Ce aşteptări am de la preşedintele Iohannis, după moţiunea de cenzură. Va decide în interesul poporului român?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urmează decizii politice dificile, într-un context cu multe provocări pentru poporul român. Pandemia, explozia preţurilor, criza mondială de energie, reformele cerute de PNRR, iarna care bate la uşă. Nu ne putem juca cu viaţă şi moartea cetăţenilor, acceptând că statul român a eşuat în protejarea propriilor cetăţeni. Trebuie să găsim cele mai bune soluţii pentru guvernarea ţării, să mai salvăm ce se mai poate salva.

Gestionarea pandemiei, în primul rând, necesită un guvern în câteva zile. Altfel, conform doctorului Octavian Jurma, pandemia „ne va strivi pe toţi”. Înţelege preşedintele Iohannis această urgenţă?

A fost cu totul de neînţeles opţiunea preşedintelui pentru Florin Cîţu, pe care l-a impus şi în fruntea PNL. Cu excepţia „echipei câştigătoare” şi a delegaţilor de la congres, „controlaţi” la sânge de mai marii lor, nimeni nu vede ce calităţi ar avea Florin Cîţu, care să-l recomande pentru aşa funcţii înalte. O vorbă populară spune: „când mai toată lumea îţi spune că eşti beat, te duci şi te culci”.

Preşedintele Iohannis devine principalul factor de decizie

Moţiunea de cenzură are toate şansele să treacă mâine prin votul parlamentului. După care, toate discuţiile se mută la Cotroceni.

Preşedintele este obligat să extragă din discuţiile pe care le va purta cu partidele numele viitorului premier, acela care va fi în stare să coaguleze o majoritate parlamentară.

În decizia CCR din 2020 se spune:

„desemnarea candidatului la funcţia de prim-minustru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou guvern”.

Sunt clare două lucruri.

Florin Cîţu, tocmai destituit prin moţiune de cenzură, nu poate fi cel în stare să coaguleze o majoritate parlamentară. Chiar dacă ar invita PSD la guvernare, cu el premier, în mod sigur se va lovi de un refuz. Şi cum să te asociezi cu PSD, pe care l-ai făcut „albie de porci” în trecut.

 A doua certitudine, avem o majoritate posibilă, PNL-USR-UDMR, cu condiţia ca Florin Cîţu să nu mai fie premier. Un alt personaj din PNL ar trebui să primească desemnarea preşedintelui, pentru ca să fie capabil să coaguleze aceeaşi majoritate parlamentară.

Lucrurile sunt şi mai complicate, în măsura în care tabăra Orban nu exclude posibilitatea de a se rupe de PNL condus de Cîţu. Oricum, viitoarea colaborare în coaliţia de guvernare, cu Cîţu şef la PNL, devine extrem de dificilă, Cîţu având pretenţia să fie vioara întâia a coaliţiei. Şi trompeta preşedintelui Iohannis.

Noul premier ar trebui să aibă abilităţi extraordinare de comunicare şi de împăcare a taberelor adverse apărute în PNL. Timp de încercări nu mai există, aşa că preşedintele Iohannis are de jucat o singură carte: numele viitorului premier. Îl ajut, pro bono, cu două propuneri. Ilie Bolojan sau Siegfried Mureşan.

Din păcate, poziţia lui Iohannis şi Cîţu din ultimele zile a fost de critica virulentă, chiar demonizare a USR. Ceea ce ar putea fi un semnal ca nu mai vor o coaliţie de guvernare cu acest partid. Dar cu cine?

Dacă preşedintele Iohannis alege sa ignore interesul românilor, în această decizie extrem de importantă, suspendarea sa devine consecinţa firească.

Varianta alegerilor anticipate

Dacă presdintele are intenţia să joace la cacealma, adică să numească primul premier la plesneală, pentru ca a doua nominalizare să fie tot dl Cîţu, face o greşeală enormă. În primul rând că nu avem timp pentru astfel de „jocuri” politice, care ar dura luni de zile. În plină iarnă cu preţul gazelor urcat la cer. În al doilea rând, s-ar putea ca PSD, AUR, chiar şi USR, să accepte provocarea cu alegeri anticipate, pentru că stau bine în sondaje. De pierdut pierde „partidul meu”, adică PNL.

Concluzie

România se află într-o criză profundă: sanitară, politică, economică, socială. Cu multe provocări cărora trebuie să le facă faţă un guvern valid, care să capete încrederea populaţiei. Florin Cîţu este ultimul politician capabil să conducă un astfel de guvern.

Prim modul în care va decide desemnarea viitorului premier, preşedintele are în mână viaţa sau moartea a mii de români. Răpuşi de pandemie sau de frigul din case.

Timp de încercări şi experimente nu are. Trebuie să tragă cartea câştigătoare din prima încercare. Altfel, pandemia şi criza mondială de energie „ne va strivi pe toţi”.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite