Corlăţean îl critică pe omologul său suedez: „Are un profil cam nervos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, o critică dur pe şefa diplomaţiei suedeze, Birgitta Ohlsson, pe motiv că foloseşte tema romilor pentru a aduna voturi.

"Nu neagă nimeni faptul că există o problemă legată de integrarea romilor în diferite societăţi europene, dar de aici a folosi, chiar şi în state nordice, şi acest lucru este surprinzător, această temă pentru a câştiga voturi şi pentru a ofensa un guvern şi o ţară cum este cazul României e o chestiune inacceptabilă", a precizat, la TVR 1, ministrul de Externe, adăugând că în Suedia vor avea loc alegeri în curând, iar Birgitta Ohlsson face parte "dintr-un partid liberal micuţ, la limita intrării în Parlament".

 "Îi cunosc profilul, calificat în Suedia ca uşor cam nervos inclusiv în viaţa politică", a mai spus Corlăţean.

Ministrul suedez pentru Afaceri Europene, Birgitta Ohlsson, şi-a exprimat, marţi, "furia" faţă de România, care i-a refuzat propunerea de ajutor extern pentru cheltuirea fondurilor europene destinate integrării romilor, relatează AFP.

"Sunt furioasă, dezamăgită şi îmi pare rău. Dar nu vom abandona", a declarat Ohlsson într-un interviu acordat cotidianului Dagens Nyheter.

Ministrul a dezvăluit că Guvernul român se opune instalării unui grup de experţi ai Uniunii Europene (UE) care ar permite ca bugetele puse la dispoziţie de către Bruxelles să ajungă efectiv la romi. "Cred că este o problemă de inerţie şi prestigiu politic: nu se vrea ca alte ţări să se amestece în afacerile politicii interne. În plus, nu este un lucru cu care guvernele şi aleşii români să câştige alegeri. Mă înfurie dezinteresul pe care l-au arătat pentru acest subiect", a continuat ministrul.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Romii din Berlin: „Ne ocupăm mai mult cu feroase“

RAPORT Amnesty International: Statele din UE nu îi apără suficient pe romi

Ambasadorul Marii Britanii: „Admir copiii romi pentru că ei reuşesc să se afirme cu cele mai puţine şanse”

 Povestea bătrânului lăutar rom de pe Valea Someşului Mic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite