Ce treabă are Germania cu cetăţenia română acordată fraţilor de peste Prut?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oficiali germani sunt deranjaţi de faptul că România îşi acordă cetăţenia fraţilor de peste Prut, rămaşi în afara ţării mamă în urma jocurilor geopolitice. Nu am văzut niciun deranj european când Ungaria a început să dea cetăţenie pe bandă, inclusiv secuilor care nu sunt maghiari, deşi nu avea niciun drept istoric. Când România propune reîntregirea teritoriului naţional şi când le oferă cetăţenia membrilor poporului său, e scandal.

Că tot se vorbeşte de înfiinţarea Statelor Unite ale Europei. Şi de binele general care ne aşteaptă de acolo. Uite cum arată el încă dinainte. Nu avem voie, pare-se, să-i recunoaştem ca români pe fraţii noştri din Basarabia, din teritorii care istoric, lingvistic şi spiritual au fost şi sunt ale României şi care reprezintă din toate punctele de vedere teritoriu românesc. Deranjul politicienilor germani a apărut expus pe larg în publicaţia Die Welt.

Nu doar că trebuie să bem laptele indicat de alţii, acum trebuie să ni se spună şi cine sunt sau nu români. Dacă interesele o cer, basarabenii nu mai sunt români, pentru că nu se potriveşte cu calculele nu ştiu cui. Dar limba română mai avem voie să o folosim? Sau trebuie să renunţăm şi la ea, ca şi la tradiţii, pentru că nu sunt ”europene”? Şi la ce ar trebui să mai renunţăm pentru liniştea Europei?

Prin ce mai diferă politica Germaniei de cea a Rusiei în privinţa românilor din Basarabia şi a acestui al doilea stat românesc, dacă politicienii nemţi vor să-i pună pe basarabeni la index? Germania a mai făcut înţelegeri cu Rusia peste capul nostru iar acum pare a se îndrepta în aceeaşi direcţie.

Deja a ni se solicita să renunţăm la poporul român aflat dincolo de Prut este o cerinţă care depăşeşte limitele. Mai ales dacă vine din partea Germaniei, un stat căruia i s-a permis reunificarea fără prea multe comentarii, în ciuda trecutului de glorie care a însângerat Europa şi a adus-o în pragul extincţiei. Dar românii din Basarabia cu ce au greşit ca să fie lăsaţi pe dinafară? Care este vina lor capitală care să-i condamne la izolare şi nerecunoaştere? Şi prin ce mai diferă politica Germaniei de cea a Rusiei în privinţa românilor din Basarabia şi a acestui al doilea stat românesc, dacă politicienii nemţi vor să-i pună pe basarabeni la index? Germania a mai făcut înţelegeri cu Rusia peste capul nostru iar acum pare a se îndrepta în aceeaşi direcţie.

Românii de dincolo de Prut aparţin de neamul nostru sută la sută şi în această calitate au dreptul deplin la cetăţenia română. Orice intervenţie împotriva acestui drept este nulă şi neavenită. Germania şi-a repatriat câţi etnici germani a dorit şi nimeni nu a acuzat-o de nimic. Dar e greu să le respecţi altora drepturile de care ai beneficiat tu. Bănuiesc că, în atare condiţii, Germania se va opune şi reunificării celor două state româneşti, tocmai ea care a fost lăsată să se reunească. Nu e acesta un paradox al drepturilor europene, care sunt valabile numai pentru unii? Şi atunci să nu ne mai mirăm de ce marile proiecte europene sunt tratate cu scepticism şi de ce ideea Statelor Unite ale Europei întâmpină rezistenţă. E uşor să spui ”unite” şi să le uneşti doar pentru ca unii să le dicteze mai uşor celorlalţi ce şi cum să facă. Dacă am ajuns să ni se spună din afara ţării cine are voie şi cine nu să fie român, la ce să ne mai aşteptăm în continuare? 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite