Csoma Botond explică de ce UDMR nu a susţinut varianta lui Stelian Ion pentru desfiinţarea SIIJ: „Sunt două probleme”

Csoma Botond explică de ce UDMR nu a susţinut varianta lui Stelian Ion pentru desfiinţarea SIIJ: „Sunt două probleme”

Csoma Botond, liderul deputaţilor UDMR. FOTO: Facebook

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, a transmis marţi, după şedinţa coaliţiei de guvernare, că noua formă de desfiinţare a Secţiei speciale, propusă de ministrul Justiţiei, nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor.

Csoma Botond a afirmat că nu s-a ajuns la un consens pe tema desfiinţării Secţiei speciale pentru că partidele aflate la guvernare au viziuni diferite, acesta explicând motivele pentru care UDMR nu a fost de acord cu propunerea ministrului Justiţiei.

„Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră. Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. (...) O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (…). Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor”, a precizat Csoma Botond.

El a susţinut că UDMR „nu face troc politic pe SIIJ” şi a dezminţit afirmaţiile lui Stelian Ion potrivit cărora UDMR nu doreşte de fapt desfiinţarea Secţiei speciale.

„Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat. Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori. (…) Am avut zilele trecute discuţii telefonice cu domnul ministru, noi am spus atunci aceste motive pentru care nu prezintă garanţii reale. Dacă va exista o altă propunere, vom discuta, suntem deschişi să discutăm. Susţinem desfiinţarea Secţiei speciale, cu acel amendament pe care l-am propus”, a arătat deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, „garanţie reală” înseamnă ca judecătorul să nu fie supus anumitor chestiuni care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară”. „Cred că este şi în interesul justiţiabilului din România ca să aibă judecători care iau decizii şi în baza legii şi în baza propriei conştiinţe. Deci, cred că este în interesul României să avem judecători independenţi”, a completat liderul deputaţilor UDMR.

„Ce facem cu judecătorii Înaltei Curţi? (…) Dacă judecătorul Înaltei Curţi cere ca dosarul lui să fie strămutat, unde strămutăm? Domnul ministru nu mi-a oferit un răspuns la această întrebare. (…) Când n-ai argumente, să susţii că noi am face jocurile Ungariei, ca Ungaria nu vrea ca România să intre în Schengen?

Eu am avut o propunere în şedinţa coaliţiei: să purcedem la treabă cu reforma justiţiei, pentru că aceasta nu depinde numai de desfiinţare SIIJ”, a spus Csoma Botond, care consideră că ridicarea MCV nu poate fi legată „de o chestiune de competenţă”.

UDMR, acuzat că nu doreşte desfiinţarea SIIJ

La finalul şedinţei de marţi a coaliţiei de guvernare, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că propunerea sa pentru desfiinţarea SIIJ nu a fost acceptată de UDMR. Astfel, ministrul a concluzionat că desfiinţarea Secţiei speciale pare că este un demers pe care Coaliţia nu şi-l doreşte cu adevărat. Şi vicepremierul Dan Barna a criticat poziţia UDMR pe tema desfiinţării SIIJ, spunând că formaţiunea nu îşi doreşte ca acest angajament din programul de guvernare să se concretizeze. Din această cauză, Barna a afirmat că există un blocaj în coaliţie, pentru că, spune acesta, UDMR nu va susţine desfiinţarea SIIJ, indiferent de varianta propusă. 
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările