Ce jocuri de culise fac partidele pentru a câştiga Bucureştiul. Dragnea - şantajat de UNPR. Dreapta - divizată de orgolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea se pregătesc de startul campaniei
Alina Gorghiu şi Liviu Dragnea se pregătesc de startul campaniei

Liderii PSD, UNPR şi ALDE au căzut la pace şi vor merge împreună la alegerile locale pentru Primăria Capitalei şi pentru primăriile de sector, în timp ce dreapta e din nou divizată: PNL se fereşte de o alianţă cu Mişcarea Populară, în timp ce Nicuşor Dan nici nu vrea să audă de M10.

Săptămâna aceasta, partidele vor prezenta ofertele electorale penrtru cele şapte primării din Bucureşti. Cum rezultatul obţinut la Capitală este esenţial - ca imbold - pentru alegerile parlamentare din toamnă, liderii politici trag ultimele sfori pentru a încerca să-şi maximizeze şansele de câştig. La fel ca în ultimii ani, stânga - după lungi negocieri şi şantaje - a găsit o variantă comună, în timp ce dreapta este fărâmiţată, mai ales de propriile orgolii.

Cronica unui şantaj reuşit
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, deşi, după demisia lui Gabriel Oprea, era hotărât să rupă alianţa cu UNPR, s-a răzgândit pe ultima sută de metri. Potrivit unor surse politice, Neculai Onţanu, liderul interimar al UNPR, i-a transmis lui Dragnea că, în cazul în care va rupe protocolul de colaborare dintre cele două partide, îl va arunca în lupta pentru Primăria Capitalei pe fostul tenismen Ilie Năstase, în prezent senator UNPR. Pus în faţa acestui şantaj, Liviu Dragnea a făcut pasul în spate. „Ilie Năstase ar rupe din voturile noastre. Or, de ce să facem şi noi ca partidele de dreapta, care îşi împart voturile? Mai bine rămânem uniţi şi câştigăm Capitala, pentru prima dată în istorie, deşi renunţăm la un sector. Dacă vom avea primar la Capitală, e ca şi cum am porni cu un avans de 10 procente la algerile din toamnă. Nici nu vă daşţi seama cât de important e Bucureştiul, ca mobilizare pentru partid“, a comentat un lider al PSD pentru „Adevărul“.

UNPR n-a ameninţat numai cu Ilie Năstase. Neculai Onţanu spunea, în urmă cu câteva zile, că parlamentarii „interesului naţional“ ar putea susţine legea iniţiată de PNL privind alegerile locale în două tururi de scrutin, un proiect în defavoarea PSD. Ieri, după ce a bătut palma cu Liviu Dragnea pentru o alianţă la Capitală, Onţanu şi-a schimbat complet discursul. „Am avut o discuţie cinstită cu Liviu Dragnea  în legătură cu protocolul de colaborare dintre PSD şi UNPR şi văd că ne ţinem de cuvânt, iar ăsta este un lucru foarte bun. Nu există o poziţie majoritară în partid pentru două tururi. Au fost numai două-trei  voci care au cerut acest lucru“, a declarat Neculai Onţanu.

Înţelegerea dintre Dragnea şi Onţanu este mai degrabă un pact de neagresiune. UNPR nu va pune candidat la Primăria Capitalei pentru a nu rupe din voturile PSD, iar PSD nu va pune candidat la Sectorul 2 pentru a nu-l încurca pe Neculai Onţanu, actualul primar, care va candida pentru un nou mandat.

Pe lângă alianţa cu UNPR, PSD s-a înţeles şi cu ALDE, în sensul în care partidul lui Tăriceanu va desemna candidaţi la sectoarele 1 şi 4. Raţionamentul este următorul: Sectorul 1 este fief PNL, iar Dragnea şi Tăriceanu vor miza tocmai pe acest mesaj: adevăraţii liberali sunt la ALDE, nu la PNL. Potrivit unor surse politice, fosta jurnalistă Laura Chiriac va fi aruncată în cursa electorală la Sectorul 1.

În schimb, la Sectorul 4 nu mai poate fi vorba despre o candidatură de sacrificiu, ALDE având mari şanse de câştig cu actualul viceprimar Ştefan Spiridon. „Problema e că Spiridon a făcut parte din echipa lui Piedone, iar asta l-ar putea trage în jos. Încă nu e bătut în cuie candidatul“, spun surse din PSD. În concluzie, calculele PSD, prin vocea unui lider, arată aşa: „Câştigăm Primăria Capitalei şi Primăria Sectorului 3, unde Robert Negoiţă n-are rival. Mai câştigăm sigur Sectorul 6, cu Gabriel Mutu. . Sectoarele 1 şi 2 nu ne interesează, iar 4 şi 5 se joacă până în ultima clipă. Avem şanse mari“. La Sectorul 5, Liviu Dragnea caută o soluţie comună cu Marian Vanghelie, primarul ultimilor 15 ani, care a fost exclus din PSD de Victor Ponta.

Gabriela Firea, la mâna lui Dragnea
Un alt social-democrat din conducere a povestit pentru „Adevărul“ că joi se va stabili candidatul pentru Primăria Capitalei. În acest moment, în sondajele comandate chiar de PSD, cel mai bine stă Gabriela Firea, însă nu are susţinerea totală a lui Liviu Dragnea. „Firea e foarte populară, dar are şi o percepţie negativă, mai ales după campania de la prezidenţiale, în care l-a atacat pe Iohannis că nu are copii. A fost o greşeală. E adevărat, a ieşit pe primul loc în sondaje, dar e posibil să venim cu un candidat-surpriză“, a spus unul din liderii PSD.

Tocmai pentru a putea ignora rezultatul sondajelor, PSD îşi va desemna candidatul pe baza votul din Comitetul Executiv Naţional (CEX). Cum din CEX fac parte oameni fideli lui Liviu Dragnea, este suficient ca liderul PSD să-şi dorească un alt candidat, iar el va fi asumat imediat de partid. Până să găsească candidatul, PSD şi-a stabilit strategia de campanie. Un punctaj de la ultima şedinţă a PSD ajuns în mâna jurnaliştilor „Adevărul“ arată că social-democraţii vor începe lupta electorală defensiv. „La Bucureşti, PNL are un singur obiectiv obsesiv-compulsiv: să împiedice PSD să câştige alegerile. Noi avem alte obiective, cum ar fi găsirea celor mai  bune soluţii pentru bucureşteni“, se arată în mesajul pe care social-democraţii trebuie să-l rostogolească în public.

La Bucureşti, PNL are un singur obiectiv obsesiv-compulsiv: să împiedice PSD să câştige alegerile. conducerea PSD


Veşnica problemă a dreptei: partide mici, orgolii mari
Partidele de dreapta riscă să-şi „canibalizeze“ voturile. Nici măcar în interiorul PNL nu se vorbeşte pe acceaşi voce. Cătălin Predoiu, liderul PNL Bucureşti şi cel care va deconta rezultatul alegerilor la Primăria Capitalei, s-a arătat dispus să discute o formulă de alianţă electorală cu Mişcarea Populară şi cu M10. „Când vorbesc de dreapta, îl exclud pe Traian Băsescu“, a spus, ieri, la Adevărul Live, Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL. De fapt, contradicţia dintre Predoiu şi Stroe arată, la nivel mic, divergenţele încă neşlefuite dintre vechiul PNL şi fostul PDL. Strategia liberalilor se bazează pe votul util, care, în teorie, se traduce cam aşa: Ludovic Orban este candidatul de dreapta care are cele mai mari şanse să bată PSD, deci electoratul va pune ştampila pe el numai să nu câştige Firea.

PNL, M10, Nicuşor Dan
În afară de Ludovic Orban, cel mai bine cotat candidat de dreapta este Nicuşor Dan, liderul partidului Uniunea Salvaţi Bucureştiul (USB). Numai că, paradoxal, Nicuşor Dan a refuzat să se alieze cu Ciprian Ciucu, candidatul M10, deşi Ciucu s-a arătat dispus să renunţe la candidatură. Surse politice au povestit pentru „Adevărul“ că Nicuşor Dan le-a transmis celor din M10 că n-ar câştiga nimic dacă s-ar alia, aşa că mai bine merge singur.

Pentru Nicuşor Dan, miza este exclusiv câştigarea Primăriei Capitalei, în rest, lupta pentru sectoare teece pe locul doi.  „Amice, te baţi cu pumnul în piept că eşti singurul candidat care poate să bată PSD. Eşti atât de puternic şi ai atât de mulţi oameni în jur încât nici măcar nu-ţi asumi întreaga luptă, renunţi la sectoare. Care este până la urmă înţelegerea? Şi cu cine?“, l-a întrebat, mai mult retoric, Ciprian Ciucu pe Nicuşor Dan. Întrebarea a rămas fără răspuns. Nicuşor Dan pare decis să meargă singur împotriva tuturor. „A refuzat şi orice fel de colaborare cu PNL“, a anunţat Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite