Borbély: Fără adoptarea Legii Educaţiei până la finalul anului, nu putem continua în coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adoptarea Legii Educaţiei până la finalul anului este o condiţie esenţială pentru menţinerea coaliţiei de guvernare, a declarat ministrul Mediului, Borbély László, ce deţine funcţia de vicepreşedinte executiv în cadrul UDMR.

Reprezentantul formaţiunii maghiarilor a atras atenţia, marţi, într-o conferinţă de presă, că dacă Legea Educaţiei nu va fi adoptată până la sfârşitul lui 2010, UDMR nu mai poate continua colaborarea în coaliţia de guvernământ.

Citeşte şi:
Maghiarii au decis: Dacă PDL nu găseşte o soluţie pentru adoptarea Legii Educaţiei, vor ieşi de la guvernare

Funeriu: "Legea Educaţiei nu reprezintă mărul discordiei în coaliţie"

"Legea educaţiei este un proiect legislativ foarte important pentru întreaga Românie, nu numai pentru minorităţi. Dacă acest proiect legislativ nu trece până la sfârşitul acestui an, noi considerăm că nu mai putem continua colaborarea în coaliţie", a afirmat Borbély László.

Actuala coaliţie de guvernare trebuie să demonstreze că are majoritatea în Senatul României şi să se mobilizeze pentru ca Legea Educaţiei să treacă, a continuat ministrul Mediului.

"Nu este numai un avantaj al minorităţilor, este foarte important pentru întreaga societatea românească să avem o lege a educaţiei la 1 ianuarie şi să începem anul şcolar viitor fără sincope", a mai adăugat vicepreşedinte executiv al UDMR, potrivit Mediafax.

Borbély László întăreşte afirmaţiile şefului UDMR, Markó Béla, potrivit cărora maghiarii vor ieşi de la guvernare dacă Legea Educaţiei nu va fi adoptată.

Conducerea formaţiunii maghiare a hotărât sâmbătă, la Târgu-Mureş, să acorde timp partenerilor de coaliţie pentru a veni cu o soluţie la adoptarea Legii Educaţiei. În caz contrar, maghiarii au ameninţat că vor ieşi de la guvernare. Legea Educaţiei, care asigură drepturi sporite pentru învăţământul minoritar, a fost respinsă de Curtea Constituţională.

"În acest moment, avem o criză a coaliţie şi se pune sub semnul întrebării coeziunea actualei coaliţii. (...) Este în pericol continuarea reformei generale din cauza legii Educaţiei şi s-a pus în pericol şi lărgirea ariei minorităţilor. Nu putem renunţa la acest obiective, pentru că, credem că este spre binele României. Solicităm partenerilor noştri să găsească soluţii pentru deblocarea situaţiei şi pentru adoptarea Legii Educaţiei. Aşteptăm o astfel de soluţie şi putem să mergem mai departe cu actuala coaliţie. În caz contrar, nu cred că putem merge mai departe", a declarat sâmbătă preşedintele UDMR, Markó Béla.

Conducerea partidului maghiarilor aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale pentru a vedea dacă există posibilitatea de a se mai gândi la angajarea răspunderii pe Legea educaţiei sau la alte modalităţi de adoptare a acesteia. "Dar, repet, fără o lege, o nouă lege a educaţiei nu putem merge mai departe", a avertizat Markó Béla.

Coaliţia s-a clătinat în ultimele zile din cauza Legii Educaţiei (vezi aici de ce). Premierul Emil Boc ar fi vrut să îşi dea demisia (citeşte aici), în timp ce UDMR a avertizat că ia în calcul ieşirea de la guvernare. Citeşte aici LISTA drepturilor acordate minorităţilor din Legea Educaţiei. (Ionel Dancu)

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite