Andrei Marga: Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe propus în Cabinetul Ponta, a declarat la audierea în Comisiile de specialitate, că România trebuie să iasă din faza politicii externe "făcută uninominal", fiind nevoie de consens public şi parlamentar.

"Cine concepe, cine promovează, cine execută politica externă în România? S-au adunat nişte neclarităţi", a spus Marga în prezentarea iniţială făcută în faţa membrilor Comisiilor parlamentare.

El a adăugat că în Constituţie sunt prevăzuţi mai mulţi actori care trebuie să facă politica externă, iar "preşedintele, Guvernul, Parlamentul trebuie să conlucreze, respectându-şi reciproc competenţele în realizare".

"Avem nevoie de consens, să ieşim din politica externă partizană. Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime", a afirmat Marga.

De asemenea, el a subliniat că trebuie recunoscut "franc" că prestigiul internaţional al României a fost "afectat semnificativ de grav" în ultima perioadă, deşi ca ţară membră NATO şi UE se bucură "de cea mai largă libertate de decizie probabil din întreaga sa istorie, de cel mai amplu sprijin internaţional şi de securitatea cea mai bine garantată".

Ministrul propus a arătat că este "alarmantă" declaraţia recentă a preşedintelui Traian Băsescu că România nu se mai poate aştepta la intrări masive de capital din investiţiile străine în următorii ani, arătând că acestea depind şi de activitatea şi politica externă a administraţiei ţării.

"Nu cumva s-au irosit prietenii tradiţionali ai României? (...) Nu cumva prea puţini lideri internaţionali vin la Bucureşti? Nu cumva prea puţin liderii noştri sunt prezenţi în afară?", a întrebat, retoric, Marga, care a amintit şi de afirmaţia analiştilor că Marea Neagră a rămas singurul prieten din vecinătate al României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite