Comisiile parlamentare au aprobat, în unanimitate, Strategia naţională de apărare a Preşedinţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisiile de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat, miercuri, Strategia naţională de apărare a ţării, urmând ca raportul comisiilor să fie supus adoptării plenului Parlamentului luni, după discursul preşedintelui Klaus Iohannis.

La şedinţa comisiilor a participat consilierul prezidenţial Ion Oprişor, care a susţinut documentul, acesta fiind aprobat în unanimitate şi fără modificări.

"Preşedintele Klaus Iohannis a înaintat către Parlament Strategia naţională de apărare pentru 2015-2019, urmând ca aceasta să fie aprobată de către Parlament. A a vut loc o analiză în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate, comisiilor de apărare. Le-am prezentat în sinteză principalele elemente de conţinut, au urmat discuţii, dezbateri pe acest domcument, întrebări şi votul pe document", a spus Oprişor, după şedinţă.

El a menţionat noutăţile strategiei, arătând că acesta are un caracter "multi-dimensional".

"Noutăţile pe care le aduce strategia, în primul rând caracterul multi-dimensional, un concept de strategii naţionale extinse unde, pe lângă dimensiunea de apărare, sunt abordate şi dimensiunea de ordine publică, dimensiunea diplomatică, dimensiunea privind economia şi energia, dimensiunea privind activitatea de informaţii, contra-informaţii şi securitate, privind sănătatea, democraţia, cultura, starea socială. Toate acestea sunt într-un echilibru pe care îl considerăm necesar, sunt stabilite direcţii de acţiune în aşa fel încât toate instituţiile responsabile cu securitatea să-şi poată elabora strategiile sectoriale, alte documente subsecvente", a precizat Oprişor.

El a adăugat că nu s-a încercat o prioritizare a "ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi riscurilor", acordându-se aceeaşi atenţie acestora.

"Nu au fost obiecţii şi nici modificări în privinţa conţinutului. În schimb, s-a observat că se află în dezbatere o nouă lege a planificării apărării şi strategia naţională ar putea suferi modificări. Strategia nu este un document care nu suportă modificări, acest document va suporta modificări în funcţie de ce apare, este dreptul preşedintelui de a cere aceste modificări", a adăugat consilierul prezidenţial.

Preşedintele Comisiei senatoriale de apărare, Marius Obreja (PNL) a spus că este prima dată când strategia naţională îşi finalizează parcursul legislativ şi este aprobată de Parlament, şi ea poate fi modificată dacă pe parcurs apar alte "vulnerabilităţi".

"Această strategie aduce ca noutate intenţia fermă ca strategia să-şi finalizeze parcursul legislativ aşa cum nu s-a întâmplat până acum. O altă noutate este că, dacă pe parcurs apar vulnerabilităţi şi riscuri noi, ea se va upgrada", a spus acesta.

El a adăugat că documentul va intra în dezbaterea plenului Parlamentului luni, după discursul preşedintelui Klaus Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite