Cabinetul Ciucă îşi bate propriul record de înalţi bugetari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Executivul creşte constant numărul bugetarilor, mai concret al secretarilor şi subsecretarilor de stat. Cel mai recent caz este la Ministerul Cercetării şi Digitalizării, unde joi, printr-o Hotărâre de Guvern, s-a adoptat înfiinţarea unei noi funcţii de subsecretar.

Organigrama ministerului condus de Marcel Boloş ne arată că existau deja patru secretari şi doi subsecretari de stat, însă numărul acestora a fost suplimentat cu încă un subsecretar. Mai mult, numărul posturilor a fost crescut cu aproximativ 30%, adică de la 271 la 358. „Numărul total de posturi pentru Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării este de 358, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora”, se arată în modificarea legislativă.

Potrivit proiectului, justificarea scoaterii la bătaie a mai multor locuri la stat este implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Cu toate acestea, surse guvernamentale susţin că PNRR ar putea fi gestionat şi cu 15 oameni, care potrivit Codului Administrativ ar reprezenta un prag minim de oameni care să dea direcţiile generale. 

Un nou secretar de stat a fost numit şi la Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea, decizie publicată deja în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că numărul demnitarilor a ajuns la 119, după ce o analiză recentă a „Adevărul” a arătat cum Executivul a ajuns la un număr-record de 118 oameni pe funcţiile de secretar şi subsecretar de stat. Numirile nu se opresc însă aici. Şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene are în plan să suplimenteze locurile bine plătite la stat. Mai exact, se află în procedură de avizare un proiect organizare şi funcţionare a ministerului prin care vor fi aduşi doi noi secretari de stat şi alţi doi subsecretari. Sursele „Adevărul” au arătat că Ministerul Fondurilor Europene ar fi printre singurele unde creşterea numărului de bugetari ar fi justificată, fiind portofoliul care se ocupă de coordonarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Record la numărul demnitarilor

Într-o analiză recentă, „Adevărul” a prezentat cum actuala conducere guvernamentală a reuşit să ajungă la 118 secretari şi subsecretari de stat şi să bată recordul precedent al Cabinetului Dăncilă, care avea instalaţi pe scaunele de la stat 110 demnitari. Aceştia sunt exclusiv secretari de stat şi subsecretari din ministere, SGG şi echipa premierului şi a celor doi vicepremieri, nu şi şefii din agenţii sau alte oficii guvernamentale ai căror reprezentanţi au rang de secretar sau subsecretar de stat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite