele epidemiologice şi să ia măsurile care se impun de testare sau de izolare, după caz, a persoanelor infectate. Nu este altceva decât o procedură de identificare rapidă a contacţilor persoanelor infectate”, a explicat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de miercuri a Executivului.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că „un lucru care este foarte important este că toţi călătorii, indiferent de cetăţenie, trebuie să completeze acest certificat cu 24 de ore înainte de intrarea în România”.

„Dacă nu reuşesc să facă acest lucru, trebuie să completeze, pot să meargă la domiciliu, trebuie să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancţiunea unei amenzi dacă cumva nu respectă acest interval”, a conchis ministrul Sănătăţii.

**

„Vom aproba formularul de intrare în România prin proiect de OUG pentru implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri. Începând cu 20 decembrie, persoanele care vin în ţara noastra trebuie să completeze formularul digital de intrare în ţară, document utlizat deja la nivelul a 12 state din UE. Formularul e necesar pentru protejarea sănătăţii noastre şi a celor din jurul nostru. Prin intermediul lui vom eficientiza anchetele epidemiologice şi măsurile de protecţie a populaţiei, direcţiile de sănătate publică vor putea identifica si lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact cu un cel infectat cu Sars-Cov-2. Formularul digital e dezvoltat de STS şi trebuie completat de toate persoanele care intră în România şi călătoresc cu avion, tren, mijloace de transport rutiere sau navale", a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Formularul va fi completat plf.gov.ro.

Pe 8 decembrie, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila anunţa că introducerea formularului de localizare a pasagerilor va deveni obligatorie în cadrul UE, acest lucru fiind transmis în cadrul unei discuţii pe care a avut-o cu toţi miniştrii ai sănătăţii din UE, în contextul pregătirii valului 5 al pandemiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite