Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor a finalizat raportul privind modificarea Legii urbanismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru administraţie din Camera Deputaţilor a finalizat, marţi, raportul asupra proiectului de lege pentru adoptarea Ordonanţei nr. 7/2011 privind modificarea Legii urbanismului, pe fondul obiecţiilor ridicate de arhitecţi şi ONG-uri, dar şi de către deputaţii din opoziţie.

Comisia pentru administraţie publicã, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a reluat marţi discuţiile începute în 18 septembrie pentru adoptarea OUG nr. 7/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr 350/ 2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul.

Şedinţa Comisiei pentru administraţie a avut loc de la ora 14.00, fiind întreruptã pentru ca deputaţii sã poatã participa la şedinþa plenului reunit şi apoi reluatã, încheindu-se în jurul orei 20.00 cu adoptarea raportului în lipsa cvorumului.

Votul final pe raport va fi dat luni, la ora 16.00, a anunţat, la final, vicepreşedintele Comisiei, Cãlin Ion.

La şedinţã a fost prezent şi deputatul Eduard Martin (PSD), membru în Comisia pentru industrii şi servicii, care, alãturi de Antonella Marinescu (PSD), deputat în Comisia pentru administraţie, a propus o serie de amendamente la ordonanţã.

Totodatã, au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), printre care Şerban Sturdza, vicepreşedinte, Mihai Ochinciuc, preşedintele OAR Bucureşti, Dan Marin, vicepreşedinte OAR Bucureşti şi membru în Comisia de urbanism a Primãriei Capitalei, alãturi de reprezentanţi ai unor ONG-uri care militeazã pentru conservarea patrimoniului, printre care Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul".

Poziţia exprimatã la şedinţã, precum şi anterior, de Ordinul Arhitecţilor din România şi ONG-urile din Platforma pentru Bucureşti, este aceea cã amendamentele propuse în Comisia pentru administraţie la OUG nr. 7/2011 vor face ca Legea urbanismului sã fie mai permisivã, dând posibilitatea unor derogãri nelimitate la documentaţiile de urbanism existente.

Deputaţii PDL Vasile Gherasim, Sulfina Barbu şi Sorin Ştefan Zamfirescu, dar şi deputatul UDMR Seres Denes, au susţinut amânarea raportului pe aceastã ordonanţã, din cauzã cã au fost propuse mai multe amendamente la textul de act normativ, inclusiv cu numai o zi în urmã, care nu au putut fi parcurse de membrii comisiei împreunã cu OAR şi nici discutate cu ministerele de resort - Ministerul Dezvoltãrii Regionale şi Turismului şi Ministerul Culturii.

"Ar fi pãcat ca o lege de importanţa aceasta sã treacã în plen şi apoi sã avem probleme vizavi de urbanism care, ca sã fim sinceri, a cam scãpat din mânã", a spus Seres Denes.

Totodatã, Sorin Zamfirescu şi Sulfina Barbu au propus ca OUG nr. 7/2011 sã fie adoptatã în forma actualã, care "a adus beneficii şi a pus ordine în sistem", potrivit celei de-a doua.

Propunerea a fost respinsã de majoritatea membrilor prezenţi, iar cei trei deputaţi PDL au pãrãsit şedinţa, Gherasim semnalând cã nu mai este astfel întrunit cvorumul.

Cãlin Ion a atras atenţia cã nu este nevoie de cvorum pentru finalizarea raportului, iar discuţiile au continuat.

În cele din urmã, s-a decis cã Planurile Urbanistice Zonale iniţiate de dezvoltatori privaţi nu vor depãşi cu mai mult de 20% Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT) prevãzut în documentaţiile de urbanism existente, în toate zonele din oraşe, mai puţin în cazul centrelor comerciale, dupã cum a precizat Eduard Martin, la finalul şedinţei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite