Dan Şova, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare în dosarul CET Govora

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Fostul ministru Dan Şova a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare pentru traffic de influenţă în dosarul CET Govora, sentinţa nefiind definitivă. În acelaşi dosar, a fost condamnat şi fostul director al CET Govora, Mihai Bălan, la 3 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

“În baza art.291 alin. (1) Cod penal raportat la art.6 şi art.7 alin.(1) lit. a) din Legea nr.78/2000, condamnă pe inculpatul ŞOVA Dan – Coman la pedeapsa de 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. (..) I. În baza art.297 alin.(1) Cod penal raportat la art.132 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin. (1) Cod penal şi art.5 Cod penal, condamnă pe inculpatul BĂLAN Mihai, la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată”, este decizia Curţii de Apel Bucureşti.

În acelaşi dosar, Şova a fost condamnat la 3 ani de detenţie, în 2018, însă a fost eliberat după 6 luni, ca urmare a anulării sentinţei pe baza unei decizii a CCR privind nelegalitatea constiturii completelor de 5 judecători ale ÎCCJ.

Dosarul a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016. Procurorii îl acuză pe Şova că, în intervalul 2011-2014, ar fi primit 100.000 de euro de la un denunţător pentru a îşi folosi influenţa pe lângă directorul de atunci al centralei de energie termică pentru ca Mihai Bălan să asigure încheierea unor contracte de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contracte de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.

“De menţionat este faptul că, încheierea unor astfel de contracte de consultanţă nu-şi găsea justificarea, întrucât, la acea vreme, centrala de energie termică CET Govora SA dispunea de un departament juridic în care îşi desfăşurau activitatea 6 jurişti, iar problematica dosarelor aflate în lucru nu impunea asistenţă din partea vreunei societăţi de avocaţi”, spunea DNA, menţionând că prejudicial adus CET Govora ar fi fost de  1.301.410 lei

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite