Băsescu: Ticăloşii care au gestionat tragedia de la Colectiv au ştiut realitatea spitalelor noastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PMP, Traian Băsescu, a lansat, joi, un atac la adresa autorităţilor care au gestionat cazul Colectiv, numindu-i pe responsabili "ticăloşi" pentru că au permis funcţionarea unui sistem "depăşit", şi susţine că era la curent cu problema infecţiilor nosocomiale în mandatul său, încercând să o remedieze.

"Am văzut informaţia apărută în presă despre moartea a 13 tineri, care nu au murit din cauza arsurilor de la Colectiv, ci de septicemie din cauza infecţiilor din spitale. (...) În timpul mandatului mi-am dat seama că sistemul de sănătate este aproape de dezastru", scrie Băsescu, precizând că a cerut unei comisii formate din specialişti să întocmească un raport, pe baza căreia a dorit introducerea unei noi legi a sănătăţii.

"Legea a fost gata la sfîrşitul anului 2011. (...) În Raportul Comisiei, la pagina 34 este scris: “Infecţiile nosocomiale revin periodic, cu consecinţe care merg pînă la decesul pacienţilor şi în special al celor mai sensibili (ex. arşi), nou născuţi şi vîrstnici “. Sunt mii de oameni care mor anual în spitale datorită acestor infecţii , iar ticăloşii care au gestionat tragedia de la Colectiv au ştiut realitatea spitalelor noastre", scrie Băsescu, pe Facebook.

Fostul preşedinte acuză "sistemul mafiot din sănătate" care a stârnit furia românilor împotriva legii, iar, în 2012, când proiectul a fost retras, aceştia "au câştigat".

"Reţineţi ticăloşilor, aţi îngropat legea sănătăţii şi aţi conservat un sistem depăşit, dar convenabil vouă cu preţul vieţii a mii de români. Pentru asta v-aş judeca", mai scrie Băsescu, precizând că declaraţiile sale nu se referă la medicii "care muncesc eroic în spitale", ci la cei care administrează sănătatea.

Gazeta Sporturilor publică, joi, 13 dosare medicale ale unor tineri care au murit în urma tragediei din Colectiv. Dosarele au fost date de medici din patru spitale, iar în toate cele 13 cazuri septicemia este cauza deceselor. Medicii spun, sub protecţia anonimatului, că, de altfel, foarte puţini dintre cei care au decedat după o săptămână de la incendiu nu erau infectaţi cu bacterii extrem de periculoase din spitale şi că aceasta este realitatea pe care o ascund autorităţile, iar ei vor să dovedească acest lucru cu dosarele.

Jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor scriu că părinţii tinerilor care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei din 30 octombrie 2015 “sunt separaţi de realitatea medicală a morţii copiilor lor”, întrucât spitalele refuză să le pună la dispoziţie documentele medicale.

”Încercăm să intrăm în posesia dosarului medical, să vedem cu ochii noştri şi să pipăim cu degetele noastre foile acelea. Spitalele ne refuză”, spune un tată îndoliat.

Mai multe instituţii medicale refuză explicit să predea dosarele cu analize rudelor. Altele, prin amânări repetate, produc acelaşi efect al refuzului. ”Poate că le e teamă de procese, dar acesta este dreptul nostru! Ştim că lucrul care-i sperie cel mai tare sunt infecţiile nosocomiale, pe care ei nu le raportaseră, dar care i-au omorât pe copii”, adaugă una dintre mame.

Rudele tinerilor care au murit în tragedie acuză că li se interzice accesul la o informaţie pe care ei ar fi trebuit primii să o primească şi sunt convinşi că iniţial li s-a ascuns prezenţa bacteriilor, iar acum li se ascund consecinţele germenilor.

Mai mulţi doctori din patru spitale au dat jurnaliştilor Gazetei Sporturilor 13 dosare medicale complete ale unor tineri care au murit în prima săptămână de la incendiul din Colectiv.

”Aceştia 13 nu sunt singurii care au murit din cauza infecţiilor. De fapt, foarte puţini dintre cei care au murit după o săptămână nu erau infectaţi!”, afirmă surse medicale. ”Este realitatea pe care o ascund autorităţile şi aceast lucru vrem să-l dovedim cu dosarele”, susţin medicii.

Unii dintre doctori nu neagă faptul că au făcut copii după dosare şi ca să-şi protejeze cariera în faţa proceselor care vor veni. ”Când vor începe să curgă despăgubirile, cei din Ministerul Sănătăţii şi din conducerile spitalelor vor da vina pe noi”, anticipează medicii.

Spitalele de la care provin dosarele, care au aproximativ 100 de file fiecare, sunt Sfântul Pantelimon, Spitalul de Arşi, Spitalul Municipal de Urgenţă şi Sfântul Ioan, iar ziarul a anonimizat documentele.

În toate cazurile prezentate au apărut bacterii extrem de periculoase, iar analizele arată că aceste infecţii au apărut în spitale, de unde de altfel şi provin bacteriile. Cei mai mulţi dintre pacienţi au fost contaminaţi în sânge cu mai multe bacterii. Răniţii au murit în stare de septicemie fie în ţară, fie în străinătate, acolo unde părinţii susţin că au ajuns târziu, după amânări şi fără ca ei să fie informaţi cu privire la riscurile crescute din unităţile bucureştene.

Conform documentelor obţinute de GSP, cauza morţii pentru toţi cei 13 tineri a fost septicemia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite