CCR a respins sesizarea lui Adrian Năstase referitoare la dispoziţii care permit anularea retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” - surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Năstase FOTO Facebook
Adrian Năstase FOTO Facebook

Curtea Constituţională a respins, joi, sesizarea făcută de fostul premier Adrian Năstase în procesul în care solicită anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, au precizat surse ale instituţiei, pentru News.ro.

Astfel, Curtea Constituţională a respins „excepţia de neconst. a disp. art.17 lit.a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.11/1998 pentru reinstituirea Ordinului naţional Steaua României şi ale art.51 lit.a) din Legea nr.29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României”, potrivit surselor citate.

În urma unei solicitări făcute de fostul premier Adrian Năstase, Curtea de Apel Bucureşti a sesizat judecătorii CCR, în procesul în care acesta i-a chemat în judecată pe Klaus Iohannis şi pe Ludovic Orban, privind neconstituţionalitatea dispoziţiilor din actele normative menţionate mai sus.

OUG 11/1998 arată la articolul 17 litera a) că poate fi pierdută calitatea de membru al Ordinului Naţional „Steaua României” în următoarele situaţii: „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate”.

De asemenea, conform legii 29/2000 privind sistemul naţional de decoraţii al României, articolul 51 litera a): „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate”.

Pe 11 decembrie 2019, şeful statului Klaus Iohannis a semnat decretul pentru retragerea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Mare Cruce, conferit lui Adrian Năstase pe 28 noiembrie 2002. 

Citeşte şi Adrian Năstase îşi cere pensia specială înapoi

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite