Demisie George Maior. Ponta: Nu este bine ca SRI să revină sub control politic. Udrea: Cred că este o decizie greşită a preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul SRI George Maior FOTO David Muntean
Directorul SRI George Maior FOTO David Muntean

Demisie George Maior. Premierul Victor Ponta îl felicită pe George Maior pentru activitatea din ultimii ani de la SRI şi atrage atenţia preşedintelui Klaus Iohannis, în perspectiva numirii unui nou şef al SRI, că „nu e bine ca SRI să revină sub control politic“. Preşedintele PMP, Elena Udrea, tinde să creadă că plecarea lui George Maior din fruntea SRI este o decizie care aparţine, mai degrabă, preşedintelui Klaus Iohannis şi nu lui George Maior.

„Toata aprecierea pt reforma adevărată din ultimii 8 ani realizată de George Maior la SRI! Nu e bine ca SRI să revină sub control politic!“, a scris Ponta, pe Twitter.

Liderul PMP, Elena Udrea, pune sub semnul îndoielii demisia lui George Maior şi vorbeşte de o eventuală implicare a preşedintelui Klaus Iohannis. „Regret demisia/demiterea lui George Maior din fruntea SRI. Este unul dintre oamenii care a contribuit din plin la modernizarea acestui serviciu de informaţii, la credibilizarea sa şi la aducerea la un standard de profesionalism înalt. Cred că aveam de-a face cu o decizie greşită a Preşedintelui Iohannis, pentru că nu văd să existe foarte mulţi oameni capabili să ducă o asemenea funcţie, mai ales într-un moment în care provocările geo-strategice sunt foarte complexe. Să sperăm că va continua principiul instituit de Traian Băsescu de a pune în funcţie pe cineva de la opoziţie pentru a nu acapara toată puterea“, a scris Elena Udrea, pe pagina sa de Facebook.

Georgian Pop, preşedintele Comisiei de control al activităţii SRI, spune că a discutat cu George Maior şi acesta s-a arătat derajat de blocarea proiectelor de lege care vizau siguranţa naţională. „Am vorbit cu domnul director Maior, demisia este un act unilateral, reflectă voinţa domniei sale de a lua această decizie. Din discuţiile pe care le-am avut am înţeles că domnia sa traversează o perioadă de nemulţumire legată de vidul legislativ la care a dus respingerea celor trei legi ale securităţii. Există nemulţumiri la nivelul SRI în legătură cu acest subiect. Pe de altă parte, pot spune că sub conducerea domnului Maior SRI a intrat într-un proces de reformare instituţională", a spus Pop, pentru Agerpress.

Deputatul PNL Cezar Preda, membru în comisia parlamenară de control al activităţii SRI, spune că anunţul Administraţiei Prezidenţiale l-a luat prin surprindere. „Orice demisie care întrerupe ceva care merge foarte bine te surprinde. M-a surprins demisia domnului Maior. Demisia unui director al Serviciului Român de Informaţii nu este un lucru simplu, nu este un lucru uşor. Motivele cred că le-a explicat preşedintelui Iohannis şi avem un serviciu care la ora actuală nu are director”, a precizat Cezar Preda, pentru Mediafax.

Directorul SRI, George Maior, a demisionat astăzi din funcţie, iar preşedintele Klaus Iohannis i-a acceptat demisia. În acest moment, atât postul de director al SRI, cât şi cel de director al SIE sunt vacante.

 George Maior a anunţat imediat după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României că îşi va depune mandatul. „În momentul in care domnul preşedinte îşi va prelua mandatul, va face o analiză – care va fi facilitată şi de faptul că intrăm în bilanţul SRI, încă de la sfârşitul anului şi începutul anului viitor -, îşi va forma opinia despre felul în care mi-am exercitat mandatul şi va lua, desigur, domnia sa o decizie in conformitate cu ceea ce va vedea”, a declarat George Maior.

În urmă cu trei zile, George Maior a fost întrebat, într-un interviu acordat EVZ/ B1TV, dacă şi-a depus mandatul de directorul al SRI pe masa preşedintelui Klaus Iohannis. George Maior a răspuns: Înncă din afirmaţia mea făcută în perioada alegerilor, mandatul a fost prezentat. A fost o declaraţie publică. Iar domnul preşedinte a afirmat- şi sper să-l citez corect-, că aceasta este o temă artificială, SRI funcţionează bine şi postul acesta este ocupat. Închei citatul, sper să fie corect“.

„Declaraţia la care făcea referire Maior a fost făcută de preşedintele Klaus Iohannis chiar în emisiunea Adevărul Live. Cred că este o discuţie puţin artificială, postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni. Nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Nu simt nevoia de a face din asta o temă“, a spus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite