Dreapta se sparge în bucăţi, intonând imnul unităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea şi Vasile
Blaga vorbesc despre coagularea dreptei, dar sunt pe punctul de a se despărţi
politic FOTO: Mediafax
Elena Udrea şi Vasile Blaga vorbesc despre coagularea dreptei, dar sunt pe punctul de a se despărţi politic FOTO: Mediafax

Formarea Partidului Popular, preconizată de adversarii lui Vasile Blaga din PDL, vine pe fondul înmulţirii partidelor şi ONG-urilor de dreapta


Învinşi clar la alegerile parlamentare din decembrie 2012, liderii partidelor de dreapta vorbesc sistematic despre unitate, dar acţiunile concrete merg în direcţia separării. Din Alianţa România Dreaptă (ARD), sigla sub care au participat la alegerile parlamentare, au rezultat patru grupări politice. Este vorba de două partide – PDL şi Noua Republică,  Alianţa Dreptate şi Adevăr şi fundaţia Mişcarea Populară. Mai mult, disidenţii din PDL, nemulţumiţi de modul în care Vasile Blaga conduce partidul, vorbesc despre înfiinţarea unei noi formaţiuni – Partidul Popular.

Informaţia a fost confirmată oficial de Gabriel Berca, unul dintre susţinătorii Elenei Udrea. Berca a demisionat, recent, din PDL şi afirmă că Partidul Popular o să apară „foarte repede“.

„Asta este o decizie şi a colegilor din Parlament, pentru că este necesară constituirea unui grup parlamentar. Sunt oameni în PDL, eu am plecat din PDL, dar sunt oameni din partid care nu acceptă starea de lucruri de astăzi“, a adăugat consilierul prezidenţial.

El a subliniat că nu este vorba despre o transformare a fundaţiei Mişcarea Populară în partid, precizând că nu se poate merge în alegeri cu o fundaţie. Cele două demersuri vor fi paralele, fundaţia urmând să sprijine partidul. Berca a explicat că lansarea respectivei iniţiative are legătură cu Partidul Popular al cărui preşedinte este Costel Caraş, inginer şi fermier, cel care a vărsat pe câmp laptele în timpul scandalului aflatoxinei.

Partidul are în siglă denumirea de „popular“ mediatizată deja şi are ca semn electoral o torţă, asemănătoare cu „flacăra democraţiei“ vânturată de Traian Băsescu în campanile pentru referendum. Surse din PDL afirmă că, în perioada următoare, din partid ar urma să mai plece o serie de parlamentari, care să rămână independenţi, pentru a se înscrie, ulterior, în Partidul Popular.

Lansarea demersului este îngreunată de faptul că primarii care au susţinut-o pe Elena Udrea ezită să părăsească partidul, pentru a
nu-şi pierde mandatul. Fostul preşedinte al PDL Emil Boc, care este şi  primarul oraşului Cluj-Napoca, a anunţat că nu este interesat de noua formaţiune. „Nu mă tentează şi preocuparea mea de bază este legată de PDL“, a explicat Emil Boc.

BLAGA NU SE ÎNŢELEGE CU MRU

Ruptura din PDL a devenit evidentă după Congresul din 23 martie, când Vasile Blaga a câştigat competiţia cu Elena Udrea pentru postul de preşedinte. Imediat după contestarea votului, preşedintele Traian Băsescu a anunţat printr-un filmuleţ postat pe Facebook că drumurile sale se despart de cele ale PDL.
În paralel, liderul PDL, Vasile Blaga, a avut discuţii cu Mihai Răzvan Ungureanu, şeful Forţei Civice, care împreună cu PNŢCD formează Alianţa DA. Cei doi lideri au, însă, strategii diferite. Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că a discutat cu liderii Partidului Popular European (PPE) şi a pregătit un plan pentru unificarea dreptei. Acesta vizează liste comune la europarlamentare, dar şi găsirea unui candidat comun la alegerile prezidenţiale din 2014.

În schimb, liderul PDL, Vasile Blaga, a afirmat că reunirea forţelor de dreapta trebuie să se facă în jurul partidului pe care îl conduce. „Noi dorim coagularea forţelor de dreapta în jurul PDL. Fără nicio urmă de aroganţă, suntem cel mai mare partid din România membru al PPE, avem 16-18% potrivit analizelor noastre“, a explicat Blaga. Divizarea forţelor de dreapta este explicată de deputatul PDL Elena Udrea prin orgoliile liderilor care conduc aceste formaţiuni.

„PDL e un partid mare cu ambiţii mărunte“, afirmă Udrea într-o postare pe blogul adevarul.ro, cu trimitere la faptul că liderii partidului sunt mulţumiţi cu un scor de 15% - 16% în sondaje. „În rest, o puzderie de partide mici, unele mai uzate, altele mai vioaie: PNŢCD, Forţa Civică, Noua Republică sau PER (care se revendică de dreapta)“, este imaginea dreptei, în viziunea Elenei Udrea. 

Disidenţii din PNL intră şi ei în horă

Adversarii lui Crin Antonescu din PNL, grupaţi în jurul lui Andrei Chiliman, vorbesc şi despre colaborarea formaţiunilor de dreapta.

Preşedintele Consiliului Director al Iniţiativei România Liberală (IRL), Vlad Moisescu, susţine că la europarlamentarele din 2014, formaţiunile de dreapta din România trebuie să aibă o listă comună de candidaţi, sub sigla PPE.

„În alegerile europarlamentare trebuie avută în vedere o platformă unică de dreapta, cu susţinerea PPE. PPE este singurul partid de dreapta din Parlamentul European“, a declarat Moisescu.
El a adăugat că salută ideea exprimată recent de preşedintele Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu, privind necesitatea coagulării acestei platforme de dreapta la europarlamentare.
Moisescu a reiterat că IRL este deschisă discuţiilor cu orice formaţiune de dreapta, inclusiv PDL şi Mişcarea Populară.

Liderul IRL a arătat că şi la alegerile prezidenţiale IRL poate sprijini un anumit candidat de dreapta, adăugând că dacă activităţile fundaţiei se vor diversifica şi va avea un număr semnificativ de membri, nu este exclusă nici înfiinţarea unui partid.

În prezent, IRL a primit peste 2.600 de cereri de adeziune şi sunt în curs de înfiinţare 11 filiale teritoriale.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite