Corespondenţă din Turcia. Iohannis, la întâlnirea cu românii din Istanbul: E o zi neagră pentru UE. Terorismul e peste tot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, marţi după-amiază, cu reprezentanţi ai diasporei române din Turcia, discuţiile având loc la Palatul Ciragan. Şeful statului a vorbit despre atentatul din Belgia şi a punctat faptul că întreaga Europă se află sub ameninţarea atacurilor teroriste.

La întâlnirea preşedintelui Iohannis cu românii din diaspora s-au înghesuit zeci de personae pentru a-l vedea şeful statului pentru a face o poză cu acesta, dar şi cu prima doamnă Carmen Iohannis. Evenimentul a fost deschis de ambasadorul României în Turcia, Radu Onofrei. “ Vă adresez un bun venit călduros,domnule preşedinte şi distinsă doamnă Carmen Iohannis. Este o vizită de o importanţă excepţională”, a punctat Onofrei care după cuvintele de introducere a vorbit de tema zilei: atacurile teroriste. “Dinamica realităţilor ne depăşeşte. Aţi văzut ce s-a  întâmplat azi la Bruxelles. Sunt evenimente care pun faţă în faţă umanitatea cu barbaria”, a adăugat ambasadorul României.

Şeful statului a subliniat în discursul său faptul că întreaga Europă şi Turcia  se află în stare de alertă după lanţul de atentate care au avut loc marţi la Bruxelles şi săptămâna trecută la Istanbul.

“E o zi neagră pentru Bruxelles, pentru UE. Europa e sub atac terorist, Turcia e sub atacuri teroriste. Putem observa că terorismul e peste tot.  Solidaritatea e cuvântul cle mai potrivit în acest context, iar acestor atacuri trebuie să le contrapunem dorinţa noastră de pace”, a afirmat Iohannis. După ce le-a mulţumit românilor prezenţi la întâlnire, şeful statului şi-a exprimat optimismul în ceea e priveşte rezolvarea problemelor de securitate în Europa şi Turcia.

image

Şeful statului a mers după declaraţie să facă poze cu românii veniţi să-l vadă şi să stea de vorbă cu aceştia. Pozele au curs, discuţiile mai puţin, deoarece Iohannis, cu binecunoscutul stil laconic, s-a limitat doar la a mulţumi celor care veneau pentru fotografii. Reprezentanţii Diasporei nu i-au pus întrebări care să-i pună probleme, cerând doar sprijin pentru fundaţiile de prietenie româno-turce.

La 17.30, după fix 20 de minute de vorbă cu diaspora, Klaus Iohannis a plecat. La 19.00 acesta are programată cina cu Guvernatorul provinciei.

Ce este Palatul Ciragan, locul întâlnirii cu Diaspora

Pe locul unde se află în prezent Palatul Çiragan în urmă  cu patru secole era amenajată Grădina Kazancioglu. Ulterior,  în apropierea Grădinii a fost construită o casă pentru  fiica sultanului Murat al IV-lea, Kaya Sultan, şi soţului aceleia Marele Vizir Melek Ahmed Paşa. La începutul sec.al XVIII-lea, locul a a fost ales pentru organizarea de serate sub numele Çiragan Senlikleri (Festivalurile Çiragan), serbări de la care provine şi numele de azi al palatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite