Aritmetica trecerii moţiunii de cenzură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Socotelile dau şanse mari moţiunii de cenzură, după votul de ieri din plenurile reunite ale Camerelor parlamentului. Scorul de 194/181 în favoarea opoziţiei, referitor la zilele în care ar fi urmat să fie citită şi votată moţiunea de cenzură, nu mai lasă loc speranţelor dnei Viorica Dăncilă, care este convinsă că moţiunea nu va aduna numărul de voturi necesar.

Doamna „Wishful thinking”-Viorica Dăncilă, are prostul obicei să vadă şi să citeze doar ce-i convine. Aşa a făcut şi aseară, când a citat din moţiunea de cenzură doar punctele care-i dădeau ei dreptate, nu şi cele care-i dădeau dreptate preşedintelui Iohannis. Nimic despre încălcarea Constituţiei de către domnia sa, care nu se supune art. 85 din Constituţie, articol ce  o obligă să vină în Parlament să ceară vot pe nouă compoziţie politică  a guvernului. Nu a venit, acum pleacă prin moţiune de cenzură. S-au convins şi parlamentarii PSD că funcţia pe care o ocupă este o pălărie prea mare pentru posibilităţile sale intelectuale.

Calcule pentru votul de la moţiunea de cenzură

PSD. Cel mai direct şi simplu a fost Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, deputat PSD: „Matematic, PSD nu mai are majoritatea în parlament”. Şi atunci ce speră premierul Dăncilă, că vor absenta mulţi parlamentari ai opoziţiei de la votul pe moţiunea de cenzură?

Au fost prezenţi şi au votat pentru votul asupra moţiunii sâmbătă, 181 deputaţi PSD. Mihai Fifor, Secretar General al PSD, a declarat că 26 de deputaţi PSD au absentat. Printre aceştia, Ecaterina Andronescu şi Orlando Teodorovici. Rezultă că PSD mai are în parlament 207 voturi, departe de majoritatea de 233. Presupunând că Paul Stănescu, Radu Preda şi Viorel Arcaş  au votat din „greşeală” alături de opoziţie, tot nu rezultă mai mult de 210 paramentari PSD în momentul de faţă.

Opoziţia. A Obţinut 194 de voturi, în condiţiile în care mulţi parlamentari au absentat, motivat sau nu.

Iată absenţii: 8 parlamentari de la PNL, majoritatea fiind plecaţi la PE; 6 deputaţi de la PMP, printre ei Robert Turcescu şi Petru Movilă; 6 parlamentari de la UDMR, partid  cunoscut pentru disciplina parlamentarilor săi; de la Pro Romania-ALDE au lipsit 8 parlamentari.  Conform declaraţiilor lui Varujan Pambuccian, liderul parlamentarilor reprezentând minorităţile, jumătate din acest grup, circa 9 persoane, ar vota moţiunea de cenzură. Si 10 senatori de la opozitie, absenti de la votul de ieri,  trebuie adaugati la cei posibili votanti ai motiunii de cenzura. În total, de la opoziţie au absentat circa 60 de parlamentari.

Aşadar,  dacă la 191 de voturi exprimate miercuri în favoarea opoziţiei, adăugăm încă 60 ale parlamentarilor opoziţiei absenţi, şi încă 9 de la grupul minorităţilor, ajungem la un număr maxim de 260 de voturi pentru trecerea  moţiunii de cenzură, mult peste cele 233 necesare, reprezentând majoritatea parlamentară. Sigur, nu se vor prezenta la votul pe moţiune absolut  toţi aceşti parlamentari. Din diverse motive. Dar nu văd cum vor fi mai puţin de 245-250 voturi pentru moţiune, având în vedere importanţa decisivă a votului, pentru viitoarea guvernare. Mult peste cele 233 necesare.  Aproape zilnic parlamentari PSD trec la Pro România, intuind începutul sfârşitului pentru guvernarea PSD. Se pare că au înţeles că Viorica Dăncilă şi actualul guvern reprezintă o piatră de moară pentru partid. Iar mulţi îşi caută adăpost la Pro România, alungaţi de dna Dăncilă, sau negociindu-şi viitoare locuri în parlament.

În concluzie, din calculele expuse există toate premisele ca moţiunea de cenzură să treacă joia viitoare de votul parlamentului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite