Deputaţii au ciuntit pe şest Legea ANI. PNL acuză: „PSD reia asaltul împotriva luptei anticorupţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNL acuză PSD pentru adoptarea tacită a propunerilor de modificare a Legii ANI FOTO Mediafax
PNL acuză PSD pentru adoptarea tacită a propunerilor de modificare a Legii ANI FOTO Mediafax

Două propuneri legislative de modificare a Legii care reglementează funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate au fost adoptate tacit de Camera Deputaţilor. Deşi formulate diferit, ambele au acelaşi scop: să permită rotirea funcţiilor în cazul aleşilor declaraţi incompatibili.

Dintre cele două iniţiative legislative, una este semnată de Cristiana Anghel (PC), iar cealaltă de mai mulţi deputaţi PSD, în frunte cu vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica. Ambele au trecut tacit de Camera Deputaţilor, după ce a fost depăşit de termenul de 45 de zile până la adoptarea tacită.

Vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, liberala Valeria Schelean a acuzat PSD că a evitat intenţionat dezbaterea proiectelor.

„Aceste proiecte, care au adus modificări, de altfel, neconstituţionale la legea ANI, au trecut tacit de Camera Deputaţilor pentru că, la sedinţa Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din data de 28 aprilie 2015, d-nul Eugen Nicolicea, ministrul care îi asigura lui Victor Ponta o buna colaborare interinstituţională cu Parlamentul, nu ştia dacă aceste proiecte trebuiau dezbătute de Camera Deputaţilor ca şi primă cameră sesizată sau, dimpotrivă, ca şi cameră decizională. Atât de mult timp i-a fost necesar d-nului ministru să se lamurească cu privire la acest aspect, încât, între timp, termenul de 45 de zile până la adoptarea tacită a acelor două proiecte a fost împlinit.“,  a explicat Schelean.

„PSD nu a renunţat la tactici precum cele din Marţea Neagră, menite să decredibilizeze instituţia Parlamentului şi să blocheze orice demersuri facute în lupta anticorupţie.“ Valeria Schelean, vicepreşedintele Comisiei juridice

Deputaţii vor să treacă peste capul CCR

Concret, aleşii vor modificarea articolului 25 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor, astfel încât, de pildă, un parlamentar declarat incompatibil de către ANI ar putea oricând să devină primar, iar un preşedinte de Consiliu Judeţean aflat în aceeaşi situaţie ar putea intra în Parlament.

Articolul 25 din Legea ANI le-a dat bătăi de cap parlamentarilor încă de anul trecut, când cazul lui Mircea Diaconu, găsit incompatibil în funcţia de senator, a generat o dezbatere cu privire la funcţiile pe care le poate ocupa un ales găsit incompatibil.

Potrivit articolului 25, „dacă persoana ( n.r.- faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate) a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la încetarea mandatului“. 

Sintagma „aceeaşi funcţie“ este, potrivit Deciziei CCR, orice funcţie eligibilă, aşadar unui parlamentar declarat incompatibil îi este interzis să ocupe funcţia de primar, de exemplu, timp de trei ani după încetarea mandatului.

PSD vrea însă modificarea legii şi profită de faptul că CCR a menţionat, în motivarea Deciziei din iulie 2014, că este nevoie de reglementare clară şi de interpretarea sintagmei „aceeaşi funcţie“. În proiectul lor, parlamentarii PSD preiau doar ce le convine din motivarea CCR, şi anume că „termenul aceeaşi nu poate fi sinonim cu toate“ funcţiile eligibile şi propun următoarea interpretare :

·         Dacă persoana declarată incompatibilă a ocupat funcţia de primar, viceprimar sau consilier local nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie

·         Dacă persoana declarată incompatibilă a fost preşedinte al Consiliului Judeţean, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean sau consilier judeţean nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie

·         Dacă persoana declarată incompatibilă a fost deputat, senator sau parlamentar european, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie.

Concret, un parlamentar declarat incompatibil ar putea, totuşi, să devină primar, în timp ce un preşedinte de Consiliu Judeţean ar putea ajunge în Parlament. CCR a avertizat, încă din vara anului trecut, asupra pericolului generat de această interpretare, în următorii termeni : „A accepta interpretarea conform căreia unei persoane constatate a fi în stare de incompatibilitate sau conflict de interese îi este interzis să mai ocupe doar funcţia care a generat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese, putând, în schimb, ocupa orice altă funcţie eligibilă, ar pune, practic, la îndemâna categoriilor de persoane vizate de Legea nr. 176/2010 un procedeu extrem de simplu de eludare a legii, aspect de neconceput într-un stat de drept“.

Totodată, magistraţii au vorbit despre o posibilă „sarabandă a rotirii funcţiilor“, adică exact ceea ce iniţiatorii de la PSD, UDMR şi minorităţi încearcă să facă.

Deşi propunerea lor contravine Deciziei CCR, asta nu înseamnă că PSD nu o poate promova în Parlament. Mai mult, cu o majoritate confortabilă în Senat, pesediştii pot trece legea, iar singurul caz în care CCR ar putea avea un cuvânt de spus ar fi în urma unei sesizări.

Inspectorii de integritate: Proiectele de modificare a Legii ANI pot afecta iremediabil activitatea inspectorilor

Agenţia Naţională de Integritate transmite că adoptarea celor două proiecte de modificare a Legii 176/2010 privind funcţionarea instituţiei ar afecta iremediabil activitatea acesteia, diminuând sancţiunile aplicate, contrar unei decizii a Curţii Constituţionale.

ANI arată că proiectele în cauză urmăresc modificarea articolului 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 în sensul în care persoanele care s-au aflat în stare de incompatibilitate sau conflict de interese să poată ocupa orice altă funcţie, cu excepţia celei care a generat incidentul de integritate.

„Agenţia Naţională de Integritate consideră că adoptarea acestor propuneri ar afecta iremediabil activitatea de evaluare desfăşurată de inspectorii de integritate, eliminând complet caracterul disuasiv al sancţiunilor aplicate, precum şi obiectivele asumate în contextul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", se spune în comunicatul instituţiei.

Astfel, potrivit ANI, cele două propuneri legislative urmăresc diminuarea sancţiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese şi al incompatibilităţilor şi instituie posibilitatea rotirii în funcţiile publice a celor care sunt incompatibili sau în conflict de interese.

Spre exemplu, un primar sau consilier local care a încălcat regimul conflictelor de interese sau al incompatibilităţilorar putea candida pentru un mandat de membru al Parlamentului.

Agenţia menţionează că a transmis instituţiilor relevante nu mai puţin de patru puncte de vedere cu privire la propunerile legislative de modificare a art. 25, alin. (2).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite