CCR: Ponta şi Băsescu se întrec în speţe inedite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curtea Constituţională a României FOTO Mediafax
Curtea Constituţională a României FOTO Mediafax

În doi ani de guvernare Ponta, Curtea Constituţională a soluţionat mai multe contestaţii neobişnuite venite atât din partea premierului, cât şi a preşedintelui. Ultima: decorarea lui Horia Roman Patapievici.

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta se întrec în atacuri la Curtea Constituţională. După ce, luni, Ponta l-a reclamat pe Băsescu la CCR, pe motiv că susţine vădit PMP în campania pentru europarlamentare, ieri a venit rândul lui Băsescu să-l reclame pe Ponta. Motivul? Premierul îl împiedică  să-i decoreze pe foştii şefi ai Institutului Cultural Român (ICR), Horia Roman Patapievici, Mircea Mihăieş, Tania Radu şi Dan Croitoru. 

Astfel, şeful statului reclamă că opoziţia premierului naşte un conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Guvern. „Refuzul contrasemnării este evidenţiat de un simplu „NU”, subliniat, urmat de semnătura prim-ministrului (…). Prin urmare, refuzul exprimat de Prim-ministru, fără a cuprinde vreo motivare, a creat un blocaj la nivel instituţional, generând un conflict juridic de natură constituţională între autorităţile publice implicate“, susţine Băsescu în scrisoarea adresată CCR. 

Conferirea unor decoraţii se face la iniţiativa preşedintelui, prin decret, publicarea acestuia în Monitorul Oficial fiind însă condiţionată de contrasemnarea documentului de către premier. Constituţia nu îi impune însă prim-ministrului un termen în care să se pronunţe. Drept urmare, Curtea Constituţională va tranşa conflictul dintre preşedinte şi premier în 21 mai, cu doar trei zile înainte de finele campaniei electorale. 

„Mihăieş, un neonazist“

În replică, Victor Ponta a explicat că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la ICR în perioada în care acesta a condus institutia. Pe fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, premierul l-a gratulat cu apelativul „fascist bătrân“. „Erau acolo persoane care au făcut deseori declaraţii şi au exprimat opinii anti-româneşti, chiar fasciste, nu exagerez, pentru că dacă vă uitaţi la domnul, e un domn Mihăieş, dânsul e de extremă dreaptă, e un fascist bătrân aşa, că nu credeam că mai există neonazişti în Europa, uite, există şi în România“, a spus Ponta.  „Este o neghiobie“, i-a replicat Mihăieş.

Ping-pong cu contestaţiile


  Este pentru prima dată când magistraţii CCR vor decide un conflict de natură constituţională generat de acordarea unei decoraţii, însă nu este prima sesizare inedită pe care o soluţionează de când Victor Ponta a ajuns la Palatul Victoria. Să le luăm în ordine inversă. Luni, cu o zi înainte de reclamaţia preşedintelui, Victor Ponta l-a acuzat pe Traian Băsescu că a încălcat Constituţia implicându-se în campania electorală pentru alegerile europarlamentare în favoarea unui partid. Premierul spune că şeful statului a intervenit în atribuţiile Guvernului privind alegerile europarlamentare pentru că a indicat în mod direct că votează PMP.  Astfel, Ponta a sesizat CCR pe motiv că preşedintele Băsescu a generat un conflict juridic de natură constituţională prin susţinerea publică a Partidului Mişcarea Populară (PMP). Este pentru prima dată când Curtea va decide existenţa unui conflict de natură constituţională generat de implicarea preşedintelui în campanie.

Guvernul Ponta 3, contestat


  Judecătorii CCR s-au confruntat cu o situaţie fără precedent şi înainte de învestirea  Guvernului Ponta 3. După ieşirea liberalilor de la guvernare, noul guvern format din PSD-PC-UNPR a mers în faţa Parlamentului pentru a primi votul de încredere, fără a-şi modifica însă programul de guvernare asumat de USL, ceea ce a atras o serie de critici din partea preşedintelui Traian Băsescu. Noul Executiv a trecut pe repede-înainte în Parlament, însă Băsescu a refuzat să-i numească pe noii miniştri. În tot acest timp, parlamentarii PDL şi PMP au contestat Guvernul Ponta 3 la CCR pe motiv că la data la care acesta a fost votat de Parlament, programul de guvernare era cel asumat în structura USL, care nu mai există de facto. Curtea a respins contestaţia în unanimitate, dar decizia nu a mai fost importantă pentru că, între timp, preşedintele Traian Băsescu a ajuns la un consens cu premierul Victor Ponta şi i-a numit în funcţie pe noii miniştri. 

Lupta pentru Bruxelles


În 25 iunie 2012, CCR a fost sesizată de Preşedinţie în legătură cu reprezentarea României la Consiliul European din 28-29 iunie. Conform Constituţiei, preşedintele reprezintă ţara în chestiuni externe., Însă, atunci, premieurl a insistat că el trebuie să meargă, pe motiv că la Bruxelles se discută chestiuni care ţin de guvern. Astfel, conflictul dintre Palate a ajuns pe masa judecătorilor Curţii, care au decis că preşedintele participă la reuniunile Consiliului European, în calitate de şef al statului. În ciuda deciziei CCR, premierul Victor Ponta a plecat la Bruxelles, motivând că hotărârea CCR nu fusese publicată în Monitorul Oficial, deci nu era în vigoare. 

Citeşte şi:

De ce nu contrasemnează Ponta decorarea foştilor lideri ai ICR: Domnul Mihăieş e un fascist bătrân. Mihăieş: Este o neghiobie

Victor Ponta a declarat, miercuri, la Giurgiu, că nu a contrasemnat documentele pentru decorarea lui Horia Roman Patapievici pentru că există un raport al Curţii de Conturi care arată nereguli în gestionarea banilor la ICR în perioada în care acesta a condus institutia. Pe fostul vicepreşedinte al ICR, Mircea Mihăieş, premierul l-a gratulat cu apelativul fascist bătrân. „Este o neghiobie“, i-a replicat Mihăieş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite