CCR a motivat decizia la legea insolvenţei în ultima zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Constiuţională (CCR) a publicat vineti motivarea la decizia din 21 mai prin care anunţa constituţionalitatea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei. Preşedintele Traian Băsescu trebuie să promulge legea în cel mult 20 de zile.

Liberalii au depus o sesizare de necosntiuţionalitate la legea rivind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, iar CCR a decis pe data de 21 mai că modificările aduse legii nu încalcă Legea Fundamentală. În sesizarea depusă de liberali la CCR se arăta că legea încalcă liberul acces la justiţie şi proprietatea, introduce o discriminare şi poate afecta industria. Acum legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru promulgarea.

Promulgarea legii se face în termen de cel mult 20 de zile de la primire. Înainte de promulgare, preşedintele poate cere Parlamentului, o singură dată, reexaminarea legii. Reexaminarea legii de către Camera Deputaţilor, va avea loc în cel mult 30 de zile de la primirea cererii. Promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea legii adoptate după reexaminare sau de la primirea deciziei Curţii Constituţionale, prin care i s-a confirmat constituţionalitatea.

Noul Cod al Insolvenţei a fost redactat sub supravegherea experţilor de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional care, prin modificările aduse, au urmărit ca România să se alinieze reglementărilor Uniunii Europene în materie de insolvenţe.

Preşedintele Traian Băsescu a criticat anul trecut modificările aduse legii insolvenţei. ”Ei nu bagă în insolvenţă mari companii care au datorii, dar bagă presa. Aici nu poate fi doar Voiculescu, el poate fi cu ideile. Uitaţi-vă şi la legea pe care am trimis-o în Parlament, unde se creau condiţii ca TVR să se asocieze cu firme private. TVR e într-o situaţie financiară infinit mai grea decât a oricărei televiziuni private. Vă imaginaţi că, după aprobarea legii, îşi va vedea visul cu ochii şi va putea legal să conducă toată televiziunea română? Acesta a fost obiectivul”, a declarat Băsescu.

Ponta, Băsescu şi CCR

Premierul Victor Ponta i-a transmis, marţi, o scrisoare preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în care arată că netransmiterea către preşedintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenţei, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri şi acuza existenţa unei "neglijenţe grave" pe traseul CC-Preşedinţie şi a unui "circuit de interese" care blochează Codul insolvenţei.

„Au trecut patru săptămâni, se împlinesc poimâine, de când CCR în unanimitate a respins contestaţia PNL şi totuşi Codul insolvenţei nu este promulgat. Eu pot să cred aici ori că este vorba despre o neglijenţă gravă, pentru că sunt patru săptămâni în care noi nu putem să încasăm bani la bugetul de stat, fie că e ceva mult mai rău decât atât“, a precizat atunci Ponta.

Întrebat ale cui sunt interesele pe care le apără Băsescu, Ponta a răspuns: "Ştiţi foarte bine că preşedintele şi anul trecut a ieşit să apere un trust de presă, care e în insolvenţă şi care îl apără pe domnia sa. Am înţeles. Am făcut proiectul de lege, l-am adoptat, s-a făcut de către PNL contestaţie, că acuma trustul trecuse la PNL, s-a repsins, şi avem patru săptămâni de când nu reuşim. Am făcut toate procedurile aşa cum ne-a cerut şi domnul preşedinte Băsescu, şi CCR“.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, i-a răspuns premierului că termenul de redactare a actului jurisdicţional este de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. Astăzi, 20 iunie, se împlinesc cele 30 de zile.

Statul mizează pe încasări din insolvenţe

Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menţinută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflaţi în insolvenţă către ANAF, afirmă premierul Victor Ponta.

În proiectul de lege privind reducerea CAS se arată că, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente şi diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolvenţei.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite