Are şanse un nou partid de stânga? Ce spun analiştii despre dihonia din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie, Sebastian Ghiţă şi Mircea Geoană nu mai sunt membri PSD FOTO Adevărul
Marian Vanghelie, Sebastian Ghiţă şi Mircea Geoană nu mai sunt membri PSD FOTO Adevărul

Excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova şi demisia lui Sebastian Ghiţă nu au rezolvat situaţia tulbure în care se află PSD după alegerile din 16 noiembrie. Cine va fi liderul stângii din România? Câte partide de stânga vom avea în primăvară? Acestea sunt întrebările la care au răspuns analiştii politici contactaţi de „Adevărul“.

Şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) de joi seară a stat sub semnul excluderii a trei lideri importanţi din partid: Geoană, Vanghelie şi Şova. Dacă Dan Şova s-a împăcat cu decizia, Mircea Geoană şi Marian Vanghelie au devenit vocali şi au început să împroaşte cu noroi în partid, şi în speţă în Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Sebastian Ghiţă, pe care i-au arătat cu degetul pentru nedreptatea de a fi aruncaţi din partid. 

„Acum e partidul Ponta-Dragnea-Ghiţă. Sunt trei creiere încrucate, care de care mai încurcat, abia din toate trei poţi să faci unul întreg, iar acel întreg este stricat. Dragnea este de o perversitate incredibilă. Sebi Ghiţă este ceva mai spectaculos. Este în stare să se milogească până se lipeşte de tine, apoi te înjunghie pe la spate. Iar Victor Ponta fuge.Să nu credeţi că Ponta n-a ştiut de declaraţiile lui Ghiţă“, a declarat Vanghelie la Adevărul Live.

O altă surpriză a venit la nici 24 de ore de la execuţia celor trei lideri, când deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, un apropiat al premierului, şi-a anunţat demisia din partid. Acest gest a venit la câteva ore după ce Victor Ponta îl atenţionase că nu e bine să meargă „înaintea plutonului“ şi că nu este exclusă o eventuală despărţire, care ar fi fost cerută de o parte din pesedişti.

 „Uniţi ne dezbinăm“

Analistul politic Dan Ionescu a declarat, pentru „Adevărul“, că PSD se află, în acest moment, sub zodia „Uniţi ne dezbinăm“. „Valul de excluderi şi demisii accentuează siuaţia dramatică din PSD. Am putea spune că PSD îţi merită soarta, după ce a mizat totul pe câştigarea alegerilor prezidenţiale ignorând situaţia internă, guvernarea şi viitorul politic. Ceea ce se petrece acum gravitează în jurul înfrângerii lui Victor Ponta şi, chiar dacă discuţiile despre viitorul premier se tot amână, este imposibil ca ele să nu aibă loc la un moment dat“, ne-a declarat politologul Dan Ionescu. De asemenea, analistul susţine că, realist privind situaţia, nici nu crede că „Victor Ponta este foarte dornic să guverneze România cu moştenirea pe care şi-a lăsat-o singur“. 

Şi analistul politic Adi Zăbavă este de părere că PSD se află la momentul unui episod important al existenţei sale.„Cred că momentan nu cunoaştem multe informaţii din culise. În funcţie de activitatea guvernului şi în funcţie de jocurile interne, cred că abia în apropierea congresului vom şti mai multe despre drumul pe care o va lua PSD şi cu ce oameni“, ne-a declarat Adi Zăbavă. 

Vanghelie, bun organizator, dar nu aduce voturi

Analiştii au comentat şi cu privire la şansele lui Marian Vanghelie de a înfiinţa un nou partid de stânga. 

Dan Ionescu este de părere că, pentru a reuşi să construiască ceva, Vanghelie are nevoie de oameni cu o imagine bună. „Primarul de la Sectorul 5 poate fi un bun organizator, dar nu poate aduce electoratul masiv, cu excepţia celor pe care îi păstoreşte în Capitală. Dacă vom avea mai multe UNPR-uri, rămâne să vedem. Cu siguranţă, va fi o luptă pe viaţă şi pe moarte pe ştampila PSD“, ne-a mai declarat Dan Ionescu.

În opinia lui Adi Zăbavă, e greu de spus ce şanse de izbândă ar avea un nou partid de stânga. „Dacă ne amintim bine, parte din PSD s-a mai rupt odată, actualul UNPR, şi a reuşit să supravieţuiască doar prin jocurile politice de culise, nu prin validare electorală“, ne-a declarat Adi Zăbavă. La întrebarea dacă Victor Ponta ar trebui să se teamă de Geoană şi Vanghelie, Zăbavă a răspuns că premierul ar trebui să se teamă mai degrabă de valul popular care l-a învins în 16 noiembrie. 

Analistul politic, Radu Magdin, ne-a declarat că sunt mai mulţi factori ce ar trebui avuţi în vedere în contextul apariţiei unui nou partid de stânga. „În primul rând, de cât de repede se reformează PSD. Dacă face asta repede, ca semnal, e mai puţin loc. În al doilea rând, depinde de lider, organizare şi finanţare şi aici nu va fi uşor. Demersul nu e însă imposibil, contează echipa de start, viziunea  şi apoi organizarea şi banii“, ne-a declarat politologul Radu Magdin.  

Citeşte şi:

Vanghelie, la Adevărul Live: Dragnea s-a opus să deschidă noi secţii de votare în diaspora. În 2008, Ponta s-a umilit la Băsescu ca să-l pună ministrul justiţiei

Ponta: Cred că am putea continua şi cu un alt prim-ministru

Geoană a renunţat la funcţia de Înalt Reprezentant al guvernului. Pesedişti, luaţi-vă partidul înapoi!

Cum văd liderii PSD din ţară excluderea lui Şova, Geoană şi Vanghelie din partid: „Sancţionarea lui Geoană îl transformă într-un veritabil om politic“

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite