Dragnea: Dacă Guvernul nu-şi cenzurează dispreţul pentru veterani, îl cenzurăm noi prin moţiune; Iolu: Sunt în continuare scutiţi de la plata impozitelor

Dragnea: Dacă Guvernul nu-şi cenzurează dispreţul pentru veterani, îl cenzurăm noi prin moţiune; Iolu: Sunt în continuare scutiţi de la plata impozitelor

Liviu Dragnea FOTO Eduard Enea

Liderul PSD Liviu Dragnea ameninţă Guvernul cu o moţiune de cenzură dacă nu rezolvă situaţia veteranilor care ar fi primit somaţii de la ANAF pentru plata retroactivă a unor impozite. În replică, Purtătorul de cuvânt al Executivului, a precizat că veteranii de război sunt în continuare scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor locale, însă această scutire nu se va mai aplica pentru bunurile comune ale familiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dragnea critică hotărârea 159/2016 a Guvernului, prin care veteranii de război şi militarii care au luptat în teatrele de operaţiuni au rămas fără unele drepturi prevăzute de Codul fiscal. HG privind normele metodologice ale Codului fiscal a fost aprobată în luna martie, însă, potrivit unor informaţii apărute în presă, veteranii care deţin împreună cu soţiile lor terenuri, case sau maşini vor trebui să plătească retroactiv impozitele, deşi erau scutiţi până la data intrării în vigoare a acestei HG. Veteranii ar fi început să primească deja somaţii de la ANAF.

"De la 1 iunie, aceşti oameni, care s-au sacrificat pentru România, luptând în Al Doilea Război Mondial sau în războaiele din Afganistan, Bosnia sau Irak, sunt somaţi de administraţiile financiare să plătească impozite de care fuseseră scutiţi prin lege (Codul fiscal). Aceeaşi măsură se aplică şi persoanelor cu handicap. Anterior, Guvernul Cioloş impozitase şi pensiile veteranilor, ceea ce i-a adus pe aceştia în situaţia de a returna sume de bani din pensie. Încercarea reprezentanţilor veteranilor de a se consulta cu premierul sau cu alţi responsabili guvernamentali a eşuat. Pur şi simplu, n-a vrut nimeni să stea de vorbă cu ei", scrie Dragnea, într-un comunicat de presă al PSD.

Liderul social-democrat îi transmite premierului Dacian Cioloş că el ocupă această funcţie datorită celor care au luptat, cu riscul vieţii, pentru ţara lor, iar statul le datorează anumite beneficii. Dragnea ameninţă chiar cu o moţiune de cenzură împotriva Guvernului dacă situaţia nu este remediată.

"Nu sunt patetic. Respectul pe care îl datorăm lor nu se măsoară în bani; cu toate acestea, drepturile pe care statul le acordă sunt atât de puţine. Îi cer de aceea premierului Cioloş ca, urgent, să anuleze efectele acestei noi şi uluitoare dovezi de dispreţ la adresa românilor. România este o ţară care îşi cinsteşte eroii, încă mai este aşa ceva. Dacă acest guvern nu va şti să-şi cenzureze măcar acest dispreţ, îl va cenzura PSD prin moţiune", mai spune Liviu Dragnea.

Iolu: Nu s-a schimbat nimic

”Ministerul de Finanţe ne-a transmis că veteranii sunt în continuare scutiţi de la plata taxelor şi impozitelor locale, precum cele menţionate în articolele de presă. Această scutire nu se mai aplică pentru bunurile comune ale familiilor, ci doar pentru bunurile sau cota parte deţinută de persoanele care au luptat în război, în teatrele de operaţii etc. Nu s-a făcut o modificare legislativă, pentru că am văzut şi această abordare, doar este lămurită printr-o Hotărâre de Guvern definiţia bunului aflat în coproprietate”, a declarat Liviu Iolu.

El a mai spus că această menţiune exista în Codul Fiscal, votat în Parlament. ”Sunt reguli care au fost şi până acum. Nu s-a schimbat nimic, practic”, a mai spus Iolu.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: