Ţuţuianu şi Neacşu au fost excluşi din PSD. „E o execuţie publică. Contestăm în Justiţie“. Dragnea a adus două valize: „Am găsit dosare în fundul curţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD, şi Marian Neacşu, secretarul general, au fost excluşi din PSD, pe motiv că au uneltit împotriva partidului. Liviu Dragnea a reuşit să strângă o majoritate covârşitoare: au fost 53 de voturi pentru excludere şi doar 9 împotrivă. Cei doi au anunţat că vor contesta decizia în instanţă. Liviu Dragnea a venit la CEX cu două valize, ironie la dezvăluirile RISE Project.

GALERIE FOTO - Dragnea, cu valizele în Parlament

UPDATE Liviu Dragnea:

Au apărut nişte înregistrări de la unele şedinţe conduse de Adrian Ţuţuianu. Condamn acest mod de a înregistra şedinţele de partid, dar spusele domnului Ţuţuianu i-au supărat liderii de partid. Mulţi lideri au fost supăraţi că după ultimul CEX o parte dintre colegi au continuat să acţioneze împotriva acestui partid. Azi foarte mulţi dintre colegi i-au reproşat domnului Ţuţuianu acele afirmaţii. Domnul Ţuţuianu a spus că îşi menţine toate afirmaţiile. Colegii noştri n-au fost de acord cu această abordare. Am crezut că oamenii încep să se apuce de treabă. Din păcate, după acel CEX, domnul Neacşu nu a mai ajuns la Kiseleff. Au fost chemaţi parlamentari să adere la un proiect, iar în ultimele zile au apărut oameni de la Opoziţie care au spus că există o negociere între domnul Neacşu şi lideri ai Opoziţiei care au fost asiguraţi că vor avea un număr suficient de voturi de la PSD ca moţiunea să treacă. Convingerea mea e că au fost nişte măsuri necesare.

Jurnalist: De ce nu a fost şi Gabriela Firea pe listă?

Un atac la mine nu atrage excluderea. Numai când se depăşesc liniile roşii care afectează guvernarea. 

Ce se întâmplă cu restul contestatarilor?

Nimic rău. 

Cum staţi cu majoritatea?

Majoritatea nu va fi influenţată. Cei doi au spus că nu vor vota împotriva Guvernului. Cei care au înregistrat au făcut un lucru rău, dar nici nu pot să fiu de acord că Codrin Ştefănescu a înregistrat acele discuţii. 

Jurnalist Rise Cu ce ocazie v-aţi deplsat în Brazilia alături de şefii Teldrum?

Dragnea. Mai aveţi întrebări?

Rise: Da. 

Drganea: Puneţi-le pe toate!

Rise: Parchetul, marmura şi geamurile casei dvs au fost plătite de Teldrum?  Cum se explică că Teldrum plăteşte facturile fiului dvs?

Dragnea: Eu nu ştiu ce aţi publicat dvs. Există nişte intituţii ale statului de drept - DNA, prietenii dvs, care trebuie să investigheze. Eu nu am nicio legătură cu acea valiză. Teldrum şi nicio altă companie nu mi-a plătit nicio cheltuială pentru proprietăţile mele.

Nici camera majordomului?

N-am majordom. Am înţeles că este schiţa unei clădiri foarte mari. 

De ce aţi pus pe stick fotografii cu glume la adresa lui Iohannis?

Eu nu am adus niciun stick. 

 Fiul dvs are legătură cu Petre Pitiş, directorul Teldrum?

Nu, şi dacă au legărtură să fie sănătoşi, să explice. 

Fiul dvs cerea bani de la Petre Pitiş, actualul şef al Teldrum. 

Înseamnă că ştia că nu-i dau. Dacă acele documnte sunt reale, - e posibil ca acele documente să fi plecat din DNA şi să fie ajuns la RIse Project. 

De ce nu vă daţi demisia ca să nu mai fiţi expus?

Ca să nu punem în pământ nişte obiective politice pe care ni le-am asumat. Altcineva nu le va putea duce. Nu-i doresc niciun coleg să aibă inconştienţa mea, să se lase ciuruit. 
 

Liderul Carş-Severin a fost sancţionat?

Au venit primarii de la Caraş, am avut o dicuţie cu ei, vom discuta aceste chestiuni legate de diferite organizaţii. 

CEX-ul pe remaniere când va fi?

Vom face săptămâna viitoare acel CEX, când se va întoarce şi doamna prim-ministru. 

Presa scrie că nu-l mai susţineţi pe Tudorel Toader. 

Nu e adevărat. Eu îl susţin. PSD are dreptul să nominalizeze şi să retragă acest post. 

Procedura de revocaree a domnului Toader trebuie dusă la capăt?

Da. Lucurrile sunt mult mai grave decât a prezentat domnul Toader. 

Aţi spus despre domnul Toader că s-a făcut de râs cu revocarea lui Augustin Lazăr?

N-am spus că s-a făcut de râs, ci că a gestionat greşit subiectul. Trebuie să arate documentul imediat. Procedura de revocare a domnului Lazăr are susţinerea noastră. 

CEX a devenit un Comitet al execuţiilor?
Acest CEX încearcă să ajute partidul să reziste la atacurile din exterior şi din interior. Cred că a fost o măsură necesară. 

Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vă contestă.

Dragnea: Care sunt?

Gabriela Firea, Ion Mocioalcă, Mihai Tudose. 

Dragnea: Nu i-am auzit azi în CEX.

Ce aţi vrut să faceţi cu acea valiză?

Am vrut să vă prezint doar o primă valiză din valizele care vor mai urma, şi anume ilegalităţile comise de oameni cu funcţie înaltă în ţară şi care nu sunt investigate. 

Când aţi discutat cu domnii Pitiş şi Gheorghiaş?
Cred că sunt mai mult de 10 ani. Domnişoara procuror, aceste întrebări se pun la procuratură, nu aici.

La ASF cine va fi?

Eu le-am spus colegilor că îl susţin pe Viorel Ştefan. Colegii au ridicat o problemă umană: lui Leo Badea i s-a cerut să-şi depună candidatura la ASF, renunţând la mandatul de parlamentar, dându-i-se asigurări că va fi susţinut pentru un mandta plin. Colegii au spus că nu e corect faţă de domnul Badea. Domnul Viorel Ştefan nu prea a fost hotărât în ultimul an pe ce cale să meargă în carieră. 

***

UPDATE Primarii PSD din Dâmboviţa anunţă demisii şi un miting în urma excluderii lui Ţuţuianu. Mai mulţi vicepreşedinţi ai organizaţiei vor face un pas în spate

UPDATE Şedinţa CEX continuă. 

UPDATE Paul Stănescu: Partidul a făcut poate cea mai mare greşeală. 

UPDATE Adrian Ţuţuianu: În PSD este sancţionat delictul de opinie. E o greşeală majoră. N-am văzut pe cineva să condamne azi că cineva e înregistrat în PSD. Partidul se îndreaptă într-o direcţie greşită. Timpul va decide dacă am avut dreptate. Vom contesta decizia în Justiţie. Nici eu, nici domnul Neacşu nu am sprijinit vreo acţiune împotriva PSD. Azi sunt 20 de ani de când am intrat în partid.

UPDATE Marian Neacşu: După acest vot, suntem excluşi. Vom merge în organizaţie să discutăm. Vom face contestaţie. Este o execuţie publică fără niciun sens. Au fost doar elucubraţii. Este absolut o minciună că am negociat cu Opoziţia pentru moţiunea de cenzură. Văd că votul celor 4.000 de oameni care m-au ales secretar general n-a contat. 

UPDATE Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu au fost excluşi din PSD, cu 53 de voturi pentru şi 9 voturi împotrivă. 

Adrian Tutuianu si Marian Neacsu  Inquam Photos / George Calin

FOTO  Inquam Photos / George Calin

UPDATE Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a trimis o scrisoare către colegii din PSD,  acuzând că nu se mai poate continua sub „teroarea excluderilor”.

UPDATE Mai mulţi lideri PSD au propus ca Adrian Ţuţuianu şi Marian Neacşu să fie excluşi din partid, susţin surse din şedinţa PSD. Urmează votul. Decizia se ia cu o majoritate de două treimi. 68 de lideri PSD fac parte din Comitetul Executiv al partidului. 

UPDATE Liviu Dragnea a venit cu două valize la CExPSD: Prima valiză este cu gosoşi de la RISE Project. Sunt proaspete. A doua valiză: după cum ştiţi, eu sunt din Teleorman. Ca orice localnic din Telorman, am găsit în fundul curţii o valiză cu documente care n-au ajuns încă la DNA. Dosarul nr. 1:  achizţia frauduloasă a imobilului Raiffeisen din Sibiu 2. Retrocedări către Forumul German. 3. Promovarea procurorilor care i-au închis dosarele. 4. Declaraţii mincinoase despre banii încasaţi din chirii. 5. Închirierea căminului de bătrâni de la Forumului German. 6. Presiuni asupra unui judcător CCR. Şi mai avem nişte stikuri care n-au ajuns încă la DNA. Vi le las dumneavoastră.

Doua valize pe holul din fata CEX-ului PSD Inquam Photos / Octav Ganea

 Inquam Photos / Octav Ganea

Jurnalist: Ce spuneţi despre valiza Rise Project?

Liviu Dragnea: Este o gogoaşă, nu are nicio legătură cu mine. Habar nu am ce e în acea valiză. Nu vă interesează golăniile făcute de preşedinte cu procurorii? Este o disperare, ca să acopere scandalul în jurul domnului Lazăr. Acest scandal nu poate fi acoperit.

De ce apare în acea valiză o poză cu diploma de BAC a fiului dvs?

Am mii de fotografii cu români. 

Vă menţineţi declaraţia că nu aveţi lnicio legătură cu firma Teldrum?
Da, domnişoara procuror ( n.r. - răspunsul era către o jurnalistă). 

Vot fi excluderi în PSD?

Va fi o şedinţă neplăcută în CEX, dar necesară. O să închidem toată acestă perioadă în care colegi din partid au uneltit ca Guvernul PSD să pice. 

Vă temeţi că veţi pierde majoritatea în Parlament?

Nu. 

UPDATE Robert Negoiţă, vicepreşedinte PSD: Nu cred că trebuie folosit mecanismul excluderii pentru revanşă sau treburi neprincipiale. Să ceri demisia lui Liviu Dragnea nu e motiv de excludere. 

UPDATE Dumitru Buzatu, lider PSD Vaslui, întrebat despre excluderi: Nu voi vota pentru nicio excludere. Mi se pare că unii dintre noi n-au ce face. 

UPDATE Luni dimineaţă, înainte de şedinţa CEx, în biroul liderului PSD s-au strâns mai mulţi social democraţi, printre care Codrin Ştefănescu şi Felix Stroe.

UPDATE Liviu Dragnea a spus, în treacăt, la Parlament, că „e posibil să fie excluderi azi în CEX“. 

UPDATE Adrian Ţuţuianu, despre o posibilă excludere din PSD: Am văzut că sunt colegi care sunt mai inflaţi, alţi îndeamnă la calm. Am sprijinul colegilor din filiala Dâmboviţa şi a celor care au semnat scrisoarea. Nu plec din PSD. 

UPDATE Marian Neacşu şi Adrian Ţuţuianu ar putea fi excluşi din partid, susţin surse politice pentru Adevărul. Liviu Dragnea are majoritate în CEX. ( vezi mai jos motivele)

*** 

Cum se poziţionează cele două tabere la şedinţa de azi? Liviu Dragnea ar vrea să supună la vot mazilirea mai multor lideri care s-au răsculat împotriva sa. Primul vizat e Marian Neacşu, secretarul general al PSD, fost om de încredere al lui Liviu Dragnea până luna trecută, când a trecut de partea lui Paul Stănescu. Surse politice susţin că „dezertarea“ lui Neacşu a fost total surprinzătoare pentru liderul PSD, care îl considera mâna sa dreaptă. Cum a ajuns Neacşu să se dezică de Dragnea? „Marian a cerut garanţia că o persoană foarte apropiată de el, o doamnă, va primi un loc eligibil la alegerile europarlamentare. Dragnea a spus «mai vedem», Neacşu s-a enervat şi a întors armele“, susţin surse din conducerea PSD pentru „Adevărul“. În replică, Dragnea vrea să ceară excluderea lui Neacşu din partid şi să-l instaleze pe Codrin Ştefănescu, cel care, la Congresul PSD, a pierdut funcţia de secretar general chiar în faţa lui Neacşu.

De asemenea, pe lista excluderilor se mai numără şi Adrian Ţuţuianu, pe motiv că a adus prejudicii de imagine partidului, după ce televiziunea RTV, apropiată de Dragnea, a publicat mai multe stenograme în care Ţuţuianu spunea că „PSD este un partid de maimuţe“ pentru că îl urmează orbeşte pe Dragnea. Însă fostul ministru al Apărării are susţinere puternică în filiala pe care o conduce: Dâmboviţa. Mai mulţi primari au anunţat că vor demisiona din partid dacă Ţuţuianu va fi mazilit. Dragnea ar vrea ca organizaţia Dâmboviţa să fie preluată de Rovana Plumb, aflată într-un conflict mocnit cu Ţuţuianu pe plan local.

Odă conducătorului iubit
Pe lângă „pucişti“, mai sunt şi câţiva lideri de filiale pe care Dragnea îi bănuieşte de trădare. Spre exemplu, Ion Mocioalcă, şeful organizaţiei Caraş-Severin, pe care liderul PSD vrea să-l înlocuiască cu tânăra deputată Luminiţa Jivan, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“. „Dragnea şi Mocioalcă s-au înjurat la Parlament zilele trecute. Nu mai e loc de împăcare. Mocioalcă are susţinere pe plan local, nu cred că poate fi dat la o parte“, crede unul dintre vicepreşedinţii partidului. Codrin Ştefănescu, unul dintre apropiaţii lui Dragnea, i-a contactat pe mai mulţi primari şi consilieri locali din Caraş , spunându-le că Luminţa Jivan va fi noua şefă a organizaţiei. „În momentul în care PRM încearcă să rezolve problemele din PSD Caraş-Severin, chiar mi se pare prea mult“, a răspuns Ion Mocioalcă, potrivit presei locale, aluzie la faptul că Ştefănescu a trecut şi prin partidul lui Vadim Tudor.

Şi Aladin Georgescu din Mehedinţi e pe făraş. Liviu Dragnea insistă ca deputatul PSD Alina Teiş să preia organizaţia. Teiş i-a transmis un omagiu şefului său de partid, cu ocazia zilei de naştere, exact ca în Epoca de Aur. „Să nu vă lăsaţi înfrânt niciodată, pentru că Dumnezeu vă deschide în fiecare zi, noi căi pline de lumină! De un an,de când sunt în Parlament,cuvintele şi sfaturile dumneavoastră mi-au înflorit sufletul! “, a fost mesajul Alinei Teiş pentru şeful său de partid.

Horia Nasra, liderul organizaţiei Cluj, este şi el pe lista neagră, deşi nu i-a ieşit din cuvânt lui Liviu Dragnea. Cu ce a greşit? „Dragnea îl bănuieşte că s-a apropiat de grupul de la Cluj, în special de Ioan Rus, unul dintre apropiaţii lui Ponta“, susţin surse din PSD.

Arma puciştilor: moţiunea de cenzură
Paul Stănescu, Gabriela Firea, Mihai Tudose şi Adrian Ţuţuianu i-au transmis lui Liviu Dragnea că, în cazul în care vreunul dintre semnatarii scrisorii de protest va primi vreo sancţiune, oricât de mică, vor vota moţiunea de cenzură a Opoziţiei împotriva Vioricăi Dăncilă, la finalul lunii noiembrie. Şi nu doar ei, ci şi parlamentarii din organizaţiile pe care le controlează. „Vorbim aici de cele mai prolifice filiale, care au scos senatori şi deputaţi foarte mulţi. Puciştii susţin că au de partea lor 50 de parlamentari. Chiar au făcut o listă cu nume“, susţin surse din PSD pentru „Adevărul“.

Aşadar, Dragnea e pus în faţa unei situaţii fără precedent: dacă se încăpăţânează să impună sancţiuni în CEX-ul de luni, contribuie, de fapt, la trântirea Guvernului Dăncilă. Guvernul său.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite