De ce l-am mai schimbat pe Ponta cu Cioloş?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu mă poate nimeni bănui de nostalgii după guvernarea Ponta. Este adevărat că şi aşteptările au fost mari, doream cu toţii o schimbare în modul de guvernare: mai multă transparenţă, onestitate, promovarea interesului naţional, depolitizare, o altă cultură în administraţie, etc.

Ok, nu puteau fi îndeplinite toate acestea într-un timp relativ scurt, pot înţelege asta. Dar nu există semne că se mişcă ceva, că ne îndreptăm pe calea cea bună.

Bugetul pe 2016

Este cel moştenit de la Ponta, în proporţie de 95%, cu principalele neajunsuri majore: lipsa unor alocări consistente  la investiţii, care rămân 50% dependente de absorbţia fondurilor europene. O Fata Morgana, ar fi trebuit să învăţăm acest lucru.

Fără investiţii, în special în infrastructură, România nu se dezvoltă, lăsăm urmaşilor noştri aceleaşi drumuri cârpite, aceleaşi toalete în fundul curţii, fără sisteme de irigaţii majore, o centură a Bucureştiului de care s-ar ruşina şi un cetăţean din lumea a treia.

Dezvoltarea prin consum e un basm, mărfurile vin din import, îi îmbogăţim pe alţii şi dezechilibram şi balanţa de plăţi externe.

Deficitul prevăzut, aproape 3%, iese din ce convenisem cu Uniunea Europeană, de 1,2% şi va fi acoperit din împrumuturi şi tăierea brumei de investiţii prevăzute în buget.

Relaxarea fiscală simultan cu creşterea salariilor este un cocktail mortal. Oricine înţelege asta, numai dl Cioloş nu.

„N-aveam ce face, erau legi votate în parlament”, se apără premierul Cioloş.

Ba avea ce face, cum s-a mai întâmplat în trecut. Să proroge prin OUG termenele de intrare în vigoare a unei părţi din legislaţia adoptată de parlament. N-a făcut-o, aşa că de ce l-am înlocuit pe Ponta cu Cioloş?

Unde este reducerea cheltuielilor de funcţionare a statului? Era soluţia optimă şi clară de echilibrare a bugetului.

N-a aplicat-o, cine vine la putere în 2016 va trebui să purceadă la tăieri salariale, cu consecinţele politice şi electorale cunoscute.

Anul 2017 va fi anul deconturilor acestor miopii politico-economice.

Depolitizarea administraţiei

O altă promisiune a guvernului Cioloş. Se poate spune că n-a avut timp, dar nu se întrevede nici o intenţie în acest sens. Până acum, putea să schimbe unii şefi de instituţii administrative cu oameni selectaţi prin concurs de competenţe.

Nici o mişcare în direcţia aceasta.

Transparenţa actului guvernamental

O promisiune majoră la început de mandat, care ar fi făcut deosebirea de guvernul Ponta. A văzut cineva vreo intenţie de acest fel?

Ba chiar premierul le-a cerut miniştrilor să publice toate informaţiile care nu afectează securitatea naţională. Nici o mişcare.

Am cerut lista titlurilor doctorale. Nimic. Am cerut anexele secrete prin care Dragnea a împărţit bani primarilor. Nimic. Am cerut contractele de achiziţii publice prin care au fost mătrăşite fondurile bugetare. Nimic.

Am cerut situaţia utilizării coloanelor oficiale şi dacă a fost respectat legea. Nimic. Situaţia sponsorizărilor atrase de instituţii importante, precum ISU. Nimic.

Situaţia veniturilor şefilor de regii sau instituţii precum ASF, Eximbank, etc. Nimic.

Atunci despre  ce transparenţă vorbim?

În ultimul timp scandalul plagiatelor la titlurile doctorale a luat amploare. În loc să schimbe membrii Consiliului Naţional de Etică, cu oameni integri, profesionişti, cu largă recunoaştere internaţională, ministrul Educaţiei a revocat componenţa CNE, astfel încât acum nu mai există vreo instanţă care să verifice suspiciunile de plagiat. Faină treabă!. Spre liniştea celor care tremură la gândul că vor fi descoperiţi.

Reducerea birocraţiei

Încă aşteptăm să se producă. Dacă au fost bugetate aceleaşi instituţii care au funcţionat în anii trecuţi, cu aceleaşi atribuţii şi număr de personal, de unde să se producă reducerea birocraţiei? Dacă în următoarele 2 luni nu se iau măsuri decisive în eliminarea de taxe, avize, aprobări şi altele, care sufocă mediul de afaceri, de ce l-am schimbat pe Ponta cu Cioloş?

Lupta împotriva corupţiei

Nu este suficientă o lozincă. Se putea emite un act normativ prin care toţi şefii cu probleme în justiţie să fie suspendaţi până îşi lămuresc problemele penale. Sau alte măsuri de acest fel.

 Nimic, aceiaşi oameni, cercetaţi sau trimişi în judecată, ne conduc de la toate nivelurile. Şi fură în continuare.

Sunt si deosebiri. Daca Ponta, premierul,  era  un plagiator dovedit, in guvernul Cioloş avem doar pe ministrul Toba in aceeasi situatie. E un progres...

Poate timpul a fost prea scurt. Să mai aşteptăm şi luna ianuarie.

Dacă la sfârşitul lunii ianuarie nu găsim nici o schimbare în modul de a concepe actul administrativ, lucrurile devin clare. Degeaba am schimbat guvernarea Ponta cu guvernul Cioloş.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite