FADERE  va ataca în instanţă OG pentru modificarea Legii electorale, dacă numărul parlamentarilor pentru diaspora nu se va mări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Ţecu. FOTO facebook
Daniel Ţecu. FOTO facebook

Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) anunţă, printr-un comunicat de presă, că va ataca în instanţă Ordonanţa de Guvern pentru modificarea Legii electorale, dacă Executivul nu va rezolva problema „discriminării românilor din diaspora“, prin mărirea numărului de parlamentari care să îi reprezinte.

Într-un comunicat de presă remis marţi, FADERE cere Guvernului „să înceteze imediat discriminarea românilor din diaspora, reflectată în Legea electorală“. „Prin modul de alocare a mandatelor de parlamentar,  votul a 20 de români din diaspora nu valorează nici cât o opţiune de vot exercitată în ţară”, se precizează în comunicatul FADERE.

Potrivit documentului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru românii de pretutindeni, Ministerul pentru Dialog social şi Autoritatea Electorală Permanenţă au organizat, zilele trecute, o dezbatere pe tema modificărilor pe care Guvernul doreşte să le aducă Legii Electorale. 

În cadrul acesteia, Daniel Tecu,  preşedintele FADERE, a afirmat că „este inadmisibil ca pentru cetăţenii din ţară norma de reprezentare să fie de 1 deputat la 70.000 de persoane, în timp ce pentru diaspora să fie de 1 deputat la 1.400.000 de persoane”.

„Răspunsul reprezentanţilor Guvernului a fost că, dacă se va  mări numărul parlamentarilor pentru diaspora, s-ar modifica «intenţia legiuitorului». De aceea, dacă Guvernul nu va rezolva problema discriminării românilor din diaspora, FADERE declară public că va ataca în instanţă Ordonanţa de Guvern pentru modificarea Legii electorale“, se arată în comunicat.

Preşedintele FADERE, Daniel Tecu, a mai declarat că românii din diaspora aşteaptă ”de la acest Guvern tehnocrat” să fie în slujba cetăţenilor, dar ”el se comportă ca un servitor al acelor partide politice care continuă să se teamă de votul românilor din diaspora“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite