Crin: Ponta să-l numească  pe Iohannis vicepremier acum. Dacă nu, îl va avea premier, evident, în locul domniei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată de PRO TV, despre relaţia cu premierul Victor Ponta, pe care l-a atenţionat să-l numească vicepremier pe Klaus Iohannis. Totodată, Antonescu îi transmite lui Ponta să-şi dea demisia din fruntea Guvernului dacă USL se va rupe.

Iată declaraţiile lui Crin Antonescu:

Nu ştiu dacă voi câştiga alegerile prezidenţiale. Răspunsul este la cetăţenii României, care au mult timp pentru a se decide.Cine spune astăzi că ştie sigur cine va fi preşedintele României, se înşală. 

Despre relaţia cu Ponta: Nu mai am încredere în Victor Ponta. Deşi această mare construcţie politică şi acest mare proiect politic au fost legate de rolul a doi oameni, de relaţia între doi oameni. USL înseamnă două partide mari, dacă USL nu va rezista, asta nu e din cauză că am eu mai puţină încredere în Ponta sau invers.

Despre ruperea USL: Este o decizie a lui Victor Ponta şi a PSD. Am avut o înţelegere pentru susţinerea unui candidat comun la prezidenţiale în persoana mea, iar PSD nu vrea să ţină acest angajament. Am avut viziunea de a avea o Justiţie independentă, de a o scoate de sub influenţa politică a lui Traian Băsescu, dar nu de a o duce sub influenţa altora. 

Despre economie: Am cerut reducerea CAS şi impozitul reinvestit. Dar vorbim şi despre lucuri de natură administrativă. Continuăm să fim victimile unui hăţiş birocratic şi administrativ, care în loc să scadă, creşte. Sunt măsuri care trebuiau negociate mai rapid şi mai apăsat chiar cu FMI. Dar acum nu fac un atac direct la domnul Ponta. Nu sunt mulţumit cu domnul Ponta ca premier în general, dar în chestiunile economice sunt.

Despre foştii miniştri PNL apropiaţi de Ponta: Am avut comunicare mereu cu miniştrii noştri şi mereu cu premierul. Dinspre ei, comunicarea s-ar putea să fi fost mai lacunară. Există câteva decizii despre care n-am fost informat la timp. Teoria domnul premier, demagogică, că noi la Guvern nu mai facem parte din partide, nu o accept. Orice decizie importantă este luată la Guvern, dar este luată în urma unei decizii politice. În practică, domnul Ponta a avut tendinţa de a acţiona ca şi cum ar fi fost un Guvern monocolor. Domnul Ponta înceracă, la Guvern, să joace rolul de tehnocrat de servicu. Lucrurile n-au mai funcţionat bine în Guvern, din perspectiva liberală. 

Miniştrii liberali au demisonat înaintea unei decizii care se contura în partid. Domnul Stroe a avut o comunicare dezastruoasă spre catastrofală, şi a demisonat. Probabil că, în peisajul unei remanieri, oricum o modificare la MAI s-ar fi făcut, pentru că jucătorii trebuie schimbaţi, ca la sport.

Despre criza din USL: USL se consideră ruptă, în momentul în care după două săptămâni, premierul refuză să dea curs propunerii PNL de a numi miniştri. Chiar şi domnul Dâncu a spus că PSD a tras de timp şi a anulat lovitura cu Iohannis. Asta e şi în mintea lui Ponta. N-am vrut să dăm nicio lovitură cu Iohannis. Domnul Ponta prelungeşte jenant criza. Iohannis nu este un titirez. Este prim-vicepreşedintele PNL şi a fost propus acolo unde l-a vrut PNL, nu unde vrea domnul Ponta. Noi aveam dreptul la o propunere de viceprim-ministru şi o acordăm cui vrem noi.

Alianţa se rupe de la nişte principii şi de la nişte fapte. Am plecat de la principiu că fiecare partid are identitatea lui. Nu pot să accept că domnul Ponta numeşte miniştri liberali unde vrea el. Fiecare partid are dreptul de a îmbunătăţi actul guvernamental. Atât timp cât este evident că noi nu intrăm de ani buni în Schengen pentru că nu vrea Germania, iar imaginea lui Iohannis la JAI este o şansă semnificativă pentru intrarea României în Schenegen, aşa cum a spus şi domnul Băsescu, întrebarea este simplă: De ce nu a vrut domnul Ponta această numire, care cerea prezenţa Guvernului în Parlament pentru o oră? E simplu, domnul Ponta nu ne mai vrea în Guvern.

Nu am dat niciun ultimatum. Dacă Ponta nu va pune capăt acestei crize, vom pune noi capăt. Eu sper să nu fie nevoie, dar noi nu jucăm jocul de-a cine-i de vină. Vedem propaganda, pe care domnul Ponta a orchestrat-o cu dibăcia domnului Băsescu, că eu am devenit aliatul preşedintelui. Toate aceste lucruri sunt date pentru a păcăli oamenii. Domnul Ponta ne va spune mâine dacă dacă doreşte să mai aibă Guvern cu PNL.

Eu nu l-am înfiat pe domnul Ponta, nu l-am luat în căsătorie ca să mă trădeze. Noi ne-am dus în faţa cetăţenilor pentru a încheia un pact cu ei. Nu l-am întrebat pe Ponta dacă vrea să candideze. Eu am spus că domnul Ponta acţionează împotriva angajamentului de a susţine un candidat comun în persoana mea, prin consilieri, prin postul oficial de televiziune, prin Ilie Sârbu, prin Ioan Rus. Toţi aceşti oameni acţionează împotriva protocolului USL. Dar nu am discutat aceste lucruri, i-am cerut doar să funcţioneze Guvernul. PSD pune capăt USL pentru că nu vrea un om ca Iohannis în Guvern şi pentru că trebuie să pornească campania pentru un candidat la prezidenţiale.

Ultima temă comandată de domul Ponta şi difuzată de cei din aparatul de propagandă e că domnul Guşă mă consiliează pe mine. N-am nicun fel de consilier şi mi se pare nepotrivit că domnul Ponta vorbeşte la Chişinău despre cine mă consiliază pe mine. Domnul Ponta are zeci de consilieri plătiţi din bani publici şi nu se poate gândi că unii oameni politici gândesc singuri.

Dacă USL se rupe, iar acest Guvern de coaliţie nu mai există, e o situaţie cu totul nouă. Nu vom mai avea o majoritate de 70% şi avem mai multe posibile majorităţi. Cea mai probabilă majoritate s-ar putea construi în jurul PSD, pentru că PSD şi UNPR au înghiţit tot PPDD-ul. Suntem într-o nouă situţie, în care domnul Ponta nu mai are legitimitate. Rămâne să vedem cine va rămâne în Opoziţie. 

Despre o moţiune de cenzură: Aveţi impresia că dacă acest proiect se rupe, pentru că a fost încălcat de domnul Ponta, aveţi impresia că vrem să-l susţinem de acolo, din Opoziţie? Evident că nu. Evident că dacă ajungem la această situaţie, vom recurge şi la această armă, cea mai puternică, moţiunea de cenzură.

Despre PDL: După cum aţi văzut, din decembrie,  m-am referit foarte rar critic la PDL, nu pentru jalea pe care au făcut-o în România, ci pentru că nu era treaba mea. Eu trebuia să vorbesc despre Guvern. Acum, trebuie să mă refer, totuşi, şi la PDL,  pentru că răzbate o neînţelegere. Nu ei sunt ţinta noastră. Dacă îşi imaginează că evaluarea nostră asupra a ceea ce au făcut la guvernare s-a schimbat, greşesc. Nu PNL a făcut abuzurile din ultimii ani, nu PNL a tăiat pensii şi salarii. PNL şi orice alt partid pot discuta şi pot acţiona împreună cu orice alt partid pe câteva principii majore, aşa cum am discutat şi cu PSD. Dacă îşi imaginează că vom începe o târguială cu ei, nu. Nu putem fi împreună pe ciotul moţiunii de cenzură pe care îl scrie domnul Blaga.

Despre alegeri anticipate: Domnul Ponta ar fi un ministru ilegitim. Corect ar fi ca, dacă Guvernul nostru nu mai merge înainte, atunci domnul Ponta ar trebui să demisioneze şi să solicite un nou mandat, ca să nu mai vorbim de alegeri anticipate. Presupun că această formulă nu va fi agreată. Avem o situaţie internaţională gravă, nu cred că e cazul acum să facem alegeri anticipate. Cu această majoritate pe care domnul Ponta o are, poate avea însă un nou mandat. Încă mă gândesc că domnul Ponta va face singur acest gest: îşi va depune demisia.

Despre candidatura lui Ponta la prezidenţiale: Ponta ar fi un candidat redutabil la prezidenţiale. Cred că l-aş bate, altfel n-aş mai intra în cursă. Dacă îmi era frică de PSD şi de domnul Ponta nu alegeam calea să-i conving pe cei din PSD că nu-i voi deranja niciodată cu nimic. Intru şi acum într-o dezbatere televizată cu Victor Ponta, nu trebuie să candidez neapărat la prezidenţiale. Este un existent prilej să discutămn în faţa oamenilor, ar fi foarte bine din punct de vedere al comunicării publice. De peste un deceniu nu mai avem o regularitate pentru discuţii în media. Puterea şi Opoziţia vorbesc singure în studiouri de televiziune, fără ca cetăţenii să înţeleagă ceva.

Ultimul mesaj pentru Victor Ponta: Îi transmit domnului Ponta un mesaj simplu: să accepte să-l numească  pe Iohannis vicepremier acum, decât să-l aibă apoi, mai devreme sau mai târziu, premier, evident , în locul domniei sale. Ponta poate rămâne prmeier din toamnă, numai dacă va avea un preşedinte de la PSD.

Despre legea minelor: Dacă nu vom fi la guvernare, iar PSD va adopta legea amnistiei, acesta va fi un motiv de moţiune de cenzură. Klaus Iohannis va renunţa la mandatul de primar, numai dacă va fi numit vicepremier. 

Despre vizita în Austria: Le voi transmite să aibă încredere în orice guvern al României, chiar şi în unul pe care noi nu-l susţinem. Această întâlnire nu am socotit să o amân, pentru că este una foarte importantă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite