Antonescu: E clar că oamenii fac pe dracu-n patru să nu vină Iohannis. Marţi, România va avea ori un Guvern USL, ori un Guvern USD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele PNL Crin Antonescu FOTO Mediafax
Preşedintele PNL Crin Antonescu FOTO Mediafax

Preşedintele PNL Crin Antonescu a reacţionat dur după decizia premierului Victor Ponta de a numi interimari miniştri USD în locul miniştrilor propuşi de PNL. Antonescu i-a dat chiar un ultimatum premierului: până luni, Ponta trebuie să se decidă dacă va continua în formula USL sau va prefera majoritatea USD. Cât despre noua alianţă USD, liderul liberal şi-a menţinut opinia: încalcă protocolul USL şi nu are legitimitate.

Iată declaraţiile preşedintelui PNL, Crin Antonescu:

Despre discuţia cu premierul: Am avut o scurtă întâlnire cu domnul Victor Ponta care a fost dedicată situaţiei din guvern. După demisiile domnilor Chiţoiu şi Gerea, premierul trebuia să trimită nişte propuneri la Cotroceni. Domnia sa mi-a propus ca interimari să fie numiţi actualii miniştri liberali, eu am declinat această propunere, arătând că putem să mergem pe numiri definitive, nu să inventăm noi interimate.  Am propus înţelegerea că luni să mergem în Parlament pentru a pune în practică propunerea cu Klaus Iohannis vicepremier.

Am acceptam şi varianta  să fie numiţi doar miniştri interimari liberali, dar ca luni să mergem în Parlament şi să închidem această criză. Premierul nu a fost de acord, a respins pachetul nostru cu propuneri şi a luat decizia de a numi interimari USD: PNL avea propuneri legitime şi propuneri agreate om cu om, ca persoane de premier.  PNL nu cerea nimic în plus decât ceea ce îi revenea. USD, PSD, domnul Ponta au inventat tot felul de pretexte pentru a nu-l accepta pe Klaus Iohannis ca vicepremier.

Despre situaţia din Guvern: Cum s-a creat un USD care să subtituie treptat USL, domnul Ponta construieşte un Guvern USD care să înlocuiască un Guvern USL. Ne pune în faţa unei alternative de a fi o anexă a USD. Nu avem nicun fel de motiv să acceptăm transformarea forţată într-o construcţie pesesdistă cu partide artificiale care nu mai păstrează din USL decât două litere pentru a înşela alegătorii.

Îi stăm la dispoziţie până luni cu propunerile noastre. Luni putem merge în Parlament pentru a încheia această criză politică. Nu avem nicun motiv pentru a renunţa la propunerile nostre din cauza unei presiuni pe care PSD le face pentru a transformă PNL în USD.  PNL este ferm în această poziţie. S-a prelungit o criză pentru că s-a tras de timp. PNL merită să fie la putere prin victoria electorală la care a fost parte împreună cu PSD. Surpriza pentru domnul Ponta a fost că PNL nu se rupe, care nu spune că vrea să rămână la guvernare oricum.

Despre ameninţările PSD: Ameninţările au început cu mine. Am fost ameninţat că pot să-mi pierd funcţia de preşedinte al Senatului dacă nu sunt cuminte. PNL a dovedit ieri o o unitate extraordinară. Încercările domnului Ponta au eşuat într-un singur vot. Domnul Ponta are de dar un răspuns: doreşte USL sau doreşte USD. Faptul că nu s-a dat nici măcar un răspuns la cererile pe care le-am formulat ieri, pe legea amnistiei şi scăderea CAS, mă face să cred că domnul Ponta ar putea prefera o altă majoritate ilegitimă cu care să treacă legea amnistiei, să treacă la un program politic la care noi nu suntem parte, pe care cetăţenii nu l-au validat. Răspunsul este la domnul Ponta. Păstrez puţine speranţe că domnul Ponta va da răspunsul corect.

Despre Iohannis: ohannis este un om politic în carne şi oase, nu este o sperietoare pentru nimeni. Nu este un premier din umbră, este pur şi simplu un om care a câştigat un anumit prestigiu în spaţiul public românesc. E un om gata să lase primăria pentru a servi cetăţenii şi România în Guvern, nu cu alte ambiţii la vedere sau ascunse, ci în condiţiile cele mai transparente.

De ce domnul Ponta şi aliaţii săi artificiali acceptă orice formulă numai la cea normală cu domnul Iohannis, nu ştiu. Dar asta ne arată încă o dată că PSD are alte gânduri. Dacă intenţiile, programul, principiile cu care noi i-am chemat pe cetăţeni la vot ar fi în continuare de actualitate pentru partenerii noştri , n-ar avea decât să se bucure că un om ca Iohannis ni se alătură.

Nu vreau să trec la speculaţii, să mă întreb de ce PSD vrea să controleze Internele. De ce un om care are reputaţia fermităţii este blocat? Până luni, Victor Ponta şi PSD, pentru că numai PSD există cu adevărat ca realitate politică, poate da un răspuns corect. Noi suntem încă aici.

Sperăm ca în al 12 ceas Ponta va alege calea consecvenţei şi a legitimităţii. Dacă vorbim de concesii, noi le-am făcut. Am acceptat ca miniştrii delegaţi să devină miniştri plini. Nu putem accepta chestiuni artificiale jenante, cum ar fi inventarea unui post de vicepremier pt PC, ca să ai, chipurile, la ce renunţa apoi.

Despre cererea de desfiinţare a USD: USD este o alianţă electorală, aşa cred eu, fără să fiu jurist. În protocolul USL se vorbea de orice fel de alianţă. Eu nu ştiu de părţi secrete ale protocolului USL. Dacă nu mă lasă memoria, eu nu ştiu ca protocolul USL să aibă părţi ascunse. Este mai mult schematic, nu am semnat clauze secrete. Are o asemănare cu pactul Rinbbentrop-Molotov, dar până la clauze secrete.

Am auzit un caz parşiv, cum că s-a făcut USD pentru că că PNL a vrut să meragă pe liste separate la europarlamentare. Doreşte PSD să mergem pe o listă comună la europarlamentare? Sunt gata să încep negocierile.

Marţi, România va avea ori un guvern USD, fără legitimitate, ori un Guvern USL. Dacă va fi un guvern USD, va fi ilegitim, iar noi îi vom cere demisia. N-aş vrea să dezvoltăm această ipoteză. Trag nădejde că vom avea un guvern USL. Noi am cam daţi afară de la Guvernare. Aşteptăm până luni pentru a fi rezolvată o problemă tehnică. PNL nu este un partid care să stea numai la putere, fie cu Boc fie cu Ponta. Acum, PNL este un partid care vrea să guverneze, pentru că are un vot dat de politicieni. Mă gândesc că i-a pierit domnului Ponta ideea unei posibile răscoale.

Mă tem că Ponta se gândeşte că până luni PNL va face ce vrea PSD şi Asociaţii. Situaţia nu e deloc ireconciliabilă. Situaţie este blocată de ambiţia domnului Ponta de a pune miniştrii PNL aşa cum doreşte el. Oamenii fac pe patru în dracu să nu vină Iohannis.


Liderul liberal Crin Antonescu s-a întâlnit la Guvern cu premierul Victor Ponta, înaintea şedinţei de Guvern. Întâlnirea dintre cei doi a durat numai 15 minute. În prealabil, Ponta s-a întâlnit şi cu Sebastian Ghiţă, potrivit Realitatea TV.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite