Firea: Alocaţiile pentru toţi copiii ar fi putut fi majorate. Datoria publică a depăşit 50% din PIB. Guvernul să prezinte un plan de reducere a datoriei

Firea: Alocaţiile pentru toţi copiii ar
fi putut fi majorate. Datoria publică a depăşit 50% din PIB. Guvernul să prezinte un plan de reducere a datoriei

Gabriela Firea FOTO Gabriela Firea / Mediafax / Alexandru Dobre

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea atrage atenţia asupra faptului că alocaţiile ar fi putut fi majorate, argumentând că nivelul dobânzilor anuale pentru împrumuturile făcute de Guvern este de trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentrui dublarea alocaţiei. Fostul primar condamnă suspendarea investiţiilor prin PNDL.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alocaţiile pentru toţi copiii ar fi putut fi majorate, dacă putere actuală ar avea inimă pentru ei! Demonstrez acum. Pentru că, numai nivelul dobânzilor anuale care trebuie plătite de România pentru împrumuturile delirante ale guvernului este de peste trei ori mai mare decât efortul bugetar anual pentru dublarea alocaţiilor, conform legii adoptate de PSD în legislatura anterioară”, a transmis Gabriela Firea pe Facebook. 

Gabriela Firea atrage atenţia că datoria publică a depăşit 50% din PIB, iar potrivit Legii privind responsabilitatea fiscal bugetară Guvernul ar fi trebuit să prezinte o justificare a creşterii datoriei publice încă din momentul în care a fost depăşit procentul de 45% din PIB. 

„Datoria publică a depăşit 50% din PIB. Solicităm guvernului să respecte legea şi să prezinte „în cel mai scurt timp” un raport în care să arate pe ce a cheltuit banii împrumutaţi şi care este programul pentru reducerea datoriei publice! PSD atrage atenţia că nerespectarea acestei prevederi legale reprezintă o infracţiune de abuz în serviciu, care se pedepseşte conform legii penale. Împrumuturile din luna iunie, împreună cu cele 2,2 miliarde lei împrumutate de Ministerul Finanţelor Publice, au ridicat datoria publică peste nivelul de 49,9% din PIB raportat  de Guvern la finalul lunii aprilie. În aceste condiţii, devine aplicabilă prevederea legală de la art. 13, alin. 2, lit. a) din Legea 69/2010 privind responsabilitatea fiscal-bugetară, care obligă Guvernul să prezinte „în cel mai scurt timp” un plan de reducere a datoriei. Obligaţia de „justificare a creşterii datoriei” ar fi trebuit îndeplinită de Ministerul Finanţelor încă din momentul în care aceasta a depăşit 45% din PIB”, a mai transmis Firea. 

Fostul primar al Capitalei a mai completat că Guvernul a suspendat investiţiile prin PNDL şi a subliniat că în prezent nu există un proicet ce poate ajunge la „suma uriaşă” împrumutată de Guvern. 

„Până în prezent, românii nu au obţinut niciun beneficiu concret din cele 242 de miliarde de lei (aproximativ 50 de miliarde euro!) împrumutate de Cîţu în funcţia de membru al Guvernului. Deşi a pretins tot timpul că împrumuturile vor fi folosite pentru investiţii, guvernul tocmai a suspendat toate investiţiile prin PNDL pe motiv că s-au epuizat fondurile. Nu există niciun spital, nicio autostradă, niciun sistem de irigaţii şi, în general, niciun un proiect major de infrastructură care să se fi realizat din această sumă uriaşă împrumutată de Cabinetul Cîţu! În plus, în tot acest timp, nivelul de trai al românilor s-a deteriorat pe fondul îngheţării alocaţiilor, pensiilor şi salariilor, în timp ce preţurile la alimente, medicamente şi utilităţi au explodat”, a mai completat fostul primar. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările