Corlățean: Interesul SUA e ca democrația năvalnică din România să nu genereze iar un scandal politic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe al României
Titus Corlăţean, ministrul Afacerilor Externe al României

Ministrul de externe, Titus Corlățean, a declarat miercuri că interesul SUA este ca democrația "năvalnică" din România să nu genereze din nou un clivaj sau scandal politic, dar a precizat că se poate discuta dacă percepțiile americanilor sunt corecte sau nu.

Întrebat de ce ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, este îngrijorat în legătură cu alegerile din 9 decembrie, șeful diplomației a precizat că americanii vor ca o țară în care investesc să fie stabilă. "Americanii au fost întotdeauna extrem de pragmatici. Atunci când au un partener în care investesc și politic și securitate și niște resurse finacinare, inclusiv prin FMI, au un interes extrem de pragmatic ca țara să fie stabilă", a declarat la România Tv Corlățean, adăugând că se poate discuta dacă percepțiile lor asupra situației din România sunt corecte sau nu, notează NewsIn.

"S-au spus foarte multe lucruri astă-vară, și multe minciuni, și multe neadevăruri, care ulterior s-au dovedit a fi minciuni și au fost crezute din păcate. Dar interesul pe fond al americanilor este ca democrația asta năvalnică românească, care este în prag electoral, cu alegeri parlamentare extrem de importante pentru viitorul României, să nu genereze iarăși un clivaj și un scandal politic sau cutremure politice. Asta e esența mesajului ambasadorului", a mai spus Titus Corlățean.

Ministrul afacerilor externe și-a exprimat dezamăgirea față de faptul că românii încă mai au nevoie de vize pentru a călători în SUA. "Acest lucru, la modul cel mai serios, îl spun de câte ori am prilejul înalților oficiali americani, pentru că nu este doar o chestiune tehnică, să îndeplinim acele criterii. E o chestiune extrem de politică. România este un partener strategic care a trimis trupe alături de americani în Irak și în Afganistan, care a contribuit, atunci când a trebuit să contribuie, mult mai mult decât alții", a subliniat Corlățean.

Corlățean a evitat să dea un orizont de timp pentru ridicarea vizelor, argumentând că este nevoie ca Senatul și Camera Reprezentanților "să se așeze", în urma alegerilor din 6 noiembrie.

"Mă aștept ca Administrația americană să sprijine consistent, așa cum scrie în Declarația de Parteneriat Strategic adoptată în septembrie anul trecut, pe lângă Congres care va dezbate un proiect legislativ legat de Visa Waiver", a punctat el.

Ministrul de externe a mai spus că noua Administrație așteaptă "predictibilitate și stabilitate în conduita României ca aliat strategic".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite