Cine este Victor Viorel Ponta, cel mai tânăr prim-ministru din istoria României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Viorel Ponta este unul dintre politicienii noului val. Din februarie 2010, ocupă funcţia de preşedinte al PSD, fiind cel mai tânăr lider al acestui partid. Victor Ponta mai deţine un record fiind cel mai tânăr premier din istoria României. Ponta s-a făcut remarcat datorită disputelor cu preşedintele Traian Băsescu, fiindu unul dintre artizanii suspendării din vară.

Născut pe 20 septembrie 1972, în Bucureşti, Ponta este căsătorit cu europarlamentarul Daciana Sârbu şi are doi copii, un băiat din prima căsătorie şi o fetiţă cu actuala soţie.

În noiembrie 2008, a fost reales deputat de Gorj într-un colegiu din Târgu Jiu, obtinand peste 50% din voturile exprimate uninominal. În 2012 a candidat pe acelaşi colegiu din Gorj şi a obţinut un nou mandat cu o majoritate confortabilă de 68%.

Din decembrie 2008 până în octombrie 2009 a fost ministru pentru relatia cu Parlamentul în Guvernul Emil Boc.

Din luna mai 2012, Victor Ponta a devenit premier al României.

Probleme de CV

Victor Ponta este acuzat că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. Victor Ponta este doctor în Drept Penal Internaţional, din anul 2003, titlu absolvit la Universitatea din Bucureşti cu teza "Curtea Penală Internaţională.

Acest titlu a fost contestat, după ce revista ”Nature” a dat publicităţii o serie de informaţii care dovedeau plagiatul.

În anul 2000 a făcut un master în Drept Penal Internaţional la Universitatea din Catania, Sicilia. Menţionarea acestuia în CV-ul lui Ponta a fost subiect de controversă. În urma unei investigaţii desfăşurate de ziarul Adevărul, conducerea universităţii italiene ne-a precizat că a fost vorba despre un curs de doar câteva luni, nicidecum de un master.

Ascensiunea profesională şi politică

În anul 1995, Victor Ponta devine procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, Bucureşti.

În doar trei ani, tânărul procuror Victor Ponta evoluează, iar în 1998 devine Procuror - Secţia de Anticorupţie, Urmărire Penală şi Criminalistică specializat în domeniul infracţiunilor economico - financiar, la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie.

Între 2000 şi 2001, Victor Ponta este Procuror şi Coordonator la Biroul de Combatere a Spălării Banilor.

Anul 2001 coincide şi cu prima funcţie politică pentru Victor Ponta. El devine Secretar de Stat, Şeful Corpului de Control al Guvernului, în Executivul condus de Adrian Năstase. Victor Ponta ocupă această funcţie până în 2004.

În perioada martie-decembrie 2004, Victor Ponta devine ministru Delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar.

Perioada de guvernare liberală, între 2004 şi 2008 înseamnă o mică stagnare pentru Victor Ponta, care s-a concentrat mai mult pe activitatea de partid. El este liderul tineretului PSD şi devine una dintre vocile importante ale partidului.

Această activitate îl impune în noul guvern format în 2008, iar Victor Ponta devine ministru delegat pentru relaţia cu Parlamentul.

În campania electorală pentru prezidenţialele din 2009, Victor Ponta a fost purtătorul de cuvânt al echipei lui Mircea Geoană.

Ieşirea de la guvernare a PSD în 2009 înseamnă o nouă perioadă de stagnare pentru Victor Ponta. Cu toate acestea, în februarie 2010 devine noul lider al PSD. De aici traiectoria actualului premier este cunoscută. În mai 2012 devine cel mai tânăr premier din istoria României, iar în decembrie 2012 a fost desemnat pentru a doua oară consecutiv pentru a ocupa aceeaşi funcţie.  

Declaraţie de avere

Victor Ponta deţine o casă şi un teren intravilan aferent de peste 1.300 metri pătraţi, la Baia de Fier, Gorj, precum şi două apartamente.

În 2008, Ponta a vândut un apartament de 200.000 de euro şi o maşină de 40.000 de lei. Ponta are o Skoda fabricată ân 1967, dar şi un automobil de raliu, primit spre utilizare în competiţii de acest gen. De asemenea, el a primit 70.000 de lei, cadou de nuntă.

Ponta a declarat în 2008 venituri anuale de peste 470.000 de lei obţinuţi ca avocat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite