Cum au sărit PSD şi ALDE să-l apere pe Dragnea pentru că a ales un spital privat. „La privat e la fel ca la stat”; „N-a vrut să cheltuie banii statului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea Inquam Photos / Bogdan Buda
Liviu Dragnea Inquam Photos / Bogdan Buda

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns la spital sâmbăta trecută, din cauza unor dureri de spate, diagnosticul comunicat de Codrin Ştefănescu fiind: hernie de disc. Deşi pozează în patriot, Dragnea s-a internat într-o clinică privată, o decizie apărată de mai mulţi membri din PSD-ALDE, care, printre altele, au argumentat că un spital de stat este la fel de bun ca unul privat.

Imediat după o analiză RMN, a liderului PSD, Codrin Ştefănescu, secretarul general al partidului, a declarat duminică că medicii sunt împărţiţi în privinţa unei eventuale operaţii şi că Dragnea va trebui să stea la pat în următoarele zile.

„Este o dublă hernie şi are şi o problemă la gât. E o chestiune cervicală. Urmează ca mâine să primim un răspuns exact. Va trebui să stea la pat în următoarele zile, vom opri turneul în ţară. O să amânăm şi anunţarea candidaţilor la europarlamentare, amânăm tot săptămâna aceasta”, a declarat Ştefănescu.

O zi mai târziu, secretarul general revenea şi dădea de înţeles că Liviu Dragnea are nevoie de o intervenţie chirurgicală, însă „nu poate să îl opereze nimeni forţat. Am înţeles de la mai mulţi colegi că nu poţi scăpa de această chestie fără intervenţie medicală, dar deocamdată este o amânare a ei”.

Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa, de profesie medic, a afirmat că afecţiunea de care suferă liderul social-democraţilor este „extrem de dureroasă” şi „greu de suportat”. Totuşi, acesta a dat asigurări că nu-i va întrerupe activitatea lui Dragnea şi că nu este o boală letală.

După ce a apărut în presă confirmarea că Dragnea este internat într-o clinică privată, Opoziţia l-a criticat pentru faptul că nu a ales un spital de stat, motivând că decredibilizează sistemul public la conducerea căreia se află chiar coaliţia de guvernare.

„Condiţiile de la stat şi la privat sunt la fel de bune”

Primul care i-a luat apărarea a fost vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, care a susţinut miercuri că „nu există nicio diferenţă între modul în care sunt trataţi pacienţii într-un spital privat şi unul de stat”. Acesta a explicat că decizia lui Dragnea „nu este capăt de ţară”, şi că acesta a ales doar cel mai apropiat spital faţă de care se afla.

Fostul ministru al Justiţiei mai adăugat că el a ales un spital de stat atunci când s-a operat, adăugând că modul în care a fost tratat şi condiţiile pe care le-a avut au fost „mai mult decât mulţumitoare”. Iordache a mai declarat că prin faptul că s-au crescut salariile din sistemul sanitar, „prin faptul că au fost alocate şi o serie de instituţii spitaliceşti şi-au îmbunătăţit condiţiile, discutăm de aparatură, de construcţia de noi secţii şi aşa mai departe, sunt premise că sănătatea pentru guvernare a constituit şi constituie o prioritate”, a mai declarat Iordache.

Vicepreşedintele şi-a reiterat afirmaţiile câteva ore mai târziu într-o intervenţie telefonică la Realitatea, s-a răstit la moderator şi a spus că „dacă e la stat sau la privat nu e nicio problemă. Prin măsurile pe care noi le-am luat, condiţiile sunt la fel de bune”. Întrebat dacă cunoaşte realitatea din spitalele de stat, Iordache a izbucnit: „Realitatea e aia pe care ţi-o spun eu. (...) Vă deranjează dacă vă spun că la privat sunt condiţii la fel de bune ca la stat?”.

„Nu a vrut să se ducă la stat pe banii statului”

Deputatul ALDE Andrei Gerea i-a luat şi el apărarea lui Liviu Dragnea, declarând în primă instanţă într-o emisiune la Digi24 că liderul PSD şi-a dorit „să aibă mai multă intimitate”, adică să nu stea într-un salon alături de alte persoane, motivând că la stat „sunt saloane aglomerate”.

Mai apoi, Andrei Gerea a revenit şi a susţinut că liderul PSD a vrut să-şi plătească tratamentul şi să nu stea pe banii statului. La intervenţia moderatorului, că se poate plăti şi la stat, deputatul ALDE a răspuns: „Dom'le, nu a vrut. Pacientul Dragnrea a vrut să-şi plătească tratamentul, n-a vrut să se ducă la stat pe banii statului. Nu a vrut, a vrut să se ducă acolo (n.red.: la un spital privat). De ce să se ducă la Spitalul Militar?”, a mai declarat Gerea.

„Când eşti pacient, te gândeşti la tine”

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a comentat şi ea decizia lui Liviu Dragnea, precizând că sistemul public şi cel privat nu se află în concurenţă şi că, din punctul ei de vedere, internarea liderului PSD într-o clinică privată este „un semnal foarte bun”.

„În momentul în care eşti pacient te gândeşti la tine, la ce se întâmplă cu persoana ta şi nu doar preşedintele, ci toţi gândim asta, vrem asta pentru noi. Poate vrem mai multă intimitate pe care o prezenţă în spitalul public nu ne-ar putea-o asigura”, a mai declarat Sorina Pintea.

Problemele medicale ale lui Liviu Dragnea au venit şi în contextul în care acesta avea termen la Curtea Supremă în dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman. În primă instanţă, liderul PSD a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Avocaţii acestuia i-au motivat absenţa din sala de judecată luni, şi au depus o cerere de respingere a sentinţei de fond. Astfel, liderul PSD urmează să fie audiat pe 15 aprilie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite