Corespondenţă de la Roma. Papa Francisc vine în România la invitaţia preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suveranul Pontif alături de preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro
Suveranul Pontif alături de preşedintele Klaus Iohannis FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, vineri, la Vatican, de Sanctitatea sa Papa Francisc, şeful statului dăruindu-i Suveranului Pontif o gravură cu oraşul în care a fost primar, Sibiu, şi o monedă de aur. Şeful statului l-a invitat pe Papa Francisc să viziteze România, iar Suvernaul Pontif a acceptat, urmând ca dată să fie convenită ulterior.

Preşedintele Klaus Iohannis a sosit astăzi, la orele dimineţii, în Curtea San Damaso a Cetăţii Vaticanului, împreună cu Prima Doamnă Carmen Iohannis şi delegaţia de consilieri de la Palatul Cotroceni. Cum regulile de la Vatican sunt unele stricte în ceea ce priveşte vestimentaţia femeilor, Carmen Iohannis a abordat o ţinută sobră: rochie neagră, din voal, ornată cu un guler amplu.

După o primire scurtă a gărzii elveţiene, cei doi au urcat treptele către Sala del Tronetto, unde au fost întâmpinaţi de Suveranul Pontif, alături de care au purtat o discuţie în Biblioteca privată a Cetăţii. 

Preşedintele Iohannis i-a adus Papei două daruri: o gravură cu oraşul Sibiu şi o monedă de aur. Gravura oferită cadou de şeful statului Papei Francisc reprezintă oraşul si cetatea Sibiului şi este realizată de Stefan Orth. 

Preşedintele a ţinut să îi explice Papei că în imagine se văd mai multe biserici, aparţinând diverselor confesiuni, semn al toleranţei religioase a locuitorilor oraşului. În ce priveşte moneda, aceasta este una de colecţie, din aur, având inscripţionată pe faţă o cruce într-un medalion şi o imagine a Mântuitorului, pe verso. 

La rândul său, Papa Francisc i-a oferit preşedintelui Klaus Iohannis o cutie care conţinea un obiect simbolic, prezentat sub denumirea: "Îngerul păcii învingând moartea", dar şi un text apostolic scris chiar de către Suveranul Pontif. De altfel, întregul mesaj al Papei pentru preşedintele român a avut drept principală temă promovarea păcii.L-am întâlnit astăzi pe Sanctitatea Sa Papa Francisc, figura luminoasă a lumii moderne. I-am adresat Sanctităţii Sale invitaţia de a vizita România, invitaţie pe care Suveranul Pontif a acceptat-o cu plăcere. L-am asigurat totodată de respectul şi admiraţia românilor pentru generozitatea şi contribuţia sa la o lume mai bună şi mai tolerantă“, a fost mesajul postat de preşedintele Klaus Iohannis pe facebook. 

image

După discuţia din Biblioteca privată, cuplul prezidenţial a vizitat Bazilica "Sfântul Petru", iar cei doi au depus, la Mormântul Papei Ioan Paul al II-lea, un buchet de trandafiri în nuanţe de alb şi galben. Preşedintele Klaus Iohannis şi Prima Doamnă au mai văzut, în  scurta vizită la Bazilica "Sfântul Petru", statuia Fecioarei care ţinea în braţe trupul neînsufleţit al Mântuitorului, faimoasa "Pieta", realizată de către sculptorul Michelangelo. 

Papa Francisc, invitat la centenarul Marii Uniri 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, înainte de plecarea într-o vizită oficială la Sfântul Scaun, că va adresa o invitaţie Papei Francisc să viziteze România, şi că speră ca aceasta să aibă loc în 2018, arătând că a avut o discuţie şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Preafericitul Daniel, care a fost întrutotul de acord cu propunerea.  Şeful statului a ţinut să precizeze că ”dorinţa noastră este, dacă s-ar putea realizat o astfel de vizită, în anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, pentru că este anul în care sărbătorim 100 de ani de existenţă a României moderne”.

Întâlnire cu românii, la Milano

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, joi seara, în faţa a peste 300 de români din Milano pe care i-a anunţat că este nemulţumit de activitatea partidelor în ce priveşte Legea votului prin corespondenţă şi că are de gând să se implice de câte ori va fi nevoie până ce proiectul devine realitate. "O să mai vin pe aici!", i-a anunţat Iohannis pe cei strânşi să dea mîna cu el. “Vreau să mă refer aici şi la o lege pe care toate partidele au promis că o vor adopta: cea privind votul românilor din diaspora, respectiv votul prin corespondenţă. Şi este momentul s-o spun direct: sunt nemulţumit de modul în care este gestionat acest proiect”, a spus preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite