UPDATE Comisia de revizuire a Constituţiei: Membrii Comisiei au votat împotriva scăderii vârstei de a fi ales parlamentar la 18 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a respins un amendament potrivit căruia o persoană care doreşte să fie aleasă deputat ar trebui să aibă cel puţin 18 ani pentru a putea candida. În acelaşi amendament, se mai specifica faptul că pentru candidatura la Senat vârsta minimă admisă ar trebui să fie de 30 de ani. De asemenea,  a fost respins amendamentul deputatului PNL Alina Gorghiu care susţinea votul de la 16 ani.

UPDATE A fost aprobat amendamentul unui grup de deputaţiPSD la Articolul 48 (alineat1) potrivit căruia: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatoririle părinţilorde a asigura creşterea educaţia. 

Alineatul iniţial avea următorul conţinut: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

UPDATE A fost respins un amendament la Art.36 (3), propus de senatorul Mihai Răzvan Ungureanu: Cetăţenii români cu drept de vot care au resedinţa sau domiciliul în străinatate pot vota prin corespondenţă, in condiţiile legii organice. Legea nu poate interzice sau restrange acest drept.

UPDATEDeputatul UNPR Eugen Nicolicea şi deputatul PSD Cătălina Aştefănesei au propus un amendament, la Art.37 (2), care a stârnit discuţii în contradictoriu în rândul membrilor Comisie. 

Amendamentul specifică faptul că un candidat la Camera Deputaţilor ar trebui să aibă cel puţin 18 ani, un candidat la Senat, cel puţin 30 de ani, iar pentru un candidat la funcţia de preşedinte al ţării ar trebui să se menţină vârsta de cel puţin 35 de ani.  

Ioan Adam, deputat PSD : Or fi copii minune, dar să fim raţionali. Ne batem joc de ei dacă îi aruncăm într-o gaură cu lei.

Amendamentul a fost respins.

De asemenea, Comisia de revizuire a respins amendamentul formulat de Grupul miniorităţilor naţionale prin care se propunea majorarea vârstei pentru candidaţii la Camera Deputaþilor şi la Senat la 28 de ani şi menţinea vârsta de la care se poate candida la Preşedinþie la 35 de ani.

Articolul din Constituţie rămâne neschimbat: Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

UPDATE Deputatul PNL Alina Gorghiu a propus un amendament la Art.36(1) potrivit căruia cetăţenii ar trebui să aibă drept de vot de la vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua alegerilor, care a fost respins de Comisia de revizuire. Amendamentul a primit 5 voturi pentru, 9 împotrivă şi o abţinere. 

UPDATE A fost respins un amendament propus de UDMR la Art.35 (4) potrivit căruia "Spaţiile verzi publice ale localităţilor sunt protejate prin lege, diminuarea acestora fiind posibilă numai in interes public".

 UPDATE Comisia de revizuire a respins un amendament la Articolul 35 prin care se stipula că "donarea de organe , de ţesuturi şi celule umane este gratuită. Comerţul cu organe umane este interzis". 

UPDATE În articolul 33,(3), a fost înlocuit cuvântul "moştenire" cu "patromoniu": Articolul în forma actuală are următorul conţinut:  "Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume".

UPDATE Comisia de revizuire a adoptat un amendament la Art. 33 potrivit căruia: Patrimoniul naţional, constitutit din patrimoniul imobil şi mobil, formează elemente de identitate naţională şi este protejat de lege. Ámendamentul este o completare a Articolului 33.

UPDATE Forumul Constituţional a propus un amendament la ARTICOLUL 33 (1) prin care se dorea schimbată exprimarea "accesul la cultură" cu "dreptul la cultură". Amendamentul a fost respins. Articolul a rămas neschimbat: "Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii".

UPDATE Comisia Constituţională a respins un amendament prin care  părinţii aveau dreptul  de a alege alt gen de cursuri în locul religiei. 

UPDATE Comisia Constituţională a decis interzicerea profanării drapelului naţional.

  UPDATE Comisia a adoptat un amendament potrivit căruia: „Mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public sursele finantarii si structura actionariatului. Procedura declararii se stabileste prin lege.

   Comisia Constituţională a respins un amendament cu următorul conţinut: Amendamentul respins avea următorul conţinut: "Statul român respectă credinţa poporului român eminamente religios şi recunoaşte rolul important al Bisericii Ortodoxe Române şi al celorlalte biserici şi culte recunoscute în istoria naţională a României şi în viaţa societăţii româneşti. Cultele religioase sunt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii".

Comisia parlamentară de revizuire a admis, cu 15 voturi pentru, un amendament al Forumului Constituţional la Art.29(4)care specifică faptul că:  Sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau acţiuni de învrăjbire religioasă.

De asemenea, Comisia de revizuire a Constituţiei a eliminat, miercuri, proprietarul de presă dintre persoanele care răspund civil asupra informaţiilor sau creaţiei dată publicităţii, fiind menţinută răspunderea în cazul autorului şi a celui care exercită răspunderea editorială.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite