Culise. Cum a ajuns baronul Stănescu să-i sustragă partidul lui Dragnea. Cine se pregăteşte pentru şefia PSD

Culise. Cum a ajuns baronul Stănescu să-i sustragă partidul lui
Dragnea. Cine se pregăteşte pentru şefia PSD

Trădare: cuvântul cheie al relaţiei dintre Paul Stănescu şi Liviu Dragnea

Vicepremierul Paul Stănescu, omul care l-a adus şi l-a menţinut la putere pe Liviu Dragnea, se află în spatele revoltei din PSD, potrivit unor surse politice. Stănescu a venit cu o ofertă aproape de nerefuzat: i-a propus lui Dragnea să facă un pas în spate, dar să-şi pună un apropiat în fruntea PSD. Dragnea n-a acceptat, şi acum e la un pas de prăpastie. În locul său, PSD ar putea avea, vremelnic, o conducere colectivă

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate că Gabriela Firea şi-a asumat, public, războiul cu Liviu Dragnea, vicepremierul Paul Stănescu orchestrează jocurile pentru răsturnarea preşedintelui PSD. „Paul Stănescu l-a făcut pe Dragnea preşedinte, tot Paul Stănescu o să-l dea jos“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. Baron de Olt, Paul Stănescu l-a susţinut pe Liviu Dragnea să ajungă în fruntea PSD în 2015, după retragerea lui Ponta. La acea vreme, Ponta o desemnase succesoare pe Rovana Plumb, însă interveţia lui Stănescu a întors rezultatul în favoarea lui Dragnea. În toamnă anului trecut, când premierul Tudose a dat-o afară din Guvern pe Sevil Shhaideh, pentru a mai diminua din influenţa lui Drganea în Executiv, Paul Stănescu a fost numit vicepremier şi ministru al Dezvoltării, ca soluţie de compromis: Stănescu era din tabăra lui Dragnea, dar avea o relaţie bună şi cu Mihai Tudose.

Ca minsitru al Dezvoltării – robinetul cu bani pentru primari,  Paul Stănescu a aplicat reţeta lui Dragnea: le-a oferit resurse baronilor din teritoriu şi i-a atras de partea sa. „Exact aşa procedase şi Dragnea cât timp a condus Ministerul Dezvoltării“, susţin sursele citate.

Iar influenţa tot mai mare pe care a căpătat-o Stănescu a ajuns să-l salveze chiar pe Dragnea. În ianuarie 2018, când Mihai Tudose a forţat schimbarea ministrului de Interne Carmen Dan, fidelă şefului PSD, Paul Stănescu a luat ţara la pas împreună cu Liviu Dragnea şi i-a convins pe baronii locali să trântească Guvernul Tudose.

Paradox. Dragnea, piedică pentru graţiere

În ciuda relaţiei de prietenie dintre cei doi, Paul Stănescu a întors armele împotriva lui Dragnea chiar înainte ca Firea să iasă la atac. Potrivit unor surse din conducerea PSD, înainte de şedinţa Comitetului Executiv de la Constanţa, Paul Stănescu i-a cerut lui Dragnea să demisioneze din fruntea PSD , dar să-şi numească un apropiat la şefia partidului, tocmai pentru a transmite mesajul că tot Dragnea conduce din umbră. „Paul Stănescu i-a reproşat atunci lui Dragnea că Guvernul nu va putea da ordonanţă de graţiere şi amnsitie atât timp cât el e şeful PSD, pentru că opinia publică asociază imediat demersul cu interesul său personal – să scape de dosare“, susţin sursele citate. Ordonanţa de amnistie şi graţiere este cerută insistent de liderii PSD din teritoriu, iar Paul Stănescu s-a angajat că planul va fi dus la bun-sfârşit în acest an, susţin sursele citate.

Însă Liviu Dragnea n-a acceptat oferta lui Paul Stănescu de a face un pas în spate, ştiind că în momentul în care demisionează pierde partidul şi guvernarea, deci totul. După CEX, Gabriela Firea s-a dezlănţuit la adresa lui Dragnea, iar pe zi ce trece valul nemulţumiţilor a crescut în partid. Aşa s-a ajuns în situaţia în care peste 30 de lideri de filiale PSD  au semnat o scrisoare în care cer în mod deschis demisia lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, potrivit Digi 24. De asemenea, tabăra nemulţumiţilor cere convocarea urgent a unui Comitet Executiv în care să fie tranşată soarta lui Dragnea.

Cine va fi urmaşul lui Dragnea
Liderii PSD care pregătesc debarcarea lui Dragnea sunt: Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Mihai Tudose, Marian Oprişan, Adrian Ţuţuianu şi Gabriela Firea. Surse politice susţin pentru „Adevărul“ că liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, joacă deocamdată la două capete, la fel şi Marian Neacşu, secretarul general al PSD. Una dintre variantele luate în calcul de tabăra răzvrătiţilor este o conducere interimară colectivă, care să-i cuprindă pe toţi cei menţionaţi mai sus, până la organizarea unui nou Congres. O altă variantă ar fi ca Paul Stănescu să preia conducerea interimară a partidului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: