Efectul tandemului Jobbik-Orban: lozinca “Transilvania va fi Ungaria”, strigată la meciul Ungaria-Cehia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania agresivă dusă împotriva României de Jobbik, sub privirea îngăduitoare a lui Orban, nu rămâne fără efecte. La meciul Ungaria-Cehia, galeria naţionalei maghiare a strigat pe stadion ”Transilvania va fi Ungaria”, vers dintr-un cântec maghiar des utilizat la întâlnirile Jobbik. Au mai fost strigate şi alte lucruri pe care decenţa mă împiedică să le reproduc. Aceasta este atmosfera creată de Jobbik împotriva României.

Ce vrea Jobbik? Să inflameze cei 10-15 la sută din alegătorii maghiari care îi urmează principiile, astfel încât susţinerea partidului să capete dimensiuni apocaliptice. 15 la sută pot să pară mai mulţi dacă sunt dispuşi să arunce lumea în aer, să facă declaraţii de război şi să defileze militar pe străzi. În felul acesta, Jobbik va fi, de acum şi până la alegerile de anul viitor din Ungaria, cel mai prezent şi cel mai temut participant pentru că va fi cel mai periculos, la propriu.

Ce sa va întâmpla în Ungaria şi felul în care îşi vor da foc la ţară îi priveşte pe alegătorii maghiari. Important este ca butoiul cu pulbere să rămână închis între graniţele ţării vecine şi să nu permitem importul de nazism jobbik în Transilvania, aceştia fiind termenii în care  presa germană a descris prezenţa lui Vona Gabor în România.

Jobbik a înţeles că Ungaria stă pe un butoi cu pulbere sub Orban şi, cu acordul tacit al acestuia, îşi face numărul până la capăt. Prin comparaţie cu Jobbik, Orban are nevoie să pară moderat şi democrat, ceea ce nu e cazul. E nevoie de Jobbik şi de toată nebunia lui pentru ca Ungaria să privească spre Orban ca spre o soluţie. De aceea cred că Orban joacă într-un tandem periculos cu Jobbik, dând drumul la câinii războiului pentru ca Fidesz, partidul aflat la putere, să reprezinte soluţia împăciuitoare.

Că idealurile lor sunt comune, nu e greu de priceput. Fidesz şi Jobbik au votat împreună în Parlament legile deplângerii şi recuperării Trianonului. O delimitare a Guvernului ungar de Jobbik se face întotdeauna, dacă se face, cu precizarea apărării minorităţii maghiare din afara graniţelor ţării, ceea ce denotă aceeaşi intenţie de a coordona activităţi maghiare în teritoriul statelor vecine peste suveranitatea acestora. Dar, pentru ca puterea de la Budapesta să fie preferată de partenerii europeni şi de statele din preajmă, este asmuţit Jobbik, care are menirea de a-i speria pe vecini şi pe toată lumea cu marşurile lor naziste şi cu declararea din principiu a conflictului cu oricine.

Diplomaţia românească va avea mult de furcă cu tandemul Orban-Vona Gabor, care îşi vor ceda rolurile în piesa anti-România, atacând statul român când primul, prin acţiuni directe ale statului maghiar, când al doilea, prin declaraţii incendiare, numai bune de agitat spiritele fanaticilor şi extremiştilor maghiari. Un duet funebru care a reuşit să strice tot ce se construise în domeniul relaţiilor româno-maghiare şi care întoarce scena politicii Europei Centrale la fantomele sumbre din anii ’40. Tot ce putem face este să le interzicem accesul în România şi să oprim activitatea tentaculelor lor din Transilvania.  Ce sa va întâmpla în Ungaria şi felul în care îşi vor da foc la ţară îi priveşte pe alegătorii maghiari. Important este ca butoiul cu pulbere să rămână închis între graniţele ţării vecine şi să nu permitem importul de nazism jobbik în Transilvania, aceştia fiind termenii în care  presa germană a descris prezenţa lui Vona Gabor în România.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite