Băsescu, despre aderarea României la zona euro şi spaţiul Schengen: Vreau să ştiu frontiera păzită de români. La fel şi euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul crizei din Grecia, fostul preşedinte Traian Băsescu preferă o amânare a aderării României la zona euro şi la spaţiul Schengen.

 „Vreau să mă credeţi că astăzi, când văd riscurile teroriste, prefer ca frontiera să fie păzită de grăniceri români, şi să nu mă las pe ce s-o întâmpla pe frontiera franceză, ce s-o întâmpla pe frontiera olandeză, pe cea bulgărească, ce s-o întâmpla pe frontiera italiană sau grecească şi văzând riscurile teroriste, îmi dau seama că singurul mod de a fi în siguranţă este să ne păzim singuri frontiera. Să nu fie un şoc pentru dvs, o spun ca om care a militat pentru Schengen fără rezerve şi în 2012, dacă nu se întâmplau evenimentele din vară, România intra în spaţiul Schengen, dar acum vreau să ştiu frontiera păzită de români, la fel şi cu euro”, a declarat fostul şef al statului într-un interviu acordat Digi24.

Fostul şef al statului crede că Grecia nu va părăsi zona euro, însă va diminua din credibilitatea eurozonei. „S-a aprobat noul Cod fiscal, foarte bine, dar aţi analizat care sunt efectele situaţiei din Grecia, eu personal cred că Grecia nu va ieşi din zona euro, va fi primul faliment în interiorul zonei euro, dar efecte vor fi, chiar în credibilitatea eurozonei, ceea ce ar putea justifica orice poziţie a României legată de intru sau nu intru în zona euro, chiar dacă am o obligaţie prin tratat“, a mai spus Băsescu.

Grecii ies, astăzi, 5 iulie, la vot pentru a decide dacă acceptă măsurile de austeritate impuse de creditorii internaţionali sau dacă spun „Nu“ Europei, riscând astfel să iasă din zona euro. Potrivit ultimelor sondaje de opinie, votul este foarte strâns. Premierul Alexis Tsipras îndeamnă oamenii să nu se lase „şantajaţi“ de creditorii formaţi din Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană.

Diferenţa de mentalităţi între generaţii se observă şi în cazul referendumului din Grecia. Tinerii greci se anunţă potrivnici măsurilor europene, arată sondajele referendumului din Grecia, în timp ce bătrânii tânjesc după privilegiile statutului de cetăţean european.

În discursurile premergătoare referendumului, premierul grec Alexis Tsipras a cerut grecilor să voteze NU la referendumul de duminică. 

„Tehnocraţii vor să fure Europa. Trebuie să spunem NU, duminică. Nu vom lăsa Europa pe mâna celor care vor să o smulgă de la principiile respectului mutual şi al solidarităţii. Cetăţeni care aţi crescut aici, spuneţi-le că nu sunteţi speriaţi de teroarea din ultimele zile. Vrem să spunem nu dezbinării. Luni nu vor fi diferenţe între noi. Vom lupta pentru a avea un viitor mai bun după cinci ani de suferinţă. Vă cer să îndepărtaţi teroarea care vă înconjoară şi să decideţi cu calm şi curaj pentru o Grecie care este mândră, într-o Europă democratică. Suntem un popor mic, dar am dus bătălii mari. Avem cea mai puternică armă de pe planetă: avem dreptatea de partea noastră şi vom câştiga. Nimeni nu poate spune că nu avem dreptate. Vrem libertate şi demnitate şi le vom avea pe amândouă. Orice se va întâmpla, noi vom fi câştigători. Democraţia câştigă, pericolele pierd. Cu demnitate şi cu mândrie, vom scrie o pagină nouă de istorie“, a fost mesajul lui Tsipras. 

Liderii europeni au avertizat că un vot negativ la referendumul de astăzi înseamnă excluderea Greciei din zona euro. Băncile au fost închise toată săptămâna, existând o limită de 60 de euro la retragerea de bani din ATM-uri. Băncile greceşti îşi vor relua activitatea după ce se va ajunge la un acord cu creditorii internaţionali, care este posibil să fie convenit imediat după referendumul de duminică, a declarat joi ministrul de stat în Guvernul elen Nikos Pappas.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite