BILANŢ Cum încheie Dacian Cioloş mandatul de comisar european pentru Agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacian Cioloş a fost numit comisar european pentru Agricultură în 2009, în Comisia condusă de Jose Manuel Barroso. La acea dată, prestaţia sa de la audieri a fost lăudată în publicaţia „Financial Times“, care i-a acordat patru puncte din cinci, mai mult decât comisarului francez, de exemplu. FT a scris atunci despre expertul Cioloş, a cărui audiere s-a încheiat în aplauzele europarlamentarilor.

În 2009, în plin colaps economic, românul Dacian Cioloş, şcolit în Franţa, motiv pentru care era numit, mai în glumă, mai în serios „al doilea comisar al Franţei“, preia portofoliul Agriculturii în Comisia Europeană condusă de Jose Manuel Barroso.

Încă de la început, este avertizat că are o misiune dificilă: trebuie să reformeze Politica Agricolă Comună şi să convingă, în acelaşi timp, instituţiile europene şi fermierii că punctul său de vedere este cel corect. Cioloş a reuşit.

La numirea sa, povesteşte realizatorul TV Gabriel Giurgiu într-un material publicat în „Dilema Veche“, Barroso a încercat să îi ofere un alt post de comisar, însă Cioloş a refuzat politicos. Refuzul l-a impresionat pe preşedintele CE, mai spune Giurgiu, care a decis să îi atribuie portofoliul Agriculturii.

Primul pas: acordul politic

Politica Agricolă Comună este una dintre primele politici comunitare, un set de reguli prin care se reglementează parteneriatul dintre instituţiile europene şi cetăţeni. În Europa, unde 77% din teritoriu este consacrat agriculturii şi silviculturii, subiectul este aşadar unul sensibil.

Politica Agricolă Comună a fost reformată în mai multe etape, în special în 2003 şi, ulterior, în 2008. Când Cioloş a preluat mandatul a decis să lanseze o dezbatere publică, la 12 aprilie 2010, referitoare la viitorul, obiectivele şi principiile PAC.

Contribuţiile cetăţenilor au fost apoi înglobate într-o strategie elaborată de echipa comisarului, iar dezbaterea s-a extins. Au început, astfel, discuţiile cu instituţiile europene, care ar fi trebuit convinse să susţină modernizarea agriculturii.

La 26 iunie 2013, după aproape doi ani de negocieri între Comisie, Parlamentul European şi Consiliul UE, s-a ajuns la un acord politic.

La 16 decembrie 2013, Consiliul UE a adoptat, oficial, reforma PAC.

După 2013, au fost introduse mai multe prevederi, iar Politica Agricolă Comună a lui Cioloş s-a remarcat prin măsurile luate în sprijinul tinerilor fermieri, prin atenţia specială acordată protecţiei mediului înconjurător (s-au introdus măsuri suplimentare privind ecologizarea) şi printr-o gestionare pragmatică a bugetului, astfel încât să fie sprijiniţi financiar fermierii activi,  chiar în detrimentul proprietarilor de terenuri.

Nu au fost, însă, singurele zone în care Cioloş şi-a pus amprenta. Mandatul său a vizat şi alte sectoare, precum dezvoltarea rurală, de exemplu, a pus accent pe calitatea hranei, dar şi pe măsurile de reglementare a pieţei produselor agricole.

“Agricultura te învaţă să fii tolerant

Într-un bilanţ publicat de Comisia Europeană, Cioloş vorbeşte despre realizările din mandatul său.

„Criza economică a exercitat o presiune ridicată asupra sectorului nostru agricol şi asupra economiei rurale, în condiţiile în care peste 500 de milioane de consumatori europeni depind de aprovizionarea stabilă cu alimente sigure şi sănătoase. Cu toate acestea, PAC a oferit finanţare destinată celor 12 milioane de agricultori din UE şi susţine peste 46 de milioane de locuri de muncă în sectorul agroalimentar.

Începând din 2010, UE este exportator net de produse agroalimentare, după cum indică evoluţia comerţului nostru agricol“, arată comisarul.

El adaugă că ajutorul financiar este acordat în special acelora care „utilizează realmente terenurile şi mai puţin la proprietarii acestora“, dar şi celor care au în vedere respectarea normelor de protecţie a mediului.

La final de mandat, Cioloş, care a pierdut postul de comisar, a felicitat-o pe succesoarea sa în Comisia Europeană, Corina Creţu, şi a arătat că va lucra în continuare în domeniul agriculturii.

Într-un interviu acordat site-ului presseurop.eu, Cioloş a fost întrebat cum a reacţionat, în timpul mandatului său, atunci când nu a fost ascultat de către factorii decizionali de la nivelul UE.

„Agricultura te învaţă să fii tolerant, pentru că, uneori, în bătălia cu natura, dacă nu poţi accepta ideea că lucrurile pot merge altfel decât cum te-ai aşteptat la birou, rişti să nu obţii nimic“, a răspuns el.

În actuala Comisie Europeană, portofoliul Agriculturii a fost preluat de irlandezul Phil Hogan.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite